Uwaga na NOWALIJKI! Wczesnowiosenne warzywa mogą być nawet rakotwórcze!

24 Marca 2011

Apetyczny szczypiorek i rzodkiewki, mięsiste pomidory, świeża sałata, chociaż kuszą wiosną ze wszystkich straganów, to jednak wcale nie są takie dobre dla naszego zdrowia.

nowalijki

Wraz z nadejściem wiosny na wszystkich staganach i bazarkach pojawia się coraz więcej nowalijek. Świeże warzywa uwodzą swoim wspaniałym wyglądem i cudownym smakiem. Każdy z nas, chcąc odzyskać siły po długiej i wyczerpującej zimie, stara sie jeść ich jak najwięcej. Wydaje się przecież, że taka świeżutka kalarepka czy ogórek to doskonałe źródło składników odżywczych.

Okazuje się jednak, że te cudowne wiosenne "witaminki" wcale nie są takie zdrowe. Według lekarzy powinniśmy bardzo uważać na zielone nowilijki, których wiosną jest przecież pod dostatkiem na placach targowych i w supermarketach. Specjaliści ostrzegają przed szkodliwym wpływem tych wczesnych warzyw na nasz organizm. Zawierają one bowiem w sobie mnóstwo azotanów i azotynów, wykazujacych działanie rakotwórcze.

Wiosenne warzywa hodowane są w sztucznych warunkach. Nowalijki dojrzewają w szklarniach, gdzie mają mało światła, za to nawozi się je od rana do nocy substancjami chemicznymi, by przyspieszyć ich wzrost. Często nieprawidłowo przechowywane zaczynają wytwarzać coraz więcej niekorzystnych dla naszego zdrowia związków. Spożywanie takich warzyw może więc sprzyjać nawet rozwojowi nowotworów.

Sezonowe warzywa, chociaż bardzo dorodne i na pierwszy rzut oka wyglądające jak okazy zdrowia, w rzeczywistości naszpikowane są bardzo dużą ilością chemii. Nie należy więc spożywać ich zbyt często. Co najważniejsze jednak, nie powinniśmy podawać ich dzieciom.

Czasem warto zaczekać do lata, kiedy do warzywa i owoce będą dojrzewały już w pełnym słońcu...

Karina Hefner

Zobacz także:

Uzdrawiająca moc biżuterii: Jakie kamienie i metale szlachetne nosić, by walczyć ze zdrowotnymi dolegliwościami?

Sprawdź, jak poszczególne kamienie i metale działają na nasz organizm!

NEGATYWNE SKUTKI NADMIERNEJ HIGIENY: To prawda, że "częste mycie skraca życie"!

Kupujemy coraz więcej produktów do dezynfekcji i odkażania. Wypowiedzieliśmy swoistą wojnę zarazkom – jednak czy było warto?

Strony

Komentarze (18)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-23 16:17:13

ten art to zwykła manipulacja - jeszcze specjalnie pogrubiacie wątki z tekstu... Żenada!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-24 20:28:05

e tam wszystko jest szkodliwe nie tylko warzywa ale to czlowiek by musial nic nie jesc w ogole nie wychodzic z domu bo to spaliny itd bzdura ja tam jem z wlasnego pola nawet zerwane nie umyte a jestem zdrowiutka :) jem wszystko nawet z targowiska czy supermatrketu przeciez jesc cos trzeba juz nie przesadzajmy i tak wszyscy umrzemy kazdy w swoim czasie na jakas chorobe czy cos.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-24 19:20:44

Wiedza papilota o uprawie warzyw jest zerowa. Proponuję się douczyć lub zająć tematami o których macie pojęcie zamiast wypisywać brednie o zawartości ' azotanów i azotynów'. Rzucanie pustymi hasłami typu ' naszpikowane bardzo duża ilością chemii' jest bezcelowe i nie ma żadnej wartości merytorycznej. Żenujące!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-24 19:10:16

tylko bedziemy wode pić i to wszystko

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-24 18:13:11

mówią: trzęsienia ziemi, wybuch słońca, wulkany doprowadzą nas do wymarcia i ogólnego kataklizmu.. a prawda jest taka, że stopniowo sami siebie wpędzamy do grobów tą wszechobecną chemią rozszerzającą choroby. nie ma co obwiniać natury. najgorsze jest to, że to wszystko jest działaniem w pełni świadomym..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-24 18:09:29

to co ja mam do ch*lery jeść?! wszędzie chemikalia.. po co się cackać, od razu wypiję płyn do naczyń i zjem mydło, a co. pewnie i tak nie wielka różnica będzie od innych produktów [podobno] jadalnych..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-24 17:28:28

to co, ja już warzyw nie mam żreć? To zastanówcie się, bo raz mówicie, że "warzywa to zdrowie"a raz , że "warzywa to chemia" Zastanówcie się, i napiszcie zgodny artykuł! pff "amatorzy"... chyba od siedmiu boleści...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-24 15:42:45

jadłam CODZIENNIE warzywa prze zimę - najczęściej rzodkiewki, ogórrki i pomidory, i jakoś wszystko ze mną ok (prócz problemów które miałam już w lato więc to raczej nie wina tych warzyw haha)... NIE DA sie uniknąć chemii. Nawet gdybym kupiła warzywa w ekologicznym sklepie, które zapewne nie rózniłyby się niczym od supermarketowych oprócz ceny..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-24 17:45:57

a wlasnie, ze Twoje "letnie problemy" moga być spowodowane nagromadzeniem toksycznych substancji w organizmie! takie zatrucia nie ujawniają się od razu, skutki spożywania takich produktów odczujemy za kilkanascie, kilkadziesiąt lat. co do produktów ekologicznych, to sa certyfikaty, które gwarantują ich jakość i naturalność, jeśli wybierzesz takie, masz 90 % pewności, że sa rzeczywiscie zdrowe.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-24 12:36:57

To co się dzieje na świecie to prawdziwa masakra, w żywności tyle chemii, że strach jeść. Ktoś w końcu powinien zrobić z tym porządek, a nie jemy taki świństwa, a potem pełno chorób się szerzy:( litości

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-24 17:49:59

dokladnie, a ceny produktów ekologicznych są kilkakrotnie wyższe od tych 'zwyczajnych' :/ mogę od czasu do czasu zjeść zdrową sałatkę, ale kupować codziennie pomidorki za 20 zł ...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-24 19:20:29

a ja mam swoje:)zdrowe

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-24 12:32:50

Spożywam nowalijki przez cały rok...i żyję...na razie:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz