Pierwszym i podstawowym warunkiem tej diety jest odstawienie tłuszczów zwierzęcych, cukru, wieprzowiny, tłustych wędlin oraz wszelkich produktów przetworzonych (z puszek i torebek). Skoncentruj się na owocach, warzywach i rybach. Zamiast obfitych posiłków, jedz często i mało, najwięcej na śniadanie, a najmniej wieczorem, nie później niż o 18. Niech to będzie 5 posiłków dziennie. Pij minimum 2 litry niegazowanej wody mineralnej dziennie, do tego herbatki owocowe, ziołowe oraz soki owocowe (bez cukru) i warzywne.
Przy przyrządzaniu posiłków nie używaj tłuszczu, chude mięso piecz w folii lub na grillu. Nie nadużywaj soli do przyprawiania potraw. Zioła również wykorzystuj w kuchni z umiarem.
Plan diety:
Poniedziałek:
Śniadanie: 100 g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem, pomidor, kromka chleba, cienko posmarowana masłem.
Drugie śniadanie: duży pojemnik chudego biojogurtu, kiwi.
Obiad: 200 g pieczonej cielęciny, dwa średnie ziemniaki, 200 g gotowanej marchewki z groszkiem.
Podwieczorek: szklanka kompotu ze słodzikiem lub pomarańcza.
Kolacja: jajko na twardo, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, herbata, mleko przed snem.
Wtorek:
Śniadanie: 100 g chudego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka chleba, cienko posmarowana masłem, kawa z mlekiem.
Drugie śniadanie: pomidor, kromka chrupkiego pieczywa, cienko posmarowana masłem, jabłko.
Obiad: 200 g duszonej polędwicy bez tłuszczu, 3/4 szklanki gotowanej fasolki szparagowej, dwa ziemniaki posypane natką.
Podwieczorek: szklanka musu z jabłek, bez cukru.
Kolacja: 100 g gotowanej chudej ryby, kilka liści sałaty, herbata ziołowa, sok pomidorowy przed snem.
Środa:
Śniadanie: jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła, kromka chleba, herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i tej samej ilości ugotowanej czerwonej fasoli, do tego łyżeczka sosu winegret.
Obiad: bukiet warzyw, 50 g szynki podsmażanej na pół łyżki oleju.
Podwieczorek: budyń z owocami lub kisiel.
Kolacja: 80 g chudej kiełbasy drobiowej, dwie kromki chrupkiego pieczywa, cienko posmarowane masłem, sok owocowy przed snem.
Czwartek:
Śniadanie: 100 g homogenizowanego twarożku, kromka chleba, cienko posmarowana masłem, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: gruszka lub dwie marchewki.
Obiad: 200 g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, zielona sałata z łyżeczką sosu winegret.
Podwieczorek: naleśnik z jabłkiem.
Kolacja: 50 g żółtego sera, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, kromka chleba, mleko przed snem.
Piątek:
Śniadanie: dwie małe parówki na gorąco, kromka chleba, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: pomidor, kromka pieczywa chrupkiego, cienko posmarowanego masłem, jabłko.
Obiad: 200 g gotowanej, duszonej lub grillowanej ryby morskiej, surówka z 3/4 szklanki kiszonej kapusty, dwa ziemniaki.
Podwieczorek: grejpfrut lub pieczone jabłko.
Kolacja: omlet z jednego jajka i zblanszowanych brokułów, plasterek żółtego sera, sok owocowy albo mleko przed snem.
Sobota:
Śniadanie: 50 g polędwicy albo szynki, kromka chleba, kilka liści sałaty, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: kromka chleba, cienko posmarowana masłem, łyżka niskosłodzonego dżemu, kiwi.
Obiad: filiżanka czystego czerwonego barszczu, dwa naleśniki z mielonym mięsem z indyka, sałata z łyżeczką sosu winegret.
Podwieczorek: galaretka owocowa.
Kolacja: 100 g wędzonej ryby, dwie kromki chleba, cienko posmarowane masłem, herbata, jabłko przed snem.
Niedziela:
Śniadanie: 50 g twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, plasterek chudej szynki, kromka chleba, kawa zbożowa.
Drugie śniadanie: jajko na twardo z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu i szczypiorkiem, kromka chleba, pół melona.
Obiad: 200 g pieczonego kurczaka bez skórki z ziołami, dwie łyżki ryżu, pomidor.
Podwieczorek: krem z jogurtu z owocami (ubić opakowanie jogurtu naturalnego, dodać dwie łyżki rozmrożonych owoców, schłodzić).
Kolacja: 40 g makaronu zapiekanego ze szklanką zblanszowanych brokułów, herbata, dwie mandarynki przed snem.