Do tej pory powszechne było przekonanie, że zjedzenie obfitego posiłku z samego rana zagwarantuje nam uczucie sytości na dłuższą część dnia i w rezultacie zjemy mniej po południu czy wieczorem. Badacze z Monachium udowodnili jednak, że to nieprawda.
Naukowcy przebadali 280 ochotników otyłych i 100 o wadze prawidłowej. Przez kolejne dwa tygodnie kazali im prowadzić szczegółowe dzienniczki dietetyczne. Ochotnicy musieli zapisywać w nich, co jedli i o jakiej porze dnia. Okazało się, że wszystkie osoby, które jadały obfite śniadania (składające się z blisko 400 kalorii), spożywały także o 400 kalorii więcej przez resztę dnia. W sumie dawało to więc 800 kalorii ekstra.
Wyniki pokazują zatem, że sycące śniadania wiążą się z wyższym ogólnym spożyciem kalorii w ciągu dnia i to zarówno u osób z nadmierną, jak i prawidłową masą ciała.
Michalina Żebrowska
Zobacz także:
Komu nie wolno jeść margaryny?
Wybór pomiędzy masłem a margaryną od dawna stanowi problem. Czym najlepiej smarować pieczywo?
Kiwi: właściwości, działanie, wskazówki dietetyczne
Czy warto jeść kiwi? Skąd się wzięła jego nazwa? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk.