Liczne badania rzeczywiście potwierdzają korzystny wpływ umiarkowanego spożywania gorzkiej czekolady na zdrowie. Wykazano np. że zjadając jedną do dwóch porcji (za porcję uznano od 19-30 gramów) czekolady w tygodniu można aż o 32 % obniżyć ryzyko hospitalizacji i zgonu z powodu niewydolności serca. Jednocześnie jednak podkreślono, iż codzienne spożywanie czekolady nie ma już tak pozytywnego wpływu na zdrowie. Naukowcy podejrzewają, iż w tym przypadku brak ochronnego działania czekolady może wynikać z tego, iż w dużych ilościach dostarcza ona dużo kalorii pochodzących z tłuszczu i cukru.
Inne badania z kolei pokazały, iż spożywając jedną porcję gorzkiej czekolady w tygodniu aż o 22 % można zmniejszyć ryzyko zawału serca, a także ryzyko zgonu po zawale serca.
Co więcej, bogata w przeciwutleniacze gorzka czekolada zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, usprawnia przepływ krwi poprawiając ukrwienie i pomaga w leczeniu biegunek.Jako że bogata jest w antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, spowalnia proces starzenia.
Duńscy naukowcy twierdzą, że gorzka czekolada pomaga też zachować zgrabną figurę. Podobno osoby lubiące ten smakołyk łatwiej zaspokajają głód niż osoby spożywające inne słodycze, w efekcie czego ich posiłki mogą dostarczać nawet o 15 % mniej kalorii.Co takiego kryje w sobie czekolada?Kakao – gorzka czekolada charakteryzuje się wysoką zawartością kakao, niektóre jej odmiany zawierają nawet 99 % tego składnika. Kakao natomiast bogate jest we flawonoidy, a zwłaszcza w epikatechiny. W słodkich czekoladach flawonoidy są usuwane, ponadto dodatek cukru lub mleka obniża ich zdrowotne właściwości. Do produkcji gorzkiej czekolady używane jest natomiast kakao o zachowanych flawonoidach, które odpowiedzialne są za gorzki smak. Polepszają one ukrwienie, zapobiegają zakrzepom krwi i zmianom miażdżycowym, poprawiają pamięć krótkoterminową oraz funkcjonowanie mózgu u osób starszych czy też w przypadku zaburzeń poznawczych spowodowanych zmęczeniem i brakiem snu. Flawonoidy to naturalne przeciwutleniacze, które powodują, że zawarty w czekoladzie tłuszcz nie jełczeje, zatem w procesie produkcji nie używa się chemicznych substancji przeciwdziałających reakcjom utleniania.
Ponadto ziarna kakaowca zawierają ok. 600 innych substancji chemicznych, które chronią przed nowotworami, przeciwdziałają depresji i pobudzają układ odpornościowy.
Magnez, miedź i inne pierwiastki – czekolada jest źródłem składników mineralnych, a na szczególna uwagę zasługuje tutaj magnez, który wpływa na sprawność komórek nerwowych. 1 tabliczka czekolady zapewnia pokrycie 20-25 % dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. W ciemnej czekoladzie znajdziemy także dużo miedzi, która przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego. Z kolei występujący w czekoladzie cynk i selen zwiększa ilość endorfin, czyli substancji pozytywnie wpływających na nastrój.
Teobromina – najważniejszy alkaloid czekolady, wykazuje korzystny wpływ na umysł i może działać moczopędnie. Innymi czynnymi substancjami w gorzkiej czekoladzie są teofilina (występuje w śladowych ilościach) oraz kofeina (też w niewielkich ilościach, ale wykazano jej niewielki stymulujący wpływ na układ nerwowy).
Fenyloetyloamina – ma działanie antydepresyjne, poprawia nastrój i wywołuje uczucie szczęścia. Ponieważ taki sam związek wydzielany jest przez mózg zakochanej osoby, czekolada traktowana jest jako afrodyzjak.
Dozwolona porcja
Gorzka czekolada pozytywnie wpływa na zdrowie, jednak jedynie wtedy, kiedy spożywana jest w umiarkowanych ilościach. Jak pokazują powyższe badania, najlepsza dawka to 1-3 porcje na tydzień. W większych ilościach czekolada nie ma już tak terapeutycznego efektu, lekarze nawet przypuszczają, że można się od niej uzależnić, co może doprowadzić do nadwagi i otyłości. 100 g gorzkiej czekolady to 554 kcal. Nadmierne spożycie czekolady może także spowodować dolegliwości przewodu pokarmowego, np. zgagę czy zaparcia.
osoby mające skłonność do alergii powinny zachować szczególną ostrożność, ponieważ kakao może uczulać.
Więcej o odchudzaniu i dietach przeczytasz w specjalnej sekcji Diety.