Chcesz mieć złocistą i zdrową opaleniznę? Jedz gorzką czekoladę!

18 Sierpnia 2011

Kolejna wymówka, by czasami sobie pofolgować i zjeść jeszcze jedną kankę.

czekoladki

Piękna, złocista opalenizna to od wielu lat symbol udanych wakacji. Wystawiając naszą skórę na słońce, narażamy jednak nasz organizm na wiele groźnych chorób. Aby uchronić się przed szkodliwych działaniem promieni można stosować specjalne kremy z filtrem albo też jeść... gorzką czekoladę!

Tak przynajmniej uważają naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu Laval. Badacze udowodnili, że spożywanie w większych ilościach tego niezwykłego przysmaku działa nasz na organizm niczym dobry krem z filtrem UV.

Aby udowodnić swoją tezę, rozpoczęli nawet specjalny eksperyment. Wybrano ludzi o odpowiednio jasnej karnacji i poproszono, aby zjadali codziennie porcję gorzkiej czekolady – około jednej trzeciej tabliczki. Doświadczenie ma trwać trzy miesiące. Jego efekty mogą rzucić zupełnie nowe światło w dotychczasowym leczeniu chorób skóry.

W czym tkwi tajemnica zbawiennego wpływu czekolady na nasz organizm. Jak czytamy w Gazecie Wyborczej – wszystko za sprawą polifenoli obecnych w gorzkiej czekoladzie, które mają działanie przeciwutleniające. Ziarna kakaowca neutralizują działanie wolnych rodników, które powstają w momencie, gdy skóra wystawiona jest na słońce.

Gorzka czekolada bogata w antyoksydanty wzmacnia odporność naszego organizmu na szkodliwe działanie słońca. Warto więc wybierać tę o wysokiej zawartości kakao...

Alicja Piechowicz

Zobacz także:

Wynaleziono lek zwalczający wszystko – od grypy po wirusa HIV! (Będzie przełom w medycynie?)

To największe odkrycie naukowców od czasów rozpowszechnienia penicyliny.

W jakim wieku przestajemy się starzeć? Wtedy nie przybywa już zmarszczek!

Czy odkrycie to pozwoli wreszcie rozwikłać zagadkę długowieczności?

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (13)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-20 23:33:03

kanka to może być mleka a nie czekolady, kanka to metalowy (emaliowany) lub aluminiowy al'a dzbanek w ktorym przynosi się mleko prosto od krówki - na wsi

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-19 21:31:53

O ile się dobrze orientuję, to w języku ogólnym (np. w tv) mówi się 'kostka czekolady'. A kanka to jest coś w stylu probówki.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-19 08:11:46

kanka? tafelek? :D nie łatwiej użyć słowa "kostka"? :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-18 23:26:29

kanka to jeden tafelek czekolady;] i z tego, co się orientuję, raczej to określenie używane jest na południu Polski, ale nie jestem w 100 procentach pewna;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-18 16:02:28

Kanka to pewnie jakiś regionalizm używany w Warszaffce, oznaczający kostkę czekolady?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-18 16:00:58

Co to jest 'kanka', do jasnej cholery?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-18 14:25:28

nie mam pojęcia o czym jest ten artykuł. nie mogę oderwać wzroku od obrazka. muszę się wybrać do cukierni, koniecznie...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-18 13:42:22

tak ok zjdadać tyle czekolady będę mieć ładną karnacją ale i dupa też będzie ładna hahha :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-18 13:24:34

jedną kankę? co to jest?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-18 09:53:07

szkoda, że nie mleczna xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz