Do grona licznych, mniej lub bardziej skutecznych diet dołączyła niedawno dieta tęczowa. Jej autorka, dietetyczka Agnieszka Leciejewska, stworzyła tygodniowy program odchudzania oparty na owocach i warzywach. Podobno dzięki tej diecie można stracić nawet 2 kilogramy w 7 dni i uwolnić się od nieznośnych fałdek tłuszczu.
Chcesz schudnąć więcej? Nie ma problemu – przedłuż odchudzanie do dwóch lub trzech tygodni. Ważne jest, by każdego dnia układać jadłospis pod względem koloru warzyw i owoców – jednego dnia jeść tylko te czerwone, innego zielone, itp. Warto tu wspomnieć, że tęczowa dieta dostarcza organizmowi około 1200 kcal dziennie i bogata jest w błonnik, niezbędne witaminy i składniki mineralne, które ułatwiają walkę z nadprogramowymi kilogramami.
Specjalnie dla ciebie przygotowałyśmy przykładowe jadłospisy na każdy dzień tygodnia. Może zdecydujesz się wypróbować tę dietę na sobie?
DZIEŃ RÓŻOWY
Tego dnia wybierz czerwoną kapustę, rzodkiewki, czerwone buraki, grejpfruta i nie zapominaj o nagradzaniu się. Masz prawo do jednodniowej dyspensy. Wtedy nie myśl o zasadach i zjedz to na co tylko masz ochotę. Warto jednak to ukoronowanie tygodnia dobrze zaplanować, bo dzięki temu łatwiej wytrwasz w diecie.
Coś dla zdrowia
Jadłospis dnia różowego być może chroni przed zachorowaniem na nowotwór – betacyjanina (różowy barwnik buraków) zwalcza bowiem komórki rakowe.
O czym pamiętać
- Wypijaj co najmniej 8 szklanek płynów, poza mocną kawą i herbatą. Najlepiej postaw na niegazowaną wodę mineralną, soki warzywne, a owocowe rozcieńczaj z wodą pół na pół. Dzięki przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów oczyścisz organizm z toksyn odkładających się w tkance tłuszczowej.
- Warto zjeść chłodnik na bazie jogurtu. Ma on sporo białka, które niezbędne jest do budowy tkanki mięśniowej.
SŻ
Źródło: Magazyn Vita
DZIEŃ NIEBIESKI
Postaw na wszystko, co niebieskie – jagody, borówki, jeżyny, ciemne winogrona, itp. Należy 2-3 razy dzienne sięgnąć po przetwory zbożowe (przy czym 1 porcja = 2 kromki razowego/pełnoziarnistego chleba, grahamka lub 2-3 łyżki płatków owsianych). Dodatkowo mąkę pszenną zamień na razową.
Coś dla zdrowia
Ten dzień przysłuży się twojej skórze – barwniki zawarte w niebieskich owocach opóźniają starzenie się skóry i usuwają wolne rodniki przyspieszające tworzenie się zmarszczek.
O czym pamiętać
- Jedz o połowę mniej niż zwykle. Warto posiłki spożywać z mniejszych talerzy, których nie da się wypełnić zbyt dużą ilością jedzenia. Uwaga, wysokość porcji też ma znaczenie! Nie oszukuj nakładając sobie górę makaronu na mały talerzyk!
- Gdy masz ochotę na słodycze, zjedz lody z owocami. Jedna porcja ma jedynie 100 kcal i posiada dużą ilość wapnia i błonnika.
DZIEŃ ZIELONY
Tego dnia jedz sałatę, ogórki, brokuły, groszek, jasne winogrona, zieloną paprykę, gruszki, agrest, awokado i szparagi. Unikaj soli, bo ona zatrzymuje wodę w organizmie utrudniając odchudzanie. Swoje dania dopraw lepiej świeżymi ziołami (koperkiem, natką pietruszki, bazylią, miętą), które bogate są w witaminy C i te z grupy B przyśpieszające przemianę materii i spalanie tłuszczów.
Coś dla zdrowia
Zielone warzywa i owoce dostarczają organizmowi kwas foliowy niezbędny dla układu nerwowego. Wzmacniają go, zwiększają odporność i zapobiegają niedokrwistości
O czym pamiętać
- Ważna jest odpowiednia kolejność jedzenia. Pamiętaj, by zaczynać od jak najmniej kalorycznych dań, stopniowo przechodząc do tych zawierających więcej kalorii. Np. najpierw gotowane warzywa, potem sałata lub miseczka warzywnej sałatki bez majonezu. Mięso, ziemniaki lub makaron zostaw na koniec kiedy będziesz już bardziej syta. Dzięki temu zjesz ich mniej.
- Awokado świetnie zastępuje masło i zawiera zdrowe tłuszcze. Tym samym, choć ma sporo kalorii, wcale nie tuczy.
DZIEŃ POMARAŃCZOWY
W jadłospisie powinny znaleźć się tu dynia, melon, pomarańczowa papryka, mirabelki, mandarynki, pomarańcze i soczewica. Tłuszcze zwierzęce zamień też na roślinne (max 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dziennie!). Możesz dodawać je do sałatek albo podawać do pieczywa zamiast masła. Jest to ważne, gdyż oleje roślinne są źródłem tłuszczów nienasyconych ułatwiających utrzymanie smukłej sylwetki.
Coś dla zdrowia
Dzięki beta-karotenowi zawartemu w pomarańczowych warzywach i owocach poprawi się koloryt twojej skóry, która nie będzie wysychać i rogowacieć. Co więcej, wzmocnią się twoje włosy i paznokcie.
O czym pamiętać
- W piątki jedz mniej – najlepiej tylko śniadanie i późny obiad. Dzięki temu w niedzielę (która jest dniem dyspensy) będziesz mogła pozwolić sobie na więcej. Czując głód, przekąś jogurt naturalny, pomarańczę lub wypij szklankę soku z marchwi.
- Jedz surową marchewkę, która świetnie sprawdzi się jak `zapychacz` podczas ataku głodu. Po niej będziesz czuła się dłużej syta, gdyż ma ona niski indeks glikemiczny.
DZIEŃ FIOLETOWY
Postaw na ciemne oliwki, fioletową sałatę, karczochy, aronię, czarne porzeczki i bakłażany. Nie smaż, a zapiekaj, gotuj, duś lub piecz w folii – dzięki temu `zaoszczędzisz` 500 kcal dziennie.
Coś dla zdrowia
Warzywa i owoce dnia fioletowego łagodzą stres i dostarczają antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
O czym pamiętać
- Godzinę przed obiadem przekąś plaster chudego sera twarogowego, jajko na twardo, albo pół puszki tuńczyka w sosie własnym. Ewentualnie zjedz 3 łyżki płatków owsianych z chudym mlekiem lub jogurt z łyżką otrąb zawierających dużą ilość błonnika. Poprzez ten zabieg zjesz potem mniejszą porcję obiadu.
- Na obiad przygotuj coś z bakłażana – to tylko 28 kcal w 100g. Poza tym bakłażan ma działanie odtruwające i dodatkowo przyspiesza metabolizm.
DZIEŃ ŻÓŁTY
Twoje menu tego dnia powinno obowiązkowo zawierać żółtą paprykę, kukurydzę, ananasy, grejpfruty i morele. W przypadku dwóch z 5 posiłków dodatkowo zaserwuj sobie chude mięso i ryby, gdyż mają one wystarczającą ilość białka, by przez kilka godzin nie skręcać się z głodu.
Coś dla zdrowia
Dzień żółty ma dodatkową zaletę – poza chudnięciem pozytywnie wpływa na twoje oczy, gdyż żółte warzywa zawierają zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.
O czym pamiętać
- O solidnym śniadaniu – np. zbożowych płatkach z chudym mlekiem albo jogurtem. Zawierają dużą ilość błonnika, który magicznie zapełni twój żołądek na kilka godzin.
- W chwili słabości przekąś świeżego ananasa, który ułatwia trawienie białka, wspomaga pracę przewodu pokarmowego, a do tego nie tuczy.
DZIEŃ CZERWONY
Jadłospis dnia czerwonego powinien być bogaty w maliny, wiśnie, truskawki, arbuzy, pomidory i czerwoną paprykę. Pamiętaj też o wypiciu co najmniej jednej szklanki jogurtu naturalnego albo kefiru – zawierają mnóstwo `dobrych` bakterii, które ułatwiają trawienie i wspomagają pracę jelit. To świetny sposób na zapobieganie zaparciom.
Coś dla zdrowia
Czerwone warzywa i owoce wzmacniają serce. Szczególnie cenne są tu pomidory i arbuzy, które przez sporą ilość likopenu zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
O czym pamiętać
- W dzień czerwony należy przeznaczyć na posiłek przynajmniej pół godziny, aby zjeść go na spokojnie. Jest to ważne, gdyż informacja o wypełnieniu żołądka dociera do niego z mózgu w ciągu 15-20 minut. Dlatego nie spiesz się, jedz wolno i rób sobie przerwy między daniami. Możesz popijać je wodą niegazowaną, dzięki której zjesz mniej.
-Jedz truskawki – mają dużo witaminy C wspomagającej spalanie tłuszczu i przyspieszają metabolizm.