Jak przetrwać Święta na diecie?

Skorzystaj z prostych porad dietetyka i przepisów na świąteczne potrawy.
Jak przetrwać Święta na diecie?
23.12.2013

Za co najbardziej uwielbiamy święta Bożego Narodzenia? Przede wszystkim za wyjątkową atmosferę, możliwość spędzenia ciepłych chwil z najbliższymi, radość z otrzymywania i obdarowywania prezentami, a także za pyszne, staropolskie potrawy. Bez karpia, barszczu z uszkami czy makowca nie wyobrażamy sobie tradycyjnych świąt. Niestety kilkudniowe ucztowanie może mieć negatywne konsekwencje dla naszej sylwetki. Zwłaszcza jeśli jesteśmy na diecie i staramy się ograniczać niektóre produkty, a w czasie świąt ulegniemy zbyt wielu słodkim pokusom. Czy powinniśmy zatem zrezygnować z pysznych, świątecznych dań? Niekoniecznie, wystarczy jedynie pamiętać o kilku zasadach żywieniowych dotyczących przyrządzania i spożywania potraw. Warto również skonsultować świąteczne menu z dietetykiem.

Zdrowe zasady nie tylko od święta

Najważniejszą zasadą jest regularne spożywanie posiłków. W ferworze świątecznych przygotowań zdarza nam się zapomnieć o zjedzeniu czegoś w ciągu dnia, czasami nawet świadomie nic jemy przed przyjęciem i jest to niestety duży błąd. A wystarczy szklanka soku warzywnego, owoc lub serek wiejski, aby pobudzić nasz metabolizm do działania – mówi Małgorzata Kamionowska, dietetyk z Centrum Naturhouse. Jeśli już zasiądziemy do suto zastawionego stołu, pamiętajmy o zdrowym umiarze. Chcąc spróbować wszystkich potraw, powinniśmy nakładać sobie małe porcje, robić przerwy pomiędzy kolejnymi daniami i nie łączyć kalorycznych posiłków. Ostrożność należy zachować również w piciu, zwłaszcza alkoholu (który naprawdę tuczy) i słodkich napojów gazowanych, dostarczających organizmowi pustych kalorii. Jako że rodzinne spotkania trwają bardzo często wiele godzin, starajmy się ograniczyć posiłki spożywane późnym wieczorem. Ostatnie danie najlepiej zjeść trzy, cztery godziny przed snem, aby nadmiar spożytych kalorii nie zamienił się w tkankę tłuszczową.

święta na diecie

Świąteczne bomby kaloryczne

W przygotowaniu świątecznych potraw unikajmy smażenia, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Zdecydowanie zdrowszym sposobem obróbki jest pieczenie i gotowanie. – Unikajmy również zagęszczaczy w postaci mąki czy śmietany, a zamiast majonezu użyjmy jogurtu naturalnego lub dressingu do sałatki. Dużą pułapką są kaloryczne dodatki smakowe do potraw w postaci boczku lub skwarków – dodaje Małgorzata Kamionowska, dietetyk z Centrum Naturhouse. Zrezygnujemy także z dodatkowych węglowodanów – ziemniaków, makaronów lub klusek. Porcja mięsa lub ryby będzie równie dobrze smakowała z samą surówką. Aby nie martwić się dodatkowymi kilogramami po świętach, wystarczy zastosować kilka prostych zasad żywieniowych i skorzystać z przykładowego jadłospisu opracowanego przez dietetyka.

 

święta na diecie

Przepis na barszcz grzybowy:

Składniki:

-Susz grzybowy

-Zakwas na żurek

-Jogurt naturalny

-Sól, czosnek

Jak przyrządzić?

Suszone grzyby wrzucić do wody (ok. 300 ml wody na garść grzybów). Wodę z grzybami zagotować i zostawić na kilka minut na małym ogniu. Wywar z grzybami odstawić na kilka godzin. Wyciągnąć grzyby, a wywar przelać przez gazę i zagotować w nowym naczyniu. Dolać wody, jeżeli jest taka potrzeba. Zakwas na żurek dokładnie wymieszać i wlać do wywaru mieszając. Grzyby, które zostały wyjęte można pokroić w cienkie paski i wrzucić do barszczu. Barszcz posolić do smaku i doprawić jogurtem. Wrzucić ok. 5-6 ząbków czosnku i gotować przez ok. godzinę.

 

Przepis na ciasto mandarynkowe:

Składniki:

4 mandarynki ze skórką

25 dkg mielonych migdałów (orzechy mielone)

15 dkg cukru

6 jaj

1 łyżka proszku do pieczenia

Jak przyrządzić?

Mandarynki ze skórką sparzyć wrzątkiem, po czym całe wraz ze skórką wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Następnie mandarynki odcedzić i przestudzić. Cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia wrzucić do miseczki i wbić żółtka. Osobno należy ubić białka. Przestudzone mandarynki zmiksować – 2 ze skórką, a 2 obrać i wrzucić do pozostałych składników. Ubitą pianę powoli łączyć z resztą składników i tak przygotowane ciasto wlać do średniej tortownicy. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

EPN

 

Polecane wideo

Komentarze (21)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 03.02.2015 17:04
moje drogie jest na to oczywisty sposob - acetomale - ja brałam 3 miesiące od listopada do końca stycznia i chudłam ok 5 kg na miesiąc. w międzyczasie były święta i wcale nie pokrzyżowały mi planów osiagnięcia wymarzonej sylwetki na wiosnę. polecam spróbować, są w sieci.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.12.2013 20:25
A ja tam czekam na pierogi :D a dietka no właśnie jak w poniższych komentarzach nie przesadzać wszystko się zdąży spróbować a jak za dużo się zje na raz to brzuchy będą boleć i kilogramów przybędzie.
odpowiedz
Benia (Ocena: 5) 23.12.2013 19:24
Dieta po świętach a teraz polecam kilka fajnych przepisów które znajdziecie na damaztorebka
odpowiedz
Mulatka (Ocena: 5) 23.12.2013 18:05
Jak przetrwać Święta na diecie? Trzeba jeść, a nie żreć, proste.
zobacz odpowiedzi (3)
Anonim (Ocena: 5) 23.12.2013 16:18
Cześć! Chcecie wiedzieć, czy zasłużyliście na prezent od mikołaja w tym roku? ;)) Zapraszam na malutki quiz: kut.as/swieta2013
odpowiedz

Polecane dla Ciebie