Coś pysznie rozgrzewającego - TOSKAŃSKA zupa fasolowa z prosciutto (STEP by STEP)

Jest zimno, więc gotuj zupy. Ale najlepiej takie, które chociaż na chwilkę przypomną wakacje i... robią się same. Jak toskańska fasolowa, którą przygotujesz w pół godziny!
Coś pysznie rozgrzewającego - TOSKAŃSKA zupa fasolowa z prosciutto (STEP by STEP)
27.02.2013

Potrzebujesz: 2 łyżki oliwy, 60 g posiekanego prosciutto, 1 szklankę posiekanej cebuli, 3/4 szklanki posiekanego selera, 3/4 szklanki posiekanej marchewki, 1 ząbek czosnku, 1 szklankę wody, 2 puszki białej fasoli np. cannellini, 2 liście laurowe, 500 ml bulionu drobiowego, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 2 łyżki sherry, sól i pieprz

Krok po kroku:

1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj szynkę i smaż 2 minuty. Dodaj cebulę, selera, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną.

2. Dodaj wodę, fasolkę razem z zalewą z puszki, bulion, liście laurowe. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.

3. Dodaj pietruszkę, sherry, sól i pieprz. Gotuj jeszcze minutę. Wyjmij liście laurowe i podawaj ze świeżą ciabattą. 

Polecane wideo

Komentarze (4)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 27.02.2013 16:07
Napisz komentarz...Zapraszam do polubienia i obserwowania mojej nowej strony www.facebook.com/zdrowojemy zapowiada sie bardzo ciekawe lecz potrzebuje Waszej pomocy,wystarczy kliknąc LUBIE TO. Z góry dziekuje :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.02.2013 12:40
Na zdjęciu jest kiełbasa w zupie a w przepisie szynka parmeńska? Moglibyście dodawać chociaż odpowiednie zdjęcia do przepisów ;/
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 27.02.2013 10:51
ale mam ochotę na taką zupkę... Tylko jeszcze żeby ktoś mi ją podał :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie