Każda z nas wie, czym jest kac... A jak się go pozbyć? Okazuje się, że mieszkańcy niektórych zakątków świata mają własne sposoby na poimprezowy ból głowy i męczące nudności. Jakie?
Niemcy, Japonia
Obywatele krajów wysoko rozwiniętych dobrze wiedzą, co znaczy mieć kaca! Mimo wspólnego mianownika, jakim jest dobrobyt i wysoki standard życia, obchodzenie się z kacem jest nie dość, że odmienne, to jeszcze dość… radykalne! Niemcy stawiają na walkę z odwodnieniem - pomóc ma kiszona kapusta, kiszone ogórki i marynowana papryka. Jeśli zdołasz wchłonąć taką ilość zakąsek, będziesz musiała wypić litry wody, a to zapewni uzupełnienie płynów.
Również mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni słyną ze swojej pragmatycznej natury. Podobno w Japonii istnieją specjalne bary na okoliczność kaca. Podaje się w nich flaczki, które mają uśmierzyć cierpienia imprezowiczy. Czy to dlatego flaki podawane są na polskich weselach?
USA, Maroko
Ludzka pomysłowość nie zna granic! Można się o tym przekonać, śledząc oryginalne przepisy kulinarne mieszkańców USA i Ekwadoru. Jądra byka i proszek z kości wieloryba - co wybrałabyś na kaca? Ponoć dawni kowboje zwalczali ból głowy, pijąc herbatę, ugotowaną na zajęczych odchodach. Dziś Amerykanie stawiają na mocne wino z solą, sosem myśliwskim i jądrem byka...
Równie oryginalne sposoby na walkę z kacem mają muzułmanie. To właśnie im na ból głowy pomaga… specjalny dym! Jak go uzyskać? Wystarczy tylko odnaleźć starą, wielorybią kość, zetrzeć ją na proszek i palić w tygielku.
Ekwador, Tajlandia
Jak z pospolitym schorzeniem radzą sobie mieszkańcy egzotycznych krajów? Ekwadorczycy stworzyli dość… wykwintny przepis. Caldo de manguera to nafaszerowane ryżem świńskie wnętrzności polane krwią. Brzmi obrzydliwie? Warto spróbować zmusić się do spożycia takiego ohydztwa! Krew uzupełni niedobory witamin i minerałów, których pozbywamy się, kiedy nękają nas torsje. Z kolei świńskie wnętrzności mają usunąć z organizmu toksyny, a ryż przynieść żołądkowi ulgę.
W Tajlandii, w chwilach poimprezowego zwątpienia, jada się „jaja zięcia”! To ugotowane na twardo kurze jajko, podane z ostrym sosem chilli. Jakie sekrety tkwią w tej kompozycji? Papryczka chilli skutecznie pobudza wydzielanie endorfin i potu, a jajko szybko postawi na nogi strudzony organizm.
Oliwka Mostowska
Zobacz także: