Nadeszła pora pysznych oraz zdrowych produktów, które rosną na drzewach, krzaczkach czy w ziemi. Kosztują niedużo, a lista ich zalet wydaje się nie mieć końca. Letnie produkty doskonale smakują w sałatkach. A poza tym to witaminowe bomby. Prezentujemy ciekawe pomysły na pyszne i oryginalne połączenia.
Marchewkowe cudo
Składniki: 5 średnich marchewek, 1 pęczek rzodkiewek, mały kubeczek jogurtu naturalnego, garść posiekanej zieleniny, 2 jajka ugotowane na twardo, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz
Wykonanie: marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewkę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Jarzynki wymieszać z posiekaną zieleniną, dodać jogurt naturalny i wszystko dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Białka jajek posiekać, żółtka przetrzeć przez sitko. Jajkami posypać gotową sałatkę.
Fasolowa wariacja
Składniki: 40 dag żółtej fasolki szparagowej, 3 jędrne gruszki, 10 dag żółtego sera, duża garść posiekanej zieleniny, sok z cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, szczypta cukru, 1 łyżeczka suszonego cząbru, mielony cynamon, przyprawa warzywna typu Vegeta
Wykonanie: fasolkę oczyścić, usunąć zdrewniałe końce i ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki Vegety oraz szczypty cząbru. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić. Ser pokroić w niewielką kostkę. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę lub w paseczki, skrapiając od razu sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Oliwę wymieszać lub zmiksować z cukrem, szczyptą cynamonu i solą, dodając sok z cytryny – sos powinien mieć dość zdecydowany, wyrazisty smak. Fasolkę, ser i gruszki wymieszać z posiekaną zieleniną i sosem, można doprawić do smaku.
Mały Kacperek
Składniki: pół kilograma młodych porów, garść rodzynków, ćwierć szklanki oliwy z oliwek, 5 łyżek pikantnego keczupu, duża garść posiekanej zieleniny, sok z cytryny, cukier, przyprawa typu Vegeta, sól
Wykonanie: rodzynki umyć, pory oczyścić, usuwając uszkodzone końcówki listków oraz korzonki. Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem łyżeczki Vegety i szczypty cukru. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. Następnie dokładnie odcedzić. Oliwę starannie wymieszać (lub zmiksować) z keczupem, odrobiną soku z cytryny oraz posiekaną zieleniną. Pory wymieszać z rodzynkami, zalać sosem, a całość doprawić do smaku. Przed podaniem wstawić do lodówki na dwie godziny.
Truskawki z mozzarellą
Składniki: 1 sałata lodowa, 1 czerwona cebula, 1 ser typu mozzarella, 1 banan, 25 dag truskawek, natka pietruszki, (na sos) – 3 łyżki oleju albo oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 1 łyżka musztardy francuskiej
Wykonanie: wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Sałatę umyć, porwać (nie kroić!) na małe kawałki, cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ser również pokroić w kosteczkę, banana w plasterki, a truskawki w ćwiartki. Składniki połączyć z sosem. Całość udekorować natką pietruszki.
Sałatka z papryką i ogórkami
Składniki: nieduża kapusta pekińska, 4 małe ogórki konserwowe, pół czerwonej papryki, 6-8 czarnych oliwek, 4 łyżki majonezu, koperek, sól, pieprz
Wykonanie: ogórki osączyć i pokroić na małe kawałeczki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie paski. Zielone części liści kapusty pekińskiej poszatkować. Koperek drobniutko posiekać, a oliwki pokroić w prążki. Wszystkie składniki sałatki połączyć i dobrze wymieszać. Następnie dodać majonez, jeszcze raz wymieszać i doprawić do smaku.
Słodkie niebo
Składniki: 3 mandarynki, 1 pomarańcza, 2 kiwi, 1-2 banany, 4 połówki brzoskwiń, 2-3 łyżeczki płynnego miodu, sok z cytryny
Wykonanie: sok z cytryny wymieszać z miodem. Owoce obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z sosem. Przed podaniem przykryć i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
Lato na talerzu
Składniki: miks różnych sałat, 10 dag truskawek, ser wędzony (rolada ustrzycka) albo nieduży oscypek, 1 cukinia, 1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, kiełki rzeżuchy, sól, pieprz
Wykonanie: truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na pół. Cukinie również umyć i pokroić w plasterki. Wysuszyć i lekko opiec na patelni lub grillu. Ser wędzony pokroić w grube plastry i również opiec, aby stał się miękki. Przed pieczeniem składniki można zawinąć w folię aluminiową. Do półmiska włożyć umyty miks porwanych sałat, dodać truskawki, cukinię i ser. Polać wszystko sosem zrobionym z oliwy i octu balsamicznego, szczypty soli oraz pieprzu. Na koniec całość posypać kiełkami.
Julia Wysocka
Ta pyszna, szybka i pachnąca wakacjami sałatka jest przysmakiem w wielu domach.
Wasza Kuchnia: Wiosenna sałatka na szybki lunch – wygląda pysznie!
Pieczarki, sałata lodowa, marchewki – to przepis na idealną sałatkę.