Od jak dawna planujesz przejście na dietę odchudzającą? Od tygodnia, miesiąca? A może od stycznia, gdy to składałaś swoje noworoczne postanowienia i jak co roku na szczycie listy umieściłaś zmianę nawyków żywieniowych? Jeśli na choć jedno z powyższych pytań odpowiedziałaś „tak”, najwyższa pora wziąć się w garść i zmotywować do działania, zanim okaże się, że jedynym sposobem na poprawę sylwetki jest zamknięcie lodówki na kłódkę.
Jak zatem schudnąć szybko i skutecznie? Pomocna może okazać się dieta 50/50, która robi obecnie w Stanach Zjednoczonych absolutną furorę. Jej twórca, amerykański chirurg plastyk James B. Johnson, zrzucił dzięki niej – uwaga - aż 15 kg w dwa miesiące!
Jak sama nazwa wskazuje, dieta „pół na pół” polega na tym, by jednego dnia jeść normalnie, a następnego minimalnie, to znaczy nie więcej niż 25 – 35 proc. tego, co zwykle. Dzięki temu nie odczuwamy stresu, gdy zdarzy nam się nagłe łakomstwo – w końcu nazajutrz będziemy mogły odpokutować za to kulinarne przewinienie.
Zanim jednak zdecydujesz się na metodę 50/50, powinnaś ustalić dzienną kaloryczność pożywienia idealną dla swojej sylwetki, wieku i trybu życia. Pomoże ci w tym prosty przelicznik, który znajdziesz na stronie twórcy diety: www.johnsonupdaydowndaydiet.com.
Pamiętaj również, że ta metoda odchudzania zadziała tylko wtedy, gdy w „dni tłuste” będziesz jeść racjonalnie. Zaplanuj sobie zatem 5 posiłków, takich jak śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja, w czasie których nie będziesz stronić od owoców, warzyw i jogurtów. Słodkości oczywiście również są dozwolone, jednak nie pochłaniaj ich w nieograniczonych ilościach.
„Dni chude” natomiast powinny obfitować przede wszystkim w wodę niegazowaną, herbatki ziołowe, świeże soki oraz bezkofeinową kawę. Do tego muesli, jogurty naturalne, niskokaloryczne owoce i lekkie dania na ciepło (na przykład w postaci grillowanej piersi z kurczaka lub ryby gotowanej na parze).
Jak podoba Wam się dieta 50/50? Wypróbujecie ją na sobie?