To, że wszelkie produkty light są słodkie bez cukru, zawdzięczają użyciu aspartamu (słodzika). Co z tego, że dostarczamy naszemu organizmowi mniej kalorii, skoro może się to odbić negatywnie na naszym zdrowiu (przeczytaj artykuł „Czy produkty light są zdrowe?”).
Okazuje się, że istnieje naturalny zamiennik chemicznych słodzików - jest nim znana od setek lat w Ameryce Południowej Stewia(Stevia rebaudiana Bertoni), którą właśnie dopuszczono do spożycia na rynku w USA. W Europie nie wejdzie na razie do sprzedaży, ponieważ nie przeszła dostatecznej liczby badań w instytucjach UE. Przeciwko pojawieniu się Stewii na rynku protestowało lobby producentów słodzików i cukrowników.
Co najważniejsze, Stewia jest w pełni naturalna i ma właściwości lecznicze - mimo zawartości związków słodzących obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybicznie. Jest mniej kaloryczna od tradycyjnego cukru i aż 300 razy słodsza.
Stewia sprzedawana jest zarówno w formie sypkiej, jak i w postaci syropu - dodawana do napojów, słodyczy, ciast.
Zobacz także: