Nie sposób zliczyć wszystkich diet świata – jest ich mnóstwo, a wciąż powstają nowe. W niektórych chodzi o liczenie kalorii, w innych o eliminację niektórych grup pokarmowych. Wśród odchudzających jadłospisów na uwagę zasługuje dieta jajeczna. Wiele osób twierdzi, że jajek nie powinno się jeść, gdy celem jest zbicie wagi. Chodzi przede wszystkim o kaloryczność – jajko ugotowane na twardo ma ok. 80 kcal. Sadzone – dużo więcej, bo blisko 130. Samo żółtko to ok. 60 kcal.
Przez pewien czas jajka cieszyły się poza tym złą sławą – oskarżano je przede wszystkim o podnoszenie poziomu cholesterolu. Dziś dietetycy mówią wprost: skoro z jajka rozwija się życie, to produkt ten nie może zaszkodzić człowiekowi. Przeciwnie – spożywanie jajek służy zdrowiu. – Jajka zawierają witaminy z grupy B, witaminy A, D, K, czyli witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że zdrowa osoba tygodniowo może jeść 10 sztuk, natomiast w Polsce przyjęło się, że odpowiednią liczbą jest jedno jajko dziennie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ilona Cichecka, dietetyk, specjalista zdrowia publicznego z kliniki Fontis health&lifestyle.
Dieta jajeczna: zasady
Dietetycy przekonani o walorach jajek i ich dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie, wygląd oraz samopoczucie opracowali dietę jajeczną. Trwa 14 dni, podczas których możesz schudnąć 5-6 kg. Zaleca się, aby w tym czasie spożywać sześć jajek dziennie – po dwa na śniadanie, obiad i kolację. Jajka gotujemy na twardo (nie należy jednak gotować ich zbyt długo – maksymalnie 10 minut).
Same jajka to jednak nie wszystko – jest bardzo ważne, aby podczas stosowania tej diety odżywiać się zdrowo i racjonalnie. Jajka to podstawowy pokarm w przypadku tego jadłospisu, którego uzupełnieniem mogą być świeże warzywa i owoce. Niektórzy rozszerzają dietę jajeczną o produkty pełnoziarniste, niskotłuszczowy nabiał, kasze i orzechy, zdrowe oleje roślinne, jednak powinny być one tylko dodatkiem.
Przykładowy jadłospis na jeden dzień:
Śniadanie:
- 2 jajka na twardo
- pomarańcza
- kilka orzechów: brazylijskie albo włoskie
Albo:
- 2 jajka na twardo
- grejpfrut
- kromka chleba pełnoziarnistego z masłem
Obiad:
- 2 jajka na twardo
- sałatka przygotowana z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych, kulek mozzarelli, skropiona oliwą z oliwek albo olejem lnianym i posypana pestkami słonecznika
Albo:
- 2 jajka na twardo
- brązowy ryż z warzywami i tuńczykiem
Kolacja:
- 2 jajka na twardo
- kubeczek jogurtu naturalnego
Albo:
- 2 jajka na twardo
- nieduża porcja sałatki jarzynowej
- plaster chudego twarogu
Jeżeli trzy posiłki to dla ciebie za mało, między śniadaniem a obiadem możesz dołożyć przekąskę, np. jeden grejpfrut, surową marchewkę albo brzoskwinię.
EPN
Uwaga: każde jajko jemy razem z jakimś tłuszczem – masłem albo dobrą oliwą (ewentualnie może być też majonez). Pod koniec stosowania diety jajecznej można wprowadzić do jadłospisu chudy drób albo ryby.
Trzeba dużo pić – niegazowaną wodę mineralną oraz herbaty ziołowe. Zalecana jest zwłaszcza herbata zielona, bardzo pomocna podczas wszelkich diet, ponieważ pomaga pozbyć się toksyn i ubocznych produktów przemiany materii. Wykreślamy natomiast z jadłospisu cukier, sól, niezdrowe tłuszcze. Nie jemy słodyczy, fast foodów, słonych przekąsek (chipsów, paluszków, krakersów), wysoko przetworzonych produktów, dań typu instant, tłustego mięsa. Niezalecane są też nasiona roślin strączkowych i owoce zawierające dużą ilość cukru. Nie pijemy gazowanych napojów, alkoholu ani mocnej kawy.
Jajka tylko od szczęśliwych kur
Ważne, aby wybierać jajka jak najlepszej jakości. Powinno się je kupować u sprawdzonych dostawców. Zawsze zwracajmy uwagę na kod. – Pierwsze cyfry kodu – 0, 1, 2, 3 – to informacja dla konsumenta, z jakiego chowu, od jakiej kury pochodzi jajko. Zerówki to jaja hodowanych ekologicznie kur, które biegają wolno i znoszą jaja raz na 2-3 dni, nie codziennie. Trójki, których powinno się unikać, to jaja pochodzące od kur, które są hodowane w chowie klatkowym: nie widzą światła dziennego, nie mają żadnego wybiegu – ani ściółkowego, tak jak przy dwójce, ani wolno wybiegowego, tak jak przy jedynce. Są karmione sztucznie, a w tych paszach znajdują się różne komponenty, np. przyspieszające wzrost, co znacząco wpływa na wartość odżywczą takich jaj – wyjaśnia Ilona Cichecka.
Diety jajecznej nie należy stosować dłużej niż przez dwa tygodnie. Stosowanie monotematycznych i restrykcyjnych jadłospisów może skutkować zawrotami głowy, omdleniami, złym samopoczuciem, problemami z koncentracją. Poza tym zastosowanie tego typu jadłospisu to jednak spore wyzwanie: pamiętajmy, że zalecane są trzy posiłki w ciągu dnia.
Osoby na diecie jajecznej nie powinny ważyć się codziennie (najlepiej co 2-3 dni). Jeśli nagle źle się poczujesz albo pojawią się jakieś niepokojące symptomy, wróć do normalnego odżywiania. Diety jajecznej nie można stosować zbyt często.