Agnieszka, lat 32, za swoje największe osiągnięcie ubiegłego roku uważa pozbycie się 10 kg. Zgubiła je w kilka miesięcy, uniknęła efektu jo-jo. Udało jej się bezboleśnie i sprawnie przeprowadzić odchudzanie. W jaki sposób, skoro na co dzień jest zajętą bizneswoman, żoną i matką – prowadzi dwie firmy i wychowuje dwójkę dzieci? – Dzięki dietetycznemu cateringowi – przyznaje. Chodzi o odpowiednio skomponowane posiłki dostarczane codziennie pod wskazany adres.
– Jestem bardzo zapracowana, całymi dniami nie ma mnie w domu. Miałam nadwagę, bo źle się odżywiałam. Jadłam byle co w biegu, a gdy wracałam do domu późnymi wieczorami, serwowałam wielką kolację. Wielokrotnie próbowałam się odchudzić, ale zapał miałam na krótką metę – w każdym razem okazywało się, że chodzę głodna, nie mam czasu gotować, dla męża i dzieci muszę robić co innego niż dla siebie. Odpuściłam. Dopiero koleżanka, która dużo schudła, poleciła mi dietetyczny catering. Nie było to tanie, ale postanowiłam spróbować. I nie żałuję – mówi Agnieszka.
Dietetyczny catering dotarł do nas z zagranicy, gdzie szukano sposobu na to, by pogodzić szybkie tempo życia i permanentny brak czasu z chęcią wypracowania szczupłej sylwetki i poprawienia zdrowia poprzez dietę. Wymyślono więc, by połączyć usługę cateringową ze zdrowym odżywianiem. W ramach dietetycznego cateringu otrzymujemy odpowiednio skomponowane, odchudzające posiłki – każdego dnia prosto do domu albo, jeśli wolimy, firmy. Posiłki przywozi kurier.
– Przede wszystkim catering dietetyczny pozwala wyeliminować jedną z głównych przyczyn otyłości, czyli nieregularne odżywianie. Dysponując gotowym zestawem dań, po prostu dużo łatwiej będzie nam jeść o stałych porach – wyjaśnia Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku. To koronny argument dla zapracowanych osób, które źle się czują i mają nadwagę właśnie przez nieregularne odżywianie. Zwróć uwagę, że nieregularne odżywianie nie tylko powoduje tycie, ale w ogóle niszczy zdrowie, zatem dietetyczny catering może być rozwiązaniem nie tylko dla osób walczących z nadwagą, lecz również dla tych, które po prostu chcą o siebie zadbać.
Czy jestem gruba? Sprawdź, jak obliczyć poziom tkanki tłuszczowej!
Fot. Thinkstock
Jeśli jakość posiłków wzbudzi twoje podejrzenia albo dieta wyda ci się monotonna, poszukaj innego dostawcy.
A jakie zdanie na temat dietetycznego cateringu mają internauci? „Korzystałam kiedyś z takiego cateringu i tęsknię do tych czasów, bo to ogromna wygoda – żadnego stania przy garach, ma się więcej wolnego czasu i dania, których raczej nie zrobiłabym sama w domu ze zwyczajnego lenistwa. Poza tym w każdym cateringu można się teoretycznie obawiać, jak robią te dania, ale nie dajmy się zwariować – równie dobrze można tak myśleć o restauracjach, knajpach i wszystkich lokalach i w końcu jeść tylko to, co się gotuje samemu” – pisze Karmelka33.
Pamiętaj, że dieta odchudzająca powinna być połączona z regularną aktywnością fizyczną. Przed rozpoczęciem odchudzania warto zrobić sobie badania kontrolne.
RAF
Fot. Thinkstock
Podejmij mądry wybór
Za wygodę trzeba jednak płacić – i to niemało. Zazwyczaj 800-2000 zł miesięcznie. Cena zależy od liczby posiłków w ciągu dnia i tygodnia, obostrzeń dietetycznych, stopnia zaawansowania przepisów itp.
Eksperci zwracają również uwagę na jedną kwestię: dietetyczny catering, owszem, jest wygodny, ale… niczego nie uczy. – Zdrowe żywienie wymaga od nas przemyślenia tego, co będziemy jedli przez najbliższy dzień lub nawet tydzień, zgromadzenia zapasów, a później przyrządzenia tego. Catering dietetyczny zastępuje nam te wszystkie czynności, przez co niczego nie uczy. Jeżeli człowiek na co dzień nie planuje tych czynności, to później, kiedy przestaje zamawiać gotowe menu, staje przed tym samym problemem, przed jakim stał wcześniej – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Filip Kowalczyk, dietetyk z Centrum Dietetyki i Zdrowego Rozsądku.
Fot. Thinkstock
Specjalista dodaje: – Jeżeli brakuje nam rozsądku, to się nigdy nic nie uda, ponieważ możemy do tego cateringu dołożyć sobie jakieś inne jedzenie, jakieś inne atrakcje i to sprawi, że nie będziemy osiągać założonych rezultatów. Wszystko i tak rozbija się o bilans energetyczny, więc jeżeli tej energii dostarczamy tyle, ile powinniśmy, to efekty będą, ale pod warunkiem, że będziemy też aktywni fizycznie.
Ile tak naprawdę musisz schudnąć, by ktoś to zauważył?
Ważne wskazówki
Zanim postawisz na dietetyczny catering, sprawdź, czy firma cateringowa oferuje pomoc dietetyka – twój jadłospis powinien być z nim skonsultowany. Chodzi o to, by dopasować menu do twojego stanu zdrowia i stylu życia. Dlatego unikaj firm, które oferują tylko jedno menu dietetyczne. Powinnaś mieć wybór, który należy omówić ze specjalistą.
Fot. Thinkstock
Zanim zdecydujesz się na dietetyczny catering, upewnij się, że firma, z usług której chcesz skorzystać, ma dobre opinie. Najlepiej przejrzeć komentarze w internecie albo zdecydować się na catering polecany przez znajomych. Pamiętaj, że od ceny znacznie ważniejsza jest jakość – chodzi w końcu o jedzenie, bezpieczne odchudzanie i zdrowie! Produkty powinny być jak najlepsze, a posiłki skomponowane prawidłowo, czyli według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia.
O co chodzi z glutenem? Obalamy mity!
– Obok kaloryczności należy również wziąć pod uwagę indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze (jest ich ok. 60: witaminy, składniki mineralne, aminokwasy, węglowodany, białka etc.). I choć normy w tym względzie są dość szerokie, to przy układaniu jadłospisu nie można zapominać o czynnikach które mogą indywidualizować zapotrzebowanie na te składniki (aktywność fizyczna, ciąża, laktacja, występujące choroby czy przyjmowane leki) – mówi Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.