Od jak dawna planujesz przejście na dietę odchudzającą? Od tygodnia, miesiąca? A może od stycznia, gdy to składałaś swoje noworoczne postanowienia i jak co roku na szczycie listy umieściłaś zmianę nawyków żywieniowych? Jeśli na choć jedno z powyższych pytań odpowiedziałaś „tak”, najwyższa pora wziąć się w garść i zmotywować do działania, zanim okaże się, że jedynym sposobem na poprawę sylwetki jest zamknięcie lodówki na kłódkę.
Jak zatem schudnąć szybko i skutecznie? Pomocna może okazać się dieta 50/50, która zrobiła w Stanach Zjednoczonych absolutną furorę. Jej twórca, amerykański chirurg plastyk James B. Johnson, zrzucił dzięki niej – uwaga - aż 15 kg w dwa miesiące!
Przykładowy jadłospis dla 1 dnia „tłustego” – 2500kcal
Śniadanie: jajko na miękko, 5g masła śmietankowego, kromka chleba, kawa z mlekiem, brzoskwinia
II śniadanie: 2 kromki pumpernikla, 2 listki sałaty, 2 plastry wędliny drobiowej, 5g masła, szklanka soku marchwiowo-jabłkowego
Obiad: 10dag kopytek, 12dag duszonego mięsa z piersi indyka, surówka z kiszonej kapusty, galaretka truskawkowa, 250ml soku z grejpfruta
Podwieczorek: 3 biszkopty, serek o smaku waniliowym
Kolacja: bułka grahamka, 5g masła śmietankowego, 2 plastry polędwicy, 2 plastry ementalera, pomidor, kakao
Po jakim czasie zauważysz rezultaty? Osoby stosujące tę dietę pierwsze efekty zauważają już po 7-10 dniach. Szczyt przyrostu energii można datować na około 21 dzień stosowania diety.
Jak sama nazwa wskazuje, dieta „pół na pół” polega na tym, by jednego dnia jeść normalnie, a następnego minimalnie, to znaczy nie więcej niż 25 – 35 proc. tego, co zwykle. Dzięki temu nie odczuwamy stresu, gdy zdarzy nam się nagłe łakomstwo – w końcu nazajutrz będziemy mogły odpokutować za to kulinarne przewinienie.
Zanim jednak zdecydujesz się na metodę 50/50, powinnaś ustalić dzienną kaloryczność pożywienia idealną dla swojej sylwetki, wieku i trybu życia (chodzi o kaloryczność w „dni chude”).
I tak:
Kobiety mające siedzący tryb pracy – 800-1000 kcal
Kobiety pracujące fizycznie, trenujące niewiele, ale regularnie – 1200-1300 kcal
Pamiętaj również, że ta metoda odchudzania zadziała tylko wtedy, gdy w „dni tłuste” będziesz jeść racjonalnie. Zaplanuj sobie zatem 5 posiłków, takich jak śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja, w czasie których nie będziesz stronić od owoców, warzyw i jogurtów. Słodkości oczywiście również są dozwolone, jednak nie pochłaniaj ich w nieograniczonych ilościach.
„Dni chude” natomiast powinny obfitować przede wszystkim w wodę niegazowaną, herbatki ziołowe, świeże soki oraz bezkofeinową kawę. Do tego muesli, jogurty naturalne, niskokaloryczne owoce i lekkie dania na ciepło (na przykład w postaci grillowanej piersi z kurczaka lub ryby gotowanej na parze).
Co jeść? Przykładowe menu (źródło: atlasdiet.pl)
Przykładowy jadłospis dla 1 dnia „chudego” – 1000kcal
Śniadanie: szklanka herbaty, 2 plasterki szynki z kurczaka, kromka chleba chrupkiego, kiszony ogórek
II śniadanie: gruszka, kefir
Obiad: niewielka pierś z kurczaka grillowana, 1 ugotowany ziemniak, sałatka zrobiona z czerwonej papryki, 1 plasterka chudego białego sera, połowy cebuli i 3 pomidorów
Podwieczorek: szklanka soku z pomarańczy
Kolacja: sałatka ze szklanki ugotowanego kalafiora, 1 łyżeczki otrąb pszennych, gruszki, plasterka sera gouda, doprawiona cynamonem i cytryną