48-godzinna dieta weekendowa to opcja dla kobiet zapracowanych, nie mających czasu na skrupulatne odmierzanie porcji czy liczenie kalorii w ciągu tygodnia. W ciągu dwóch dni pomaga oczyścić organizm, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia samopoczucie.
W poniedziałek, po zakończeniu tej błyskawicznej prozdrowotnej kuracji, nie porzucaj dobrych nawyków. Postaraj się nieco ulepszyć swój codzienny jadłospis, jadaj posiłki regularnie, fast foody omijaj z daleka. Nie trzeba wiele, by żyć zdrowiej!
Twoje weekendowe menu (rozpiska diety pochodzi ze strony PoradnikZdrowie.pl):
SOBOTA: przeciwutleniacze i oczyszczający błonnik I śniadanie (ok. 200 kcal) – zastrzyk przeciwutleniaczy, które dodają blasku skórze i bromeliny (ananas) ułatwiającej pozbycie się tłuszczu: (sałatka z mandarynki, kiwi, plastra ananasa, 1/2 kubka jogurtu owocowego light, 2 i 1/2 łyżki otrąb pszennych, łyżeczki mielonego siemienia lnianego i garści kiełków z czerwonej kapusty, kawa z mlekiem lub zielona herbata)
II śniadanie (ok. 150 kcal) – oczyszczająca przekąska dzięki błonnikowi z cytrusów i otrąb: (sałatka z 1/2 grejpfruta i pomarańczy, łyżki otrąb, kiełków rzodkiewki )
Obiad (ok. 250 kcal) – zasilisz organizm w witaminy i lekko strawne białka; dzięki nim przyśpieszysz przemianę materii: (serek waniliowy (150 g) z 2 plastrami ananasa, łyżeczką siemienia lnianego, 2 i 1/2 łyżki otrąb i łyżką rodzynek)
Kolacja (ok. 200 kcal) – porcja witamin ułatwiająca oczyszczanie organizmu w trakcie snu: (sałatka z pokrojonej brzoskwini, mandarynki, kiwi i 5 ciemnych winogron z łyżką jogurtu naturalnego, łyżeczką siemienia lnianego, 2 i 1/2 łyżki otrąb, posypana kiełkami rzodkiewki)
NIEDZIELA: uzupełnij składniki mineralne I śniadanie (ok. 320 kcal) – minerały (wapń, magnez i chrom) wzmacniają kości, koją nerwy, poskramiają apetyt na słodycze: (muesli wielozbożowe: średnia pomarańcza, kiwi, kilka rodzynek, 3 łyżki płatków owsianych, 150 g jogurtu naturalnego, łyżka otrąb pszennych, posypane kiełkami słonecznika)
II śniadanie (ok. 100 kcal) – potas ułatwi pozbycie się nadmiaru wody: (przekąska melonowa: 1/6 żółtego melona, 5 łyżek chudego serka homogenizowanego, łyżka otrąb pszennych)
Obiad (ok. 380 kcal) – magnez i cynk poprawiają odporność: (szklanka ugotowanego makaronu razowego, 150 g pieczonej piersi kurczaka w ziołach, sałatka (roszponka, szpinak, różne kiełki) z sosem winegret)
Kolacja (ok. 250 kcal) – chroni przed chorobami serca i nowotworami, odchudza: (warzywa do chrupania - 1/2 pęczka rzodkiewek, świeży ogórek, cząstki pomidora, seler naciowy, kilka liści cykorii, 1/2 kubka jogurtu naturalnego + świeże zioła, kromka pełnoziarnistego chleba)
Gabriela Mostowicz - Zamenhof
Porady dietetyczne publikujemy w każdą środę.
Zobacz także:
Porada dietetyczna: Jak wykorzystać oczyszczającą moc cytryny?