Prawidłowo zaparzona herbata to napój doskonale nawadniający, oczyszczający, pobudzający, upiększający, a nawet leczący kaca! Podpowiadamy, jak należy ją przygotować, by smakowała wyśmienicie i sprzyjała zdrowiu oraz urodzie!
Czarna na dzień dobry i piękny uśmiech
Czarną herbatę należy zalać wodą o temperaturze 95 stopni i parzyć przez 2-5 minut, pamiętając że ze zbyt długo parzonej uwalniają się garbniki, zmniejszające jej walory smakowe oraz prozdrowotne. Najlepiej pić ją o poranku, ponieważ zawiera spore ilości teiny o działaniu podobnym do kofeiny. Na pewno postawi na nogi każdego śpiocha! Dietetycy odradzają jednak popijanie nią posiłków, ponieważ zmniejsza wchłanianie białka i niektórych minerałów. Efekt ten można ograniczyć dodając do niej sok z cytryny lub odrobinę mleka. Jak wpływa na uśmiech? Zawiera sporo fluoru, który wzmacnia zęby. Niestety może zostawiać osad na szkliwie – po wypiciu każdej filiżanki, przepłucz usta wodą.
Zielona i biała na cerę bez skazy
Bioflawonoidy, które zawierają to naturalne antyutleniacze zwalczające wolne rodniki. Na długo więc konserwują ciało, pomagając w zachowaniu młodego wyglądu. Zieloną herbatę należy parzyć od 3 do 8 minut, w zależności od tego, jaki chcemy uzyskać efekt: krócej parzona działa pobudzająco, dłużej – orzeźwiająco. Woda nie powinna być cieplejsza niż 70 stopni. Biała natomiast najlepiej działa i smakuje, jeśli potraktujemy ją wodą o temperaturze 85 stopni przez około 5 minut.
Czerwona na odchudzanie i kaca
Czerwona herbata wspomaga metabolizm, usprawnia pracę wątroby i przyspiesza usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Podobno działa także przeciwbólowo. Należy parzyć ją, zalewając na 5 minut wrzątkiem.
Gabriela Mostowicz – Zamenhof