Metody, które proponujemy, pomogą Ci stracić nawet dwa kilogramy w ciągu tygodnia. Jedyne, co musisz zrobić, to pozbyć się 500 kalorii z codziennego menu, czyli 3500 kalorii tygodniowo.
Gwarantujemy, że to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać! W szybkim tempie poczujesz się szczuplej i zdrowiej.
Od której z naszych wskazówek zaczniesz?
1. Korzystaj z mniejszych talerzy
To samo dotyczy miseczek na twoje ukochane płatki. Nie musisz korzystać z dużo mniejszych naczyń. Chodzi po prostu o to, abyś nakładała mniej jedzenia. Możesz nawet tego nie zauważyć, bo przecież twój malutki talerz będzie wypełniony po brzegi ulubionym daniem.
3. Niewielka ilość orzechów
Tak, orzechy są bardzo zdrowe i mają mnóstwo witamin i protein. Są jednak bardzo kaloryczne. Dlatego bezmyślne jedzenie orzechów w dużych ilościach wcale nie wpłynie dobrze na twój organizm. Postaraj się natomiast przy ich pomocy zwalczyć nałóg podjadania. Jedz niewielką ilość orzechów dziennie, zbilansowaną w stosunku do reszty posiłków.
6. Nigdy nie jedz przed telewizorem!
To złota zasada, której musisz przestrzegać, chcąc ograniczyć spożywanie zbędnych kalorii. Siedząc przed telewizorem i skupiając się na oglądaniu filmu, zaczynamy jeść mechanicznie, zupełnie bez umiaru. Jeśli już musisz coś jeść, przygotuj sobie jedną porcję, a resztę zostaw w kuchni, tak aby uniknąć znanego nam wszystkim `jeszcze tylko troszkę, jeszcze tylko troszkę...`
2. Nie pij napojów gazowanych
Puszka przeciętnego napoju gazowanego ma ponad 100 kalorii. Jednak rzadko zdarza nam się wypić jedynie taką ilość. Szczególnie jeśli siedzimy w miejscach, gdzie możemy korzystać z tzw. `dolewek`. Im szybciej wyeliminujesz gazowane napoje ze swojego życia, tym lepiej. Zamiast nich, wybieraj niesłodzoną herbatę lub wodę - ugasisz pragnienie bez pochłaniania niezdrowych i całkowicie zbędnych kalorii.
4. Zostawiaj zawsze trochę na talerzu
Innymi słowy - nie dojadaj do końca! Szczególnie, jeśli lubisz makarony - staraj się zawsze zostawić trochę jedzenia na talerzu. W ten sposób łatwo i bez wyrzeczeń możesz ograniczyć liczbę spożywanych każdego dnia kalorii.
5. Stałe porcje
To ważne, byś umiała mierzyć swoje porcje. Zdarza się, że przygotowujemy dla siebie za dużo jedzenia, a potem po prostu to dojadamy. Jeśli nauczysz się przygotowywać porcje odpowiednie dla siebie, zaczniesz jeść bardziej regularnie i przestaniesz się `przejadać`.
7. Przyrządzaj odpowiednie sałatki
Warzywa są bogate w błonnik i substancje odżywcze, dzięki którym kontrolujesz swój apetyt. Niestety, sałatka w łatwy sposób może stać się bombą kaloryczną. Dlatego przy jej sporządzaniu unikaj dużej ilości serów, dressingów, bekonu, oliwek, orzechów, grzanek i smażonych owoców.