Czy to prawda, że jedzenie pikantnych potraw sprzyja odchudzaniu?

08 Września 2010

Odchudzająca papryczka chilli? Nasi eksperci wyjaśniają, czy ostre potrawy naprawdę wspomagają przemianę materii.

Czy to prawda, że jedzenie pikantnych potraw sprzyja odchudzaniu?

Część ostrych przypraw zawiera w sobie tzw. kapsaicynę - związek, który w ostatnich latach poddawany jest licznym badaniom naukowców. Wykazano, że ma ona korzystny wpływ w profilaktyce nowotworów oraz leczeniu otyłości.

Kapsaicyna nadaje ostry smak papryczce chilli, a jej pochodne odpowiadają za smak pieprzu i innych ostrych przypraw. Ten związek chemiczny sam w sobie - wyizolowany - jest toksyczny dla człowieka. Producenci przypraw mogą dysponować czystą formą kapsaicyny, ale proces produkcji wymaga od nich bardzo dużej dokładności w określaniu jej dawek w poszczególnych produktach, np. w sosach, aby nie wywoływała ona negatywnych skutków zdrowotnych. W połączeniach, w których występuje naturalnie oraz dodawana do potraw w małych ilościach jest bezpieczna dla zdrowia.

Waga przypraw

Badania z udziałem zwierząt pokazały, że zawartość kapsaicyny w diecie sprzyja zahamowaniu budowania tkanki tłuszczowej. Są to dobre wiadomości dla osób borykających się z nadwagą. Jednak teraz badacze muszą sprawdzić, czy taki sam efekt kapsaicyna będzie miała w przypadku ludzi. Problem otyłości dotyka już bardzo szerokie grono ludzi na całym świecie, stąd tak ważne jest, aby szukać pomocy w naturalnych metodach utraty masy ciała.

Inne eksperymenty, ale już prowadzone z udziałem ludzi pokazały, że potrawy zawierające pochodne kapsaicyny mają wpływ na przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej. Naukowcy tłumaczą, że spożycie ostro przyprawionej żywności wysyła do mózgu informację, na którą organizm reaguje (w dużym uproszczeniu) wyrzutem adrenaliny i przyspieszeniem akcji serca, co z kolei wywołuje proces spalania kalorii.

Kapsaicyna w profilaktyce nowotworów

Poza dobrymi wiadomościami dla osób odchudzających się, są też dobre wieści dla osób zagrożonych ryzykiem wystąpienia nowotworu. Ostre przyprawy, w których składzie znajduje się kapsaicyna i związki pochodne od wielu lat postrzegane są jako źródło antyoksydantów - substancji zalecanych w profilaktyce nowotworów. Stanowią one źródło witamin (A, C) oraz składników mineralnych takich jak potas czy magnez.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (17)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

nrs20
(Ocena: 5)
2014-04-20 09:08:27

re: Czy to prawda, że jedzenie pikantnych potraw sprzyja odchudzaniu?

Chodze na silke od 2msc raz,czasem dwa razy w tygodniu oraz jem ostre jedzenie, przyprawiam chilli oraz peperoni itp. Jem nawet kebab z chilli .czuje ze chudne:-) i widze ze chudne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-26 15:04:12

pikantne przyprawy na pewno pomagają w trawieniu, a dodane do herbaty - wpływają zbawiennie na organizm, mogę polecić herbaty z serii Irving Tea Planet, które dzięki takim nietypowym składnikom świetnie smakują

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-07 15:39:13

na pewno pikantne przyprawy poprawiają trawienie, już nawet imbir w herbacie jest zbawienny pod tym względem

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-10 18:06:22

gówno prawda od ostrego chce się jesć!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-09 16:56:53

ZAPRASZAM NA MÓJ PASAŻ !! PROMOCJA ! KUPUJAC 2 RZECZY RABAT -10% + PRZESYLKA GRATIS !!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-08 15:57:20

a*llegro.pl/bershka-xxs-xs-jeansy-prazki-bsk-32-34-rurki-bcm-i1210371905.html sponie bershka koniec aukcji

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-08 15:32:15

bzdury! jemy całą rodziną ostre potrawy od lat...nauczyliśmy się na Węgrzech i ranie,turcji-i co , i nc!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-08 17:40:09

gdybys umiala czytac ze zrozumieniem wiedziala bys ze nie w kazyej ostrej przyprawie jast kapsaicyna a to dzieki niej by twoja rodznagrubaskow schodla.;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-08 11:44:12

gazety też pisały, że od ostrego dostaje się raka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-08 08:34:10

a do niedawna wszystkie gazety pisały, że jedzenie ostrego sprzyja tyciu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-08 11:07:20

Dokładnie. Ostre powoduje większą ilość kwasów żołądkowych, a co za tym idzie wrzody, albo szybsze trawienie przy jednoczesnym uczuciu głodu, więc dojadamy więcej i tyjemy.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-08 12:59:18

Z tego, co pamiętam to ostre przyprawy powodują zatrzymywanie wody w organizmie, więc raczej można by po nich puchnąć niż chudnąć.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-08 07:08:05

no ta... na pewno schudniesz, he :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz