Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić chcąc schudnąć, to przyjrzeć się swojemu żywieniowemu postępowaniu. Dzięki temu można zidentyfikować czynniki, które przyczyniły się do tego, że masa ciała wzrosła i je wyeliminować. Trzeba zwrócić uwagę na ilość posiłków i obecność w nich pustych kalorii. Należy także zweryfikować jakość pożywienia.
Zwiększ liczbę posiłków, zmniejsz przerwy
Jesz 3 razy dziennie, co 5-6 godzin, albo jedno duże dania na końcu dnia? Nic dziwnego, że tyjesz. Organizm, aby móc funkcjonować potrzebuje składników odżywczych i energii. Jeśli nie dostarczasz mu „paliwa” na bieżąco, odkłada sobie zapas ze zjedzonych posiłków na czas, gdy nic nie jesz. Magazynem energii w organizmie człowieka jest tkanka tłuszczowa. Stąd unikając pożywienia, w rzeczywistości działasz na zgubę swojej sylwetki. Postaraj się jeść 4-5 razy dziennie, a między daniami zachowaj odstępy 3-4 godzin.
Wyklucz słodycze, cukier, słodzone napoje
Łakocie są bogate w cukier, tłuszcz, a więc również w kalorie. Nie za duża drożdżówka (80 g) to około 260 kcal, czyli energetycznie to posiłek wielkości II śniadania. Podobnie w przypadku słodkich napojów jak cola czy owocowe nektary. Warto ograniczyć także chrupki śniadaniowe, które są kalorycznym, jednak ubogim w składniki odżywcze posiłkiem. ukry proste, w które są bogate te artykuły, podnoszą gwałtownie, lecz na krótko poziom glukozy we krwi. Zatem po chwili będziesz ponownie miała ochotę na przekąskę.
Wyklucz alkohol
1 g alkoholu dostarcza 7 kcal. Jeśli więc w Twoim jadłospisie pojawia się często piwo, wino, drinki czy inne napoje wyskokowe, to niestety nie brakuje w nim także zbędnych kalorii. Wystarczy wspomnieć, że ½ litra piwa to około 250 kcal. Jeśli więc pozwalasz sobie codziennie na jedno, w ciągu tygodnia nadmiar wynosi 1750 kcal.Jeśli już musisz wypić jakiś alkohol, bo np. idziesz na przyjęcie, wybierz 1-2 lampki wina (nie częściej niż raz w tygodniu). Jest ono bogate w polifenole, dzięki czemu wpływa korzystnie na układ krążenia.
Wyklucz słone przegryzki
Chipsy, krakersy, chrupki, paluszki, orzeszki solone to produkty bogate w tłuszcz, a więc również w kalorie. Miło się je pogryza na spotkaniu z przyjaciółmi czy przed telewizorem, jednak ta chwilowa przyjemność okupiona jest sporą ilością kalorii. Na domiar złego ciężko skontrolować ile tak naprawdę zjedliśmy. Mała paczka chipsów (90 g) to około 460 kcal, a więc równowartość sporego posiłku. Czy jednak czujesz się podobnie najedzona po zjedzeniu smażonych plastrów ziemniaków jak po pełnowartościowym daniu? Na pewno nie. Jeśli więc już musisz coś chrupać wybierz raczej chipsy warzywne, najlepiej pieczone w piecu, czy po prostu pokrojoną marchewkę.
Zastąp białe pieczywo pełnoziarnistym
Po zjedzeniu białej bułki po chwili będziesz miała ochotę na kolejną. Sytuacja jest tutaj podobna jak w przypadku słodyczy. Produkty pełnoziarniste zaś dzięki zawartości węglowodanów złożonych, z których glukoza jest uwalniana stopniowo, pozwalają zachować poziom cukru na mniej więcej stałym poziomie. Będziesz dzięki temu dłużej syta. Zawarty w nich błonnik dodatkowo zapełnia żołądek pęczniejąc w nim. Poza tym produkty pełnoziarniste są bogate w witaminy z grupy B, magnez, cynk, żelazo, w odróżnieniu od produktów z białej mąki.
Zamień produkty pełnotłuste na chude
Plaster (70 g) tłustego twarogu to około 123 kcal, chudego zaś 69 kcal, a więc prawie o połowę mniej. Podobnie różnica wygląda w przypadku wędlin, mięsa. Zamiast zatem zjeść kolejny plaster salami, wybierz chudą szynkę czy kiełbasę drobiową. Podczas gdy 50 g salami dostarcza około 270 kcal, taka sama ilość polędwicy z kurczaka zawiera ich około 47 kcal. Gdy zaś gotujesz obiad wybierz mięso drobiowe, rybę czy cielęcinę. Zjesz posiłek chudszy, ale nie mniej wartościowy. Bo 100 g mięsa z piersi indyka bez skóry to 85 kcal, a karkówki aż 270!
Zwiększ ilość warzyw, ale nie przesadzaj z owocami
Warzywa i owoce to źródła szeregu witamin w tym antyoksydacyjnych, składników mineralnych oraz polifenoli. Warzywa warto wprowadzać do każdego posiłku. Nie trzeba ich ograniczać, gdyż są niskokaloryczne, np. 100 g pomidora to zaledwie 14 kcal. Po jarzyny możesz również sięgać, gdy pomiędzy posiłkami pojawi się uczucie głodu. Nieco inaczej wygląda sprawa z owocami. Są one bogate w cukry proste, a więc również w kalorie – jedno jabłko (150 g) to około 70 kcal. Stąd ich ilość należy ograniczać do około 3 porcji dziennie.
Zmniejsz ilość mięsa
50-60-% energii w dobrze zbilansowanym jadłospisie powinno pochodzić z węglowodanów. W codziennym jadłospisie powinny przeważać produkty pełnoziarniste oraz warzywa. Kiedy przygotowujesz obiad, pamiętaj że mięso powinno zajmować jedynie ¼ talerza, jego połowę warzywa, a resztę produkt skrobiowy (kasza, ryż, makaron, ziemniaki.
Sięgaj po wodę mineralną zamiast po smakową
Wydawać by się mogło, że oba płyny to woda i nie ma miedzy nimi różnicy. Nic bardziej mylnego. W wodach smakowych niestety nie brakuje cukru, aromatów, barwników. Po co niepotrzebnie wlewać w siebie kolorowe kalorie, jeśli można w ich miejsce sięgnąć po wodę mineralną z plasterkiem cytryny czy listkami mięty. Będzie ona wtedy równie smakowita, a nieporównywalnie bardziej wartościowa.
Light nie zawsze znaczy niskokaloryczne
Niech nie zmylą Ciebie opisy light czy 0%. Nie musi to wcale oznaczać mniej kalorii. Czymś bowiem odjęty tłuszcz czy cukier muszą być zastąpione. Niejednokrotnie mogą to być składniki także dostarczające całkiem sporo dodatkowej energii. Lepiej więc wybrać produkt naturalnie chudszy, odchudzony (np. mleko) czy mniejszą ilość nieco bardziej tłustego artykułu zamiast pełnego wypełniaczy 0%.
Więcej porad w DZIALE DIETY.