Nazwa "dieta 1000 kcal" ładnie brzmi - daje złudzenie, że dzięki jej stosowaniu osiągniemy superefekty w niedługim czasie. Niestety, rozpoczęcie każdej diety powinniśmy zacząć od wizyty u dietetyka. Tak drastyczne ograniczenie jedzenia może w ogóle nie dać efektów i dodatkowo spowodować spustoszenia w organizmie.
Chudnąć można już po niewielkim ograniczeniu jedzenia. Ważne, żeby po zrzuceniu kilogramów nie wrócić w kilka dni czy tygodni do starej wagi.
Na dietę 1000 kcal można przejść tylko pod okiem lekarza, który upewni się, że jesteśmy zdrowi i że nasz organizm wytrzyma taki kierat.
Według najnowszych badań Instytutu Żywienia, najbezpieczniejsza (w połączeniu z efektywnością) dla organizmu jest dieta, której dzienna liczba kalorii utrzymuje się na poziomie między 1200 a 1500. Zapewnia to minimalną ilość energii potrzebnej organizmowi do normalnego funkcjonowania.
Każda dieta powinna opierać się na proporcjonalnej ilości składników odżywczych: białek, tłuszczów i węglowodanów. Nie wolno zapominać o dostarczaniu witamin oraz soli mineralnych. Najlepiej jeść 4 - 5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu, codziennie o tej samej porze.
Organizm przyzwyczai się i o konkretnej godzinie będzie domagał się pożywienia.
Nie można się spodziewać, że w kilka, kilkanaście dni zgubimy od razu 5 - 6 kilogramów. Na takie wyniki trzeba poczekać trochę dłużej - kilka tygodni. Wolniejsze gubienie wagi pozwoli nam uniknąć efektu jo-jo i przykrych rozczarowań.