Współczesne kobiety żyją w epoce, w której moda na zrzucanie zbędnych kilogramów nie mija. Co prawda, coraz więcej mówi się o modelkach w rozmiarze XL o krągłych, kobiecych kształtach, pożądanych przez wielu mężczyzn, jedno się jednak nie zmienia: kobieca sylwetka powinna być jędrna, smukła i wysportowana. Bo to po prostu oznaka zdrowia. Jedną z diet, która zyskuje coraz więcej zwolenniczek, jest dieta strukturalna. Na czym dokładnie polega?
Minimum kalorii, maksimum odżywienia
Przede wszystkim należy zaznaczyć, że jest to kolejny, m.in. po diecie proteinowej, jadłospis ułożony przez lekarza dr. Marka Bardadyna, eksperta w dziedzinie żywienia i stosowania naturalnych środków leczniczych w profilaktyce i terapii schorzeń cywilizacyjnych. Fundamentalne założenie diety strukturalnej, jak informuje dietetyczka Agnieszka Czeska-Klepacz z Centrum Naturhouse, to minimum kalorii i maksimum składników odżywczych, czyli witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy. – Dieta oparta jest na produktach wskazanych przez samego autora oraz na specjalnych koktajlach – zaznacza Agnieszka Czeska-Klepacz. W ten sposób przyswajamy wyłącznie najbardziej wartościowe dla nas produkty. Ta dieta nie tylko odchudza, ale również oczyszcza organizm, regeneruje, daje siłę i energię – działa jak eliksir odmładzający.
Co trzeba jeść?
Skomponowany przez dr. Marka Bardadyna jadłospis strukturalny pozwala utrzymać prawidłowe tempo metabolizmu, dzięki czemu nawet po zakończeniu stosowania tej diety nie ma efektu jojo. Tkanki otrzymują wszystkie konieczne do odnowy składniki. Działa to tak – jeśli twojemu organizmowi brakuje jakiegoś produktu, cały czas będziesz głodna. Chodzi o to, żeby zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki. Co zatem trzeba jeść, będąc na diecie strukturalnej? Dietetyk Agnieszka Czeska-Klepacz jako produkty zalecane wymienia: zbożowe (chleb pełnoziarnisty razowy, płatki owsiane), warzywa (marchew, czosnek, brokuły), owoce (banan, awokado, czarne jagody, winogrona), orzechy i pestki, produkty białkowe (soja, soczewica, groch), tłuszcze (oliwa z oliwek) oraz napoje.
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie
W diecie strukturalnej nie powinno zabraknąć również kaszy gryczanej i jaglanej, otrąb, nasion słonecznika, siemienia lnianego, tuńczyka, jaj. Pije się herbatę zieloną i czerwoną, kakao, napar ze skrzypu, sok brzozowy, czerwone wino, a przede wszystkim wodę mineralną. Od czasu do czasu można sięgnąć po gorzką czekoladę. Program diety strukturalnej można układać według dziennej dawki kalorii – 800, 1000, 1200, 1500 itp. Również przy diecie strukturalnej bardzo ważne jest częste jedzenie niedużych porcji. Optymalnie powinno być to pięć posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Nawet jeśli nie będziesz w stanie całkowicie zmienić jadłospisu na strukturalny, korzystne efekty otrzymasz już w momencie, gdy z takich produktów będzie się składało 2/3 twojej diety.
Walcz z chorobami
Dieta strukturalna jest dobra nie tylko na odchudzanie, ale również zaleca się ją w profilaktyce i leczeniu schorzeń cywilizacyjnych. Owocowe czy warzywne, naturalne koktajle mają bardzo dużą zawartość przeciwutleniaczy, dzięki czemu gruntowanie oczyszczają organizm i są wskazane dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, nadciśnieniem, cukrzycą, miażdżycą, problemami dermatologicznymi, osteoporozą, przewlekłym zmęczeniem czy alergią. Tak skomponowany jadłospis pozwoli ci uniknąć produktów, które prowadzą m.in. do depresji, Alzheimera, zwyrodnień, miażdżycy, nowotworów czy cukrzycy. Dieta strukturalna jest coraz częściej stosowana w renomowanych sanatoriach czy ośrodkach spa – w kraju i poza jej granicami. To dieta polecana przez lekarzy pacjentom, którzy chcą chudnąć na stałe.
Woda zdrowia doda
Przypomnijmy jeszcze, dlaczego tak ważne jest picie dużej ilości wody. Mówi się o tym przy każdej diecie, ale czy wiemy właściwie, czemu? Przede wszystkim usuwa nagromadzone w organizmie toksyny i reguluje wiele procesów metabolicznych. Woda mineralna z zawartością magnezu wspomaga prawidłowy metabolizm węglowodanów, korzystnie wpływa na układ nerwowy. Ważne, że picie większej ilości wody, nie powoduje jej zwiększonego zatrzymywania w ustroju – obserwuje się wręcz reakcję odwrotną. Osoby, które piją mało wody lub wcale, mogą być opuchnięte, przemęczone, a w ich tkankach gromadzą się płyny. Picie dużych ilości chłodnej wody skutecznie przyśpiesza metabolizm. Powód? Organizm zmuszony jest podgrzać wypijaną wodę do temperatury ciała. Pijmy zatem wodę, zwłaszcza gdy planujemy rozpocząć lub jesteśmy już na diecie strukturalnej. W osobnym tekście piszemy, czy powinna być to woda mineralna, czy źródlana.
Skuteczna, ale...
Niektórzy dietetycy mają jednak zastrzeżenia do odżywiania strukturalnego. Agnieszka Czeska-Klepacz z Centrum Naturhouse zwraca uwagę, że bardzo dużym zastrzeżeniem jest obniżona o prawie 100 proc. kaloryczność tej diety, co skutkuje spowolnieniem tempa przemiany materii. – Podczas takiej diety dostarczamy organizmowi zdecydowanie za mało energii. Optymalna liczba kalorii to około dwa tysiące dziennie – zauważa Agnieszka Czeska-Klepacz z Centrum Naturhouse. Zdaniem specjalistki, minusem może być również problem z kupnem niektórych składników, takich jak np. kiełki czy zarodki pszenicy. O tym, czy przejść na dietę strukturalną, powinny decydować zatem osobiste preferencje, motywacja do zrzucenia zbędnych kilogramów i chęć poprawy kondycji oraz stanu własnego zdrowia.
Ewa Podsiadły-Natorska
Zobacz także:
Porada dietetyczna: Czy suplementy diety można stosować bez ograniczeń?
Zanim sięgniesz po suplementy, sprawdź, czy warto.
Jeśli odchudzasz się, a nie ubywa ci kilogramów, przekonaj się, jaka może być przyczyna.