Porada dietetyczna: Szybkie śniadania z nowalijek

Pierwsze warzywa właśnie trafiły na stragany, spragnieni świeżości zaczynamy szaleć - sałata, rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, pomidory…
Porada dietetyczna: Szybkie śniadania z nowalijek
10.03.2010

Jest marzec –  świat budzi się do życia po zimowym śnie, a wiosenna zieleń zaczyna nastrajać do pozytywnego myślenia. Pierwsze warzywa właśnie trafiły na stragany, spragnieni świeżości zaczynamy szaleć - sałata, rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, pomidory… Spożywając nowalijki, od razu czujemy różnicę w smaku pomiędzy nimi a warzywami dostępnymi przez cały rok. Zajadając się tymi przysmakami, warto zwrócić uwagę na ich wartości odżywcze.

Przede wszystkim, wybierając nowalijki, należy sprawdzić, czy pochodzą z uprawy ekologicznej, ewentualnie z dużego gospodarstwa, w którym gleba jest regularnie badana. Kupując z pewnego źródła, unikamy plantacji, które nie stosują się do norm, albo prywatnych dostawców, którzy hodują na ziemiach najbardziej zagrożonych toksynami. Przed spożyciem należy umyć warzywa ciepłą wodą, a potem starannie wytrzeć.

Nowalijek nie powinno się podawać dzieciom poniżej 3. roku życia. Podczas zakupów zwracajmy uwagę na wygląd nowalijek, ich stan oraz zapach - mogą świadczyć o pochodzeniu. Te traktowane większą ilością nawozów zazwyczaj szybciej więdną. Pamiętajmy również o ściągnięciu z warzyw skórki (z których oczywiście się da), ponieważ to w niej zatrzymuje się duża ilość toksyn.

Ok., teraz po zaliczeniu krótkiego kursu BHP możesz udać się do najbliższego warzywniaka i zaopatrzyć swoją spiżarnię w całą masę świeżutkich nowalijek. Jeszcze dzisiaj (albo jutro rano) wykorzystaj je podczas śniadania i wypróbuj nasze ekspresowe przepisy na pyszne, nowalijkowe przysmaki.

Pięć smacznych pomysłów na zdrowy początek każdego pracowitego dnia – od poniedziałku do piątku (i na każdej szerokości geograficznej)!

PONIEDZIAŁEK – Angielski poranek 

Przygotuj: dwie kromki chleba tostowego (np. Sandwich, Schulstad), jedno jajko, dwa plasterki bekonu, plasterek sera, ćwiartka pomidora, ćwiartka ogórka, dwie rzodkiewki, garść świeżo skrojonego szczypiorku

Na małej patelni usmaż  jajko sadzone na bekonie. Ułóż je na kromce chleba, przykryj serem i warzywami, a na koniec przykryj drugą kromką chleba. Podawaj z sokiem z kawą zbożową.

WTOREKSzwajcarska Prowincja

Przygotuj: serek wiejski (np. Piątnica), pęczek rzodkiewek, ćwiartka ogórka, pół pomidora, pęczek szczypiorku, sól czosnkowa, pierz ziołowy

Wszystkie warzywa pokrój na drobne kawałki i dokładnie wymieszaj z twarożkiem. Całość starannie dopraw i ponownie wymieszaj. Podawaj z sokiem ze świeżych pomarańczy.

ŚRODA – Paryski lunch

Przygotuj: sałata lodowa, ogórek, pomidor, pęczek rzodkiewek, czerwona i żółta papryka, pęczek rzodkiewek, uprażone pestki słonecznika, kiełki soji, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Pokrój warzywa na drobne kawałki, dokładnie wymieszaj z resztą składników, dopraw i polej oliwą z oliwek. Podawaj ze świeżą bagietką oraz aromatycznym cappucino.

CZWARTEK – Sandwiche z Memphis

Przygotuj: dwie kromki chleba tostowego (np. razowy Schulstad), plasterek łososia, dwie łyżeczki naturalnego serka kanapkowego (np. Hochland), ćwiartka ogórka, garść świeżo skrojonego koperku

Obie kromki chleba posmaruj serkiem, a na jedną z nich połóż łososia, ogórka oraz posyp koperek. Następnie złóż je w jedną całość i przekrój po przekątnej, tak by powstały dwa trójkąciki. Podawaj z zieloną herbatą.

PIĄTEK – Wakacje w Toskanii

Przygotuj: ciabatta, dwa świeże pomidory, młoda cebulka, oliwa z oliwek, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia, sól i pieprz 

Świeżą bułeczkę wysmaruj oliwą z oliwek i roztartym czosnkiem, a następnie opiecz z obu stron w piekarniku. Pomidory obierz ze skóry i drobno posiekaj; pokrój cebulkę. Ułóż je na ciepłych bułeczkach, dopraw solą, pieprzem i ziołami, a na koniec przystrój bazylią. Podawaj z wodą mineralną z dodatkiem cytryny i mięty.

Smacznego!

Gabriela Mostowicz-Zamenhoff

Zobacz także:

Jak oszukać głód?

Te wszystkie torty, batoniki, wafelki, ciasta, lody, cukierki potrafią nieźle namieszać w naszych dietach i żołądkach, przy okazji spędzając nam sen z powiek, gdy stajemy na wadze.

Co jeść, aby żyć 100 lat?

Są na świecie takie regiony, państwa, miasta czy wioski, w których ludzie dożywają setki bez specjalnego wysiłku.

Polecane wideo

Komentarze (49)
Ocena: 5 / 5
mirabela (Ocena: 5) 06.02.2015 14:59
Ja mam dobry sposób na odchudzanie dobra dieta i suplement. Od miesiaca wspomagam się suplementem acetomale i mam dietę i już 6 kg za mną ;) moj metabolizm bardzo przyspieszył i chudne szybciej, waga ise nie zatrzymuje i co najwazniejsze nie mam efektu wielkiego brzucha po kazdym posilku.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.03.2010 04:24
nienasyceni pe el nowe forum!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.03.2010 17:34
Pomidory teraz??!! To najgorsze co może być! Jeśli nie wierzycie ile taki pomidorek ma chemii to pomidora polejcie wrzacą wodą!! a następnie zdejmijcie skórke. Cuchnie okropnie! Woda wyparza cale świństwo i dlatego tak cuchnie! Spróbujcie!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.03.2010 13:13
oj laski, odwalacie bez sensu. Mozna sie odchudzac, jasne, ale z glowa. Dieta ok. 1000 kcal jest bardzo skuteczna - jesz 5 posilkow po ok 200 kcal (albo 300) i chudniesz na luzie ok 1 kg w tydzien. Wiem, bo sama tak chudne juz od dawna. Co nalezy jesc? Glownie bialko - chude mieso, ryby, twarogi, serki wiejskie i homogenizowane, jajka. nie ma sensu sie glodzic, bo to nic nie daje - zaraz rzucasz sie na jedzenie i nici z diety. ja na przyklad jestem lakomczuchem. uwielbiam jedzenie: slodyczne, makarony, syrop klonowy, nalesniki... moglabym jest bez ograniczen. no i jem, bo lubie. i oczywiscie tyje, bo kto by nie tyl od takiego obzarstwa ;). a potem przechodze na diete, przez miesiac jem grzecznie i znowu mam super figure. I tyle. bycie na diecie nie musi oznaczac totalnych wyrzeczen i katorgii. masz ochote na hamburgera? ok, zjedz go. jeden hamburger w tygodniu na prawde nie zrujnuje calej diety. chodzi o to, zeby ogolnie trzymac sie zredukowanego jadlospisu, ale bez popadania w przesade. masz ochote na chipsy? to je kup. Mala paczke, zjedz razem z kolezankami, wtedy naprawde zjesz ich nieduzo, a nie bedzie caly tydzien chodzilo za toba 'o jezu, mam ochote na chipsy ale nie moge, bo jestem na diecie, ale jestem nieszczesliwa... leeee...' serio. dopiero srodek marca, do lata bedziecie wszystkie sliczne.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.03.2010 21:43
haha a ja mam lat 18 :P mam 166 wzrostu no i teraz waże 60 kg :)) schudlam w ciaguu 3 dni 4 kg :) mniej jem , biegam po godzinie dzisiaj basenik :)no i wczoraj siłka :)) efekt lol :P
zobacz odpowiedzi (4)

Polecane dla Ciebie