Testujesz jedną dietę za drugą, od pół roku nie byłaś w żadnym fast foodzie i zapomniałaś już jak smakuje czekolada? Mimo to, nie możesz zrzucić tych kilku kilogramów, które dzielą cię od wymarzonej sylwetki?
Mamy dla ciebie dobrą wiadomość – my wiemy, dlaczego nadal nie osiągnęłaś sukcesu. Dieta tkwi w szczegółach, a nawet najdrobniejszy błąd może udaremnić twoje plany. Czas to zmienić!
PUŁAPKA 1. Niezaplanowane posiłki
Podstawą każdej diety jest dokładny plan posiłków. Starajmy się zatem jeść jak najbardziej regularnie, dbając o to, by na naszym talerzu znajdowały się zróżnicowane produkty. Często popełnianym błędem jest sztuczne głodzenie się przez cały dzień i oszukiwanie głodu na przykład kawą. Stracone kalorie i tak odzyskamy przy najbliższym obfitym posiłku. Inaczej jest z naszym układem pokarmowym - jego regeneracja po latach nieregularnego jedzenia może trwać bardzo długo.
! Gorące dni wpływają na utratę witamin, szczególnie A i C. Uzupełniaj je regularnie.
PUŁAPKA 2. Monotematyczne potrawy
Prawidłowo dobrana dieta powinna zapewniać odpowiednią dawkę energii (kalorii) i składników odżywczych. Nie ma produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Nawet jeżeli coś jest zdrowe, to może przestać takim być, kiedy nasze posiłki będą bazowały na jednym produkcie. Co dopiero jedzenie, które z samej definicji powinno być spożywane okazjonalnie. Dania mięsne są smaczne i potrzebne dla naszego organizmu, ale tylko wtedy, kiedy nie stanowią więcej niż 10% spożywanych przez nas produktów. W innym wypadku mogą prowadzić do chorób serca, czy nadwagi.
! Urozmaicanie posiłków nie musi być nudne. Postaraj się zmodyfikować swoje ulubione potrawy tak, aby stały się zdrowsze.
PUŁAPKA 3. Za mało warzyw i owoców
Dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na warzywa i owoce wynosi około 500 – 700 g. Pełne witamin, soli mineralnych i błonnika są źródłem zdrowia i odporności dla całego organizmu. Ich niedobór może skutkować schorzeniami takimi jak: miażdżyca, otyłość, kamica wątrobowa, uchyłkowatość jelita, a prawdopodobnie także polipów i nowotworów jelita grubego.
! Warzywa i owoce najlepiej jeść zaraz przed posiłkiem. Wtedy zostaną strawione w pierwszej kolejności dając jeszcze więcej witamin.
PUŁAPKA 4. Szybkie jedzenie
- Stołowanie się poza domem może dostarczyć naszemu podniebieniu niezapomnianych przeżyć, należy jedynie wiedzieć gdzie i jak często jadać – mówi Marzena Krupińska z Multifood STP - Na pewno powinniśmy maksymalnie zmniejszyć wizyty w fast foodach. Jeżeli chcemy zjeść coś po pracy, starajmy się znaleźć miejsce, gdzie głównym składnikiem dania nie są sztuczne zagęszczacze i złe węglowodany. Ich wpływ na nasz organizm jest bardzo negatywny. Musimy również pamiętać, aby nie przyzwyczajać do nich naszych dzieci – dodaje Krupińska.
! Standardowy hamburger ma nawet 500 kalorii. To tyle co optymalnie dobrany, dwudaniowy obiad.
PUŁAPKA 5. Nadmiar tłuszczy
Tłuszcz to składnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu i ważne źródło energii. Niestety, według badań w Polsce ciągle spożywamy więcej tłuszczów pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Te pierwsze w zbyt dużej ilości powodują miażdżycę, choroby serce i nadciśnienie, dlatego kiedy tylko możemy, wybierajmy tłuszcze roślinne. Mają mniej kalorii, ale za to są zdrowsze i bardziej pożywne.
! Masło zawiera aż 55% nasyconych kwasów tłuszczowych, smalec 42%, olej sojowy 15%, a rzepakowy tylko 6%.
Pamiętaj:
1. Każdy dzień zaczynaj od pełnowartościowego śniadania;
2. Nie oszukuj głodu batonikami i innymi przekąskami;
3. Jadaj od 3 do 5 niewielkich i zróżnicowanych posiłków dziennie;
4. Nie jedz obfitych potraw na 4 godziny przed snem;
5. Posiłki przygotowuj z jak najmniej przetworzonych produktów.
Żar leje się z nieba, a jedzenie jest ostatnią rzeczą, o której marzysz? Sprawdź, co jeść podczas upałów.
Przy rosnącym zanieczyszczeniu środowiska i coraz wyższym poziomie stresu organizm musi zmierzyć się z większą ilością szkodliwych substancji.