Wiele osób za wszelką cenę stara się unikać jedzenia orzechów. W naszej świadomości wciąż obecne jest przekonanie, jakoby produkty te były bardzo tuczące. Okazuje się jednak, że jest zupełnie odwrotnie.
Jak pokazują najnowsze badania, dzięki spożywaniu orzechów znacznie łatwiej jest nam schudnąć. Zjedzenie garści pistacji, migdałów czy orzechów włoskich sprawia bowiem, że w naszym organizmie widocznie wzrasta poziom serotoniny. Tym samym, nie tylko poprawia nam się nastrój, lecz także szybko zaczynamy odczuwać sytość. Co więcej, zmniejsza się poziom glukozy we krwi, co wpływa bardzo korzystnie na nasz układ krążenia.
Warto również pamiętać, że orzechy są świetnym źródłem białka, błonnika i składników mineralnych taki, jak magnez i miedź. Spożywane ich w umiarkowanych ilościach wpływa więc bardzo korzystnie na nasz organizm, i co najważniejsze, pomaga w zdrowy sposób zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Alicja Piechowicz
Zobacz także:
Opracuj skuteczną strategię tracenia kilogramów!
Bolesny dla sylwetki efekt ewolucji.