Porada dietetyczna: Czy jogurty naprawdę są zdrowe?

28 Kwietnia 2010

Wiele się mówi o ich prozdrowotnym działaniu oraz walorach dietetycznych. Jakie są naprawdę?

Porada dietetyczna: Czy jogurty naprawdę są zdrowe?
>

Jogurty są w Polsce coraz popularniejsze. Wiele kobiet przechodzących na lekką, odchudzającą dietę, stara się włączać je do codziennego menu. Z dodatkiem owoców lub wielozbożowych opłatków, smakują świetnie, mają niewiele kalorii, a dostarczają cennych składników odżywczych oraz tak zwanych probiotyków.

Kraina jogurtem płynąca

Mowa oczywiście o Europie. Spożycie jogurtów w państwach Unii wzrasta z roku na rok. Coraz chętniej sięgamy po nabiał, rozumiejąc, że „zdrowy” można znaczyć „smaczny”. Naszym rodakom co prawda brakuje jeszcze do czołówki europejskiego zestawienia (w niektórych państwach przeciętny konsument rocznie zjada 15 kg jogurtu), ale jest coraz lepiej – na statystycznego Polaka przypada średnio 5 kg.

Pokaż kotku, co masz w środku

Jak wyjaśnia Medigo.pl,  jogurt to produkt fermentacji mleka, którą przeprowadza się przy pomocy kultur bakterii. W skład jogurtu wchodzą mleko pasteryzowane, mleko w proszku, substancje dodatkowe, takie jak zagęstniki i stabilizatory oraz aromaty naturalne i identyczne z naturalnymi. Barwa oraz smak zależą od użytych dodatków. Najczęściej stosuje się ziarna zbóż, przeciery owocowe, aromaty, cukier lub słodziki oraz cząstki owoców.

Armia kultur bakterii

Prozdrowotne właściwości jogurtów wynikają z obecności żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej, czyli bytujących głównie w jelicie grubym i pomagających w fermentacji błonnika, który nie ulega trawieniu w górnych odcinkach układu pokarmowego. Mają także zdolność hamowania enzymu odpowiedzialnego za powstawanie w organizmie cholesterolu.  Obecność bakterii kwasu mlekowego wpływa natomiast na obniżenie pH w jelicie grubym, co sprzyja wchłanianiu wapnia, którego dużą ilość wprowadzamy do organizmu wraz z jogurtem. Wapń z kolei obniża nadciśnienie tętnicze, również to wywołane ciążą. Ma także znaczenie w profilaktyce osteoporozy, o czym powinni pamiętać wszyscy dorośli, nie tylko dzieci.

Strony

Komentarze (49)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-09 16:44:00

Mysle ze do zjedzenia na deser sa jak najbardziej odpowiednie.Jednak to co musze przyznac,nie sprawdzaja sie osłonowo-u mnie podczas antybiotykoterapii.Zdecydowanie skuteczniejsze sa probiotyki.Bo te działaja typowo na jelita ,i nie zawieraja jakiś sztucznych skałdników jak to jest w przypadku jogurtów.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-06-16 18:23:14

Niestety nikt nie wspomnial, ze tylko nieliczne jogurty maja jakkolwiek wplywajaca na zdrowie ilosc bakterii w sobie. Wiekszosc jogurtow po prostu nie jest jogurtami(z definicji i ilosci zawartych w sobie kultur bakterii) o czym osoba piszaca z pewnoscia zapomniala, albo nie za takie informacje ten portal mial zamiar zaplacic... Dziekuje za takie "informacje", ktorymi mozna sobie podetrzec...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-24 22:11:09

szkoda tylko ze nie wspomniano o tym ze jogurtu z owocami albo jogurty o słodkim smaku maja sporo cukru...tym niemniej jogurty naturalne, bez cukru są super.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-30 17:47:53

Ja uwielbiam Bakome :-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-30 00:23:29

najlepsze sa jogurty mullera!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-21 22:33:03

zgadzam się :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-29 20:38:42

a czy ktoś☺ w ogóle pomyślał o tym , że w jogurtach jest mnóstwo E?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-30 00:18:22

zalezy jakie jogurty jesz, ale generalnie jest bardzo malo sztucznych utrwalaczy...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-29 18:38:04

jogurt z musli i sraczka gotowa.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-01 18:44:57

to ja nie wiem jaki ty masz organizm ;o

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-29 13:47:17

ja codziennie jem z pięć jogurtów ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-29 08:30:35

ja to pochłaniam jogurty kilogramami =] jeszcze troche i pójdę na odwyk ;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-28 22:04:26

podpisuje się pod tym co napisal anonim podemną, ja na discovery slyszalam o tym wydalaniu tłuszczu ale tam bylo powiedziane ze to jest zależność nie tyle co jogurtu a samego wapnia!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz