Czy mikrofalówki są szkodliwe?

15 Kwietnia 2009

Wiele mówi się na temat szkodliwości jedzenia przyrządzanego w kuchence mikrofalowej – czy to tylko niczym niepoparte mity? Przekonaj się sama!

Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Wiele mówi się na temat szkodliwości jedzenia przyrządzanego w kuchence mikrofalowej, jednak większość tych przekonań to niczym niepoparte mity. Zagrożenie niesie ze sobą jedynie bezpośrednie oddziaływanie mikrofali na człowieka. Zobacz, jak prawidłowo korzystać z tego urządzenia oraz poznaj jego największe zalety!

1. Mikrofale z kuchenki przenikają tylko przez szkło, porcelanę oraz tworzywa sztuczne, dlatego w mikrofalówkach można używać jedynie naczyń wykonanych z tych materiałów. Należy również pamiętać, aby nie wkładać do niej metalowych garnków i miseczek, gdyż mikrofale odbijają się od metalu, nie nagrzewając zawartości naczynia.

2. Wbrew istniejącej opinii, działanie kuchenki mikrofalowej nie niszczy witamin i innych ważnych dla organizmu substancji odżywczych oraz naturalnego smaku, aromatu i barwy dań. Energia, z jaką mikrofale oddziałują na potrawy, jest zbyt mała, aby zmienić ich strukturę, a najnowsze badania pokazują, że np. warzywa podgrzewane w mikrofalówce zachowują o 7% więcej witaminy C, o 20% witaminy A oraz 50% witaminy B1, niż podczas tradycyjnego gotowania w wodzie.

3. Kuchenki mikrofalowe są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, pod warunkiem, że mikrofale nie oddziałują bezpośrednio na człowieka, dlatego specjaliści zalecają, aby co jakiś czas kontrolować szczelność drzwiczek w kuchence. Prawidłowo zamknięta mikrofalówka nie jest szkodliwa, gdyż metalowa obudowa kuchenki nie pozwala na przepływ mikrofal na zewnątrz.

4. Mikrofalówka to doskonałe miejsce wyjaławiania z bakterii – wydzielane przez nią fale usuwają 99% chorobotwórczych mikroorganizmów, nawet tych odpornych na silne środki dezynfekujące. Można w niej na przykład odkażać ściereczki i zmywaki kuchenne oraz dziecięce butelki i smoczki.

5. W kuchenkach mikrofalowych można przygotowywać najróżniejsze potrawy, ale niestety nie wszystkie. Nie należy w niej przyrządzać dań wymagających smażenia, wypieków wystających podczas pieczenia, ciast francuskich, suchych makaronów oraz jaj w skorupkach. Z powodzeniem można tu za to gotować zupy (w naczyniach żaroodpornych), ryby (to gwarancja równo ściętego białka), lekkie potrawy mięsne, sosy, desery oraz gotowe dania (zapiekanki, pizzę, frytki).

6. Potrawy przyrządzane w kuchence mikrofalowej są uznawane za zdrowsze od tych przygotowywanych w standardowy sposób, ponieważ nie trzeba do nich dodawać tłuszczu w postaci masła, oliwy czy smalcu.

7. W mikrofalówkach nie powinno się podgrzewać zamkniętych pojemników, gdyż parowanie zwiększa ciśnienie w ich wnętrzu, grożąc rozerwaniem. Ta sama zasada dotyczy również jajek!

Zobacz także:

Sprawdź, czy masz prawidłową wagę!

Bieda powoduje zmiany w mózgu

Nadia Tyszkiewicz

Strony

Komentarze (106)
ocena
4.9/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Ja
(Ocena: 1)
2016-02-15 20:17:53

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

W procesie promieniowania piecyk mikrofalowy powoduje rozpad i zmianę struktury molekuł pokarmu. Proces ten tworzy także nowe związki, tzw. związki radiacyjne połączenia niespotykane w przyrodzie. Powstają one przez rozpad molekuł, jako bezpośredni produkt promieniowania.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Ruk
(Ocena: 5)
2015-09-06 09:01:00

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Unikać mikrofalówek - pracuje od dwóch miesięcy w gastronomii, gdzie muszę podgrzewać jedzenie w trzech mikrofalówkach - po dwóch miesiącach pracy wyglądam gorzej (podkrążone oczy), czuję się słaby i lekko odrealniony, a powodem nie jest zmęczenie, bo nie pracuję wiele godzin ... czuję jak te mikrofalówki wysysają ze mnie energię ... zawijam się z tej pracy w trosce o swoje życie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
gall
(Ocena: 4)
2015-05-04 20:11:44

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Jak dla mnie mikrofalówki są dla leniwych, nie interesujących się swoim zdrowiem osób.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Gall
(Ocena: 5)
2015-05-04 20:08:59

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Jak dla mnie mikrofale są dla leniwych, nie interesujących się swoim zdrowiem osób.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-04-16 21:17:26

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Co za kretynizm ...najbardziej szkodliwy to jest mózg tego który pisał ten artykuł ..drodzy państwo nawet stanie koło mikrofali jest szkodliwe a pożywienie z niej niezawiera niż poza trującymi substancjami tzw pseudo jedzeniem

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
docent
(Ocena: 5)
2015-02-21 13:21:17

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

prawdziwych wynikow szkodliwości lub nie nigdy nie poznamy dlaczego ? ponieważ lobby producenckie wydaly miliony na utajnienie wynikow badań.i na ich publikację.Jedno jest pewne nomen omen radzieccy uczeni już w latach 50-tych stwierdzili o szkodliwości fal na żywność ale wtedy mało się kto przejmował bo kuchenki mikrofalowe nie były dostepne w handlu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
januszs
(Ocena: 5)
2016-09-17 09:25:43

Podobnie jest z kawą. Lobby producenckie wydaje grube miliony aby klient dłuugo wierzył, że jest zdrowsza od wszystkich innych pokarmów koniecznych do życia. Ok. 50-ki po latach nieustannego picia przychodzą pierwsze dolegliwości..ale są różne u różnych ludzi ponieważ kawa to palona substancja a nie trucizna. A spożywanie np. popiołu lub przypalonych pokarmów przez wiele lat codziennie wywoła podobny efekt i u każdego może być on inny. Tyle, że kawa jest smaczniejsza od popiołu...no..chyba, że by go osłodzić i dodać mleka...he, he...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
abcd
(Ocena: 1)
2015-01-26 18:03:56

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Kiedys mialem w domu remont i mieszkalem u cioci przez te 6 dni. Po pewnym obiedzie po 1,5 - 2 godzinach dostalem mega rozwolnienia. No coz zdarza sie. Za dwa dni - to samo. Spytalem ciocie czy dodawala do czegos mleko albo smietane (jestem uczulony na laktoze) powiedziala ze nie, tylko ze w mikrofalowce podgrzala wtedy fasole, i to było to, akurat w te 2 dni na obiad byly cos z mikrofalowki, a wczesniej w zyciu chyba nie jadlem jedzenia podgrzewanego w tym urzadzeniu. Nigdy wiecej nei tkne nic z mikrofali.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
luke
(Ocena: 5)
2014-06-29 09:31:01

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

jem jedzenie podgrzewane w mikrofali od lat, nie byłem nawet przeziębiony przez ostatnie 15 lat! moje wyniki krwi są idealne, tyle w temacie "znawcy". Mikrofale są szkodliwe jeśli działają na was a nie jeśli podgrzeją jedzenie, smażenie jest 100 razy bardziej szkodliwe

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Zbyszek
(Ocena: 5)
2014-05-18 23:17:48

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

- Istnieje rozległa literatura naukowa dotycząca niebezpiecznego wpływu promieniowania mikrofalowego na żywe organizmy - kontynuował Hertel. - Dlatego zadziwiające jest, jak niewiele zrobiono, aby zastąpić tę szkodliwą technologię inną, pozostającą w zgodzie z naturą. Wytworzone technicznie mikrofale działają na zasadzie prądu zmiennego. Atomy, cząsteczki i komórki poddawane temu silnemu promieniowaniu zmieniają polaryzację od 1 do 100 miliardów razy na sekundę. Żadne atomy, cząsteczki czy komórki jakichkolwiek żywych organizmów nie są w stanie wytrzymać przez dłuższy czas takiego nacisku niszczącej siły, nawet przy niewielkim, mierzonym w miliwatach, natężeniu. Ze wszystkich naturalnych substancji, które są spolaryzowane, tlen występujący w cząsteczkach wody wykazuje największą wrażliwość. Sposób, w jaki ogrzewają mikrofale, polega zatem na wytwarzaniu tarcia poprzez nacisk wywierany na cząsteczki wody. Ich struktura molekularna zostaje rozbita i ulegają one deformacji (izomeryzm strukturalny). Stają się one jakościowo upośledzone.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Arths
(Ocena: 5)
2016-05-05 01:05:28

Gdzie ta literatura? Proszę podać źródła.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Pablo....
(Ocena: 5)
2014-04-21 02:39:28

re: Czy mikrofalówki są szkodliwe?

Ludzie skonczcie plesc absurdy na temat szkodliwosci kuchen mikrofalowych bo sa to niczym nieuzasadnione bzdety ktore ludzie powtarzaja jeden za drugim bo im sie tak wydaje.Ale co tam ma byc szkodliwego?Temperatura wzywnosc jakiej sie podgrzewa zywnosc nie niszczy zadnych wartosci odzywczych bo nie jest za wysoka jak podczas gotowania w wodzie gdzie sa zabijane niektore witaminy i mineraly zawarte w zywnosci. Oslabienie organizmu wynika z konkretnej choroby jaka dotyka czlowieka a nie z mikrofalowki,co to za bzdury pisza niektorzy ludzie i skad im sie to bierze.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Zbyszek
(Ocena: 5)
2014-05-18 23:25:44

Pablo absurdy wybacz ale to Ty wlasnie piszesz. Proponuję... Zapoznaj sie z literaturą naukową i pomiarami a wtedy pisz ze ludzie wypisuja bzdury. Jestem bio-fizykiem. Prowadze badania miedzy innymi pod katem promieniowania i szkodliwosci mikrofal i jednoznacznie zarowno na podstawie wlasnych badan ale i innej literatury moge jednoznacznie stwierdzic ze nie ma grozniejszej dla organizmow zywych fal jakimi sa mikro fale.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
luke
(Ocena: 5)
2014-06-29 09:28:46

tak, więc nie mamy wchodzić do mikrofalówki pacanie, tylko podgrzewać w niej produkty

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-03-03 10:53:40

Biofizyk który siedzi na papilocie hahahaha, bardzo ambitne wykształcony człowieku

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Arths
(Ocena: 5)
2016-05-05 01:08:10

Istnieje literatura, której nikt na oczy nie widział, z wyjątkiem Ciebie... Skoro istnieje to dlaczego nie podasz tytułów publikacji wraz z autorami badań?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz