Dietetyczne pułapki i mity

Zdradliwe jogurty, fałszywe pieczywo, przekłamane soki owocowe. Jak zwinnie je omijać, żeby nie ulec pustym kaloriom?
Dietetyczne pułapki i mity
04.11.2008

Półki sklepowe uginają się pod ciężarem produktów light albo ciemnego pieczywa bogatego w błonnik. Czy jednak ich dobroczynne właściwości nie są mniejsze niż szkodliwość? Poniżej nasza Lista Produktów Oskarżonych, wraz z aktem oskarżenia oraz wyrokiem.

Oskarżony: Jogurt owocowy

Akt oskarżenia: Większość jogurtów nazywanych owocowymi wcale nie ma owoców, a jedynie tzw. pulpę owocową ze sztucznymi aromatami i barwnikami, które tylko udają truskawki albo poziomki. W efekcie, dostajemy produkt, który nie ma w sobie witamin, ale masę cukru.

Wyrok: Jogurt owocowy jest winny zarzucanych mu czynów! Przyczynia się do tycia i zamiast być koktajlem zdrowia, jest jedynie kaloryczną bombą!

Dobra rada dla poszkodowanych: Następnym razem zamiast jogurtu sięgnijcie po naturalny kefir, który w domowych warunkach możecie zmiksować z owocami - świeżymi albo mrożonymi.

Oskarżony: Pumpernikiel

Akt oskarżenia: Pumpernikiel, tak jak pieczywo chrupkie, jest wypiekany w bardzo wysokiej temperaturze, pod wpływem której powstaje rakotwórczy akryloamid.

Wyrok: Co prawda, ciemne pieczywo, takie jak pumpernikiel, zawiera duże ilości błonnika i sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki, ale nie warto ryzykować. Pumpernikiel jest winny zarzucanych mu czynów.

Dobra rada: Błonnik znajduje się także w nieszkodliwych produktach, takich jak płatki owsiane.

Oskarżony: Czekolada light

Akt oskarżenia: Czekolada light może i zawiera mniej cukru, ale za to o 8 % więcej tłuszczu, więc jest jednym wielkim dietetycznym oszustem! To za sprawą zwiększonej ilości tłuszczu pozostaje smaczna, a my nabieramy się na słówko „light” i bez wyrzutów sumienia zjadamy całą tabliczkę.

Wyrok: Czekolada light jest winna otyłości i dodatkowym fałdkom na biodrach. Na domiar złego, jest słodzona niezbyt zdrowym słodzikiem, pobudza wydzielanie insuliny i sprawia, że szybko robimy się głodne.

Dobra rada: Zanim nabierzecie się na dobroczynne działanie produktów light, zastanówcie się dwa razy. Już pisaliśmy na ten temat. Przeczytajcie, do czego prowadzi nadmierne spożywanie produktów light.

Oskarżony: Szpinak

Akt oskarżenia: Maluchy od dzieciństwa są zmuszane do jedzenia tego znienawidzonego, zielonego produktu, podczas gdy on wcale nie jest taki niewinny. Mamy karmią nim swoje córki, twierdząc, że ten zawiera ogromne ilości żelaza, nie wiedząc, że tak naprawdę niewiele tego cennego pierwiastka zostanie wchłonięte przez organizm.

Wyrok: Uniewinniamy szpinak, bo mimo wszystko ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, ale radzimy nie ufać mu w 100% jeśli chodzi o zawartość żelaza. Dużo więcej ma go ciemne mięso. Szczególnie dobrze wchłania się w towarzystwie witaminy C, więc nie zapomnij urozmaicić mięsa surówką warzywną.

Polecane wideo

Komentarze (57)
Ocena: 4.6 / 5
gość (Ocena: 1) 07.04.2022 20:02
Pumpernikiel jest pieczony przez 24 godziny w temperaturze 110 stopni Celsjusza, tak więc piszecie głupoty
odpowiedz
Katarzyna (Ocena: 1) 23.06.2020 13:03
Pumpernikiel? Oskarżony przy tych zarzutach jest niewinny. Za to są 2 rodzaje pumperniklów. Jeden kupny wg uproszczonych procedur z dodatkiem słodu lub cukru. Ten ma wysoki IG i jest nieodpowiedni w diecie redukcyjnej lub cukrzycowej. I za to podróbki pumpernikla można skazać. Ale nie oryginał! Mój drogi niedouczony autorze bzdur skoryguj swój artykuł bo prawdziwy pumpernikiel składa się tylko z mąki żytniej, zakwasu żytniego oraz kilku dodatków, które są zdrowe. Chleb wypieka się 8-10 godzin w średniej temperaturze. Żadne szkodliwe substancje się nie wytwarzają. Piecze się tak długo aby zaszły odpowiednie procesy na poziomie cukrów - wytworzyła się zdrowa, naturalna melasa i zmieniła strukturę chleba. Myk polega na tym, że trzeba czekać aż 2 dni na zjedzenie upieczonego pumpernikla aby w pełni oddał nam to co w nim drogocennego. Prawdziwy pumpernikiel bez dodatku słodu i cukrów w każdej postaci ma niski indeks glikemiczny (40).
zobacz odpowiedzi (1)
fruuu (Ocena: 1) 23.05.2020 09:59
Co za przygłup to pisał. Pumpernikiel w wysokiej temperaturze. Debile. Już wiem, żeby nie wchodzić na papilot bo niczego się tu nie dowiem
odpowiedz
gość (Ocena: 2) 10.02.2019 09:55
Gorszych bzdur nie widziałem ,pumpernikiel pieczony w wysokiej temperaturze , co za debil to pisał
odpowiedz
Lol (Ocena: 1) 01.10.2015 16:01
Od kiedy pumpernikiel jesy wypiekany w wysokiej temp? Co za debil jest autorem tego "artkułu"?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie