Poradnik Kulinarny: Lekkie sałatki z warzyw i owoców (DIETETYCZNE!)

Latem śmiało nakładaj na talerz smaczne i lekkie sałatki, których składnikami są sezonowe warzywa i owoce. Śpiesz się, bo niedługo przekwitną!
Poradnik Kulinarny: Lekkie sałatki z warzyw i owoców (DIETETYCZNE!)
02.07.2011

Nadeszła pora pysznych oraz zdrowych produktów, które rosną na drzewach, krzaczkach czy w ziemi. Kosztują niedużo, a lista ich zalet wydaje się nie mieć końca. Letnie produkty doskonale smakują w sałatkach. A poza tym to witaminowe bomby. Prezentujemy ciekawe pomysły na pyszne i oryginalne połączenia.

Marchewkowe cudo

Składniki: 5 średnich marchewek, 1 pęczek rzodkiewek, mały kubeczek jogurtu naturalnego, garść posiekanej zieleniny, 2 jajka ugotowane na twardo, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz

Wykonanie: marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewkę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Jarzynki wymieszać z posiekaną zieleniną, dodać jogurt naturalny i wszystko dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Białka jajek posiekać, żółtka przetrzeć przez sitko. Jajkami posypać gotową sałatkę.

Fasolowa wariacja

Składniki: 40 dag żółtej fasolki szparagowej, 3 jędrne gruszki, 10 dag żółtego sera, duża garść posiekanej zieleniny, sok z cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, szczypta cukru, 1 łyżeczka suszonego cząbru, mielony cynamon, przyprawa warzywna typu Vegeta

Wykonanie: fasolkę oczyścić, usunąć zdrewniałe końce i ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki Vegety oraz szczypty cząbru. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić. Ser pokroić w niewielką kostkę. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę lub w paseczki, skrapiając od razu sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Oliwę wymieszać lub zmiksować z cukrem, szczyptą cynamonu i solą, dodając sok z cytryny – sos powinien mieć dość zdecydowany, wyrazisty smak. Fasolkę, ser i gruszki wymieszać z posiekaną zieleniną i sosem, można doprawić do smaku.

sałatka owocowa

Mały Kacperek

Składniki: pół kilograma młodych porów, garść rodzynków, ćwierć szklanki oliwy z oliwek, 5 łyżek pikantnego keczupu, duża garść posiekanej zieleniny, sok z cytryny, cukier, przyprawa typu Vegeta, sól

Wykonanie: rodzynki umyć, pory oczyścić, usuwając uszkodzone końcówki listków oraz korzonki. Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem łyżeczki Vegety i szczypty cukru. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. Następnie dokładnie odcedzić. Oliwę starannie wymieszać (lub zmiksować) z keczupem, odrobiną soku z cytryny oraz posiekaną zieleniną. Pory wymieszać z rodzynkami, zalać sosem, a całość doprawić do smaku. Przed podaniem wstawić do lodówki na dwie godziny.

Truskawki z mozzarellą

Składniki: 1 sałata lodowa, 1 czerwona cebula, 1 ser typu mozzarella, 1 banan, 25 dag truskawek, natka pietruszki, (na sos) – 3 łyżki oleju albo oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 1 łyżka musztardy francuskiej

Wykonanie: wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Sałatę umyć, porwać (nie kroić!) na małe kawałki, cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ser również pokroić w kosteczkę, banana w plasterki, a truskawki w ćwiartki. Składniki połączyć z sosem. Całość udekorować natką pietruszki.

Sałatka z papryką i ogórkami

Składniki: nieduża kapusta pekińska, 4 małe ogórki konserwowe, pół czerwonej papryki, 6-8 czarnych oliwek, 4 łyżki majonezu, koperek, sól, pieprz

Wykonanie: ogórki osączyć i pokroić na małe kawałeczki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie paski. Zielone części liści kapusty pekińskiej poszatkować. Koperek drobniutko posiekać, a oliwki pokroić w prążki. Wszystkie składniki sałatki połączyć i dobrze wymieszać. Następnie dodać majonez, jeszcze raz wymieszać i doprawić do smaku.

sałatka owocowa

Słodkie niebo

Składniki: 3 mandarynki, 1 pomarańcza, 2 kiwi, 1-2 banany, 4 połówki brzoskwiń, 2-3 łyżeczki płynnego miodu, sok z cytryny

Wykonanie: sok z cytryny wymieszać z miodem. Owoce obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z sosem. Przed podaniem przykryć i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.

Lato na talerzu

Składniki: miks różnych sałat, 10 dag truskawek, ser wędzony (rolada ustrzycka) albo nieduży oscypek, 1 cukinia, 1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, kiełki rzeżuchy, sól, pieprz

Wykonanie: truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na pół. Cukinie również umyć i pokroić w plasterki. Wysuszyć i lekko opiec na patelni lub grillu. Ser wędzony pokroić w grube plastry i również opiec, aby stał się miękki. Przed pieczeniem składniki można zawinąć w folię aluminiową. Do półmiska włożyć umyty miks porwanych sałat, dodać truskawki, cukinię i ser. Polać wszystko sosem zrobionym z oliwy i octu balsamicznego, szczypty soli oraz pieprzu. Na koniec całość posypać kiełkami.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Letnia sałatka z ananasem

Ta pyszna, szybka i pachnąca wakacjami sałatka jest przysmakiem w wielu domach.

Wasza Kuchnia: Wiosenna sałatka na szybki lunch – wygląda pysznie!

Pieczarki, sałata lodowa, marchewki – to przepis na idealną sałatkę.

Polecane wideo

Komentarze (18)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 19.07.2011 20:45
WivgOo ugsizlqxnubd
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.07.2011 01:45
There’s noihtng like the relief of finding what you’re looking for.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.07.2011 19:52
pzcRnB dokpznlasmex
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.07.2011 14:26
NB2aaL iyltgldxtugb
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.07.2011 13:09
xApl5l uhengmvrqulh
odpowiedz

Polecane dla Ciebie