Po miesiącach chłodu i jedzenia, którego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku (komu chce się myśleć nad doborem odpowiedniego menu, gdy za oknem jest tak szaro i ponuro?), czas powrócić na właściwe tory i zmienić nawyki na lepsze, zdrowsze i efektywniejsze! Wraz z pierwszymi promieniami słońca zadbaj o to, aby na twoim talerzu było bardzo kolorowo, a także... zastosuj się do kilka innych, skutecznych wskazówek. Lato tuż, tuż, dlatego to najlepszy czas, aby odpowiednio zadbać o sylwetkę!
1. Wiosenne porządki
I nie mamy tutaj na myśli mycia okien czy wymiany garderoby, mówimy o konieczności pozbycia się ze swojej lodówki i spiżarni wszystkich sztucznie przetworzonych, niezdrowych i kalorycznych produktów. Gdy już wyrzucisz całą chemię ze swojego domu, przejdź do etapu wymiany. Klasyczny makaron zamień na pełnoziarnisty, ziemniaki zastąp kalafiorem i do każdej potrawy dodawaj mnóstwo warzyw. Zadbaj o to, aby stały się one podstawą twojego żywienia.
6. Przekąski w ciągu dnia
Gdy nie masz czasu na stworzenie zbilansowanego posiłku, postaw na zdrowe przekąski. Zawsze miej pod ręką garść ulubionych orzechów i kilka owoców, pełnych witamin. Odkrywaj nowe smaki i zakochaj się w zdrowej żywności - to klucz do sukcesu!
2. Olej
Unikaj olejów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, sojowy czy kukurydziany. Zbrodnią jest także margaryna, która zawiera tłuszcze, podwyższające cholesterol. Zamiast tego postaw na oliwę z oliwek, oliwę kokosową czy masło. Oczywiście, z wszystkich tych produktów korzystaj z umiarem!
3. Przyprawy i świeże zioła
Zamiast korzystać ze sztucznie wytwarzanej, niezdrowej soli, zacznij poprawiać smak swoich potraw, dodając świeże zioła lub przyprawy. Wiele z nich wpływa korzystnie nie tylko na smak, ale także na twój organizm. Rozmaryn poprawia na przykład pracę wątroby. W twoich zapasach zawsze powinny znajdować się także: imbir, bazylia, oregano, pieprz cayenne, kardamon i wiele, wiele innych. Wszystko zależy od tego, co lubisz najbardziej!
4. Zielone
Nie tylko sałata, kapusta i szpinak są niezbędne w twojej codziennej diecie, ale także bardziej gorzkie liściaste warzywa, takie jak rukola czy roszponka, które zawierają błonnik, oczyszczają wątrobę i stabilizują poziom cholesterolu. W ten sam sposób działa także gorczyca.
5. Własny lunch
Powiedz NIE jedzeniu na wynos! Od teraz zacznij sama przygotowywać sobie posiłki i zabierać je do pracy, w podróż czy nawet na wakacje! Postaw na dużą ilość różnego rodzaju kaszy, warzywa (świeże lub grillowane), pieczone ryby, białe mięso i orzechy.