ZDZIWISZ SIĘ: Czy domowe sposoby na przeziębienie są skuteczne?

11 Grudnia 2016

Rosół, czosnek albo miód, a może bańki i inhalacje? – istnieje mnóstwo starych sposobów na walkę z przeziębieniem. Co warto wiedzieć, zanim je zastosujemy?

mikstura na przeziębienie

Na początku należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy znamy różnicę między zwykłym przeziębieniem, z którym możemy poradzić sobie stosując domowe sposoby, a znacznie groźniejszą grypą, wymagającą konsultacji z lekarzem. Polacy mają problem w odróżnieniu tych przypadłości – z niedawnego badania przeprowadzonego na zlecenie Theraflu w ramach kampanii edukacyjnej „Zwalczmy grypę”  wynika, że połowa ankietowanych traktuje grypę i przeziębienie jako te same choroby. Jedynie 46 proc. potrafi wymienić konkretne objawy grypy, a oznaki przeziębienia umiałoby prawidłowo wskazać tylko 29 proc.

Przeziębieniem nazywamy zespół objawów, które towarzyszą wywoływanej przez wirusy (jest ich blisko 200 typów) infekcji górnych dróg oddechowych. Typowymi dolegliwościami są: kichanie, uczucie suchości i ból gardła, wrażenie zatkanego nosa, katar, niekiedy łagodny ból głowy, pieczenie spojówek, podwyższona temperatura ciała (zazwyczaj poniżej 38 stopni).

Zanim sięgniesz po skarpetki złuszczające: Domowe sposoby leczenia pękających pięt

Objawy przeziębienia pojawiają się stopniowo i zwykle ustępują po 5-7 dniach. Inaczej niż w przypadku grypy, ostrej choroby zakaźnej układu oddechowego wywoływanej zakażeniem wirusem grypy, która atakuje nagle i powoduje wysoką gorączkę (ponad 38 stopni w ciągu kilku godzin), dreszcze, suchy kaszel, katar, ból głowy, bóle mięśniowo-stawowe, ból gardła, czasami zapalenie spojówek, wyraźne osłabienie, brak apetytu oraz złe samopoczucie.

Źle leczona grypa skutkuje poważnymi konsekwencjami, dlatego wymaga złożenia wizyty lekarzowi. W przypadku przeziębienia możemy spróbować je pokonać, lub przynajmniej złagodzić dolegliwości, starymi sposobami domowymi, często skuteczniejszymi od szeroko reklamowanych produktów przemysłu farmaceutycznego.

Nasze mamy i babcie zwykle stosowały w takich sytuacjach gorące mleko z masłem i miodem. Taki aromatyczny napój na pewno złagodzi ból gardła, ale warto pamiętać, że najcenniejszy składnik preparatu, czyli miód traci w wysokiej temperaturze sporo właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest spożywanie go na zimno.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (1)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonimka
(Ocena: 5)
2016-12-11 12:02:51

Już trzeci tydzień jestem przeziębiona... :(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1