Idealna połączenie na wiosnę – Nutella i owoce

Wiosnę czas zacząć! Data 20 marca to data magiczna, bowiem właśnie wówczas, w dniu równonocy wiosennej, rozpoczyna się ta bajecznie kolorowa, ciepła i radosna pora roku.
Idealna połączenie na wiosnę – Nutella i owoce
27.03.2017

O ile między wieloma ludźmi toczy się często spór o to, czy „lepszą” porą roku jest zima czy lato, o tyle co do wiosny chyba nikt nie ma żadnych zastrzeżeń i każdy wyczekuje jej z wielkim utęsknieniem. Wraz z nadejściem wiosny cała przyroda budzi się do życia, a jako że my także jesteśmy jej nieodłączną częścią, zaczynamy zdecydowanie bardziej optymistycznie reagować na otaczającą nas rzeczywistość.Podpowiemy, jakie desery idealnie sprawdzą się w okresie wiosennym. Poznaj połączenie idealne – Nutellę i owoce!

Rolada owocowa z Nutellą

Pyszna, lekka i łatwa w przygotowaniu rolada owocowa z Nutellą doskonale będzie się nadawać na symboliczne powitanie wiosny na pikniku lub w ogrodzie. Przygotujesz ją w niewiele ponad godzinę.

Potrzebne składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 małe jabłka
  • 1 żółtko
  • mleko
  • 60 g Nutelli

Najpierw dokładnie umyj i obierz jabłka. Następnie pokrój je na kawałki i podduś na patelni, aż będą miękkie. Kiedy już ostygną, zmiksuj je na gładko. Rozłóż ciasto francuskie, rozwałkuj (grubość około 5 mm) i posmaruj zmiksowanymi jabłkami. Zwiń całość w roladę. Gotowe ciasto umieść w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i jego wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz roladę w temperaturze 200 st. C przez pół godziny. Kiedy rolada ostygnie, pokrój ją na kawałki i każdy z nich podawaj z porcją Nutelli.

Placek z Nutellą i truskawkami

Oto kolejna fantastyczna propozycja na to, jak idealnie połączyć ze sobą świeże owoce i pyszny krem orzechowo-czekoladowy. Przygotowanie małych placuszków z Nutellą i truskawkami zajmie Ci nie więcej niż 40 minut. Jest to prosty przepis, zatem poradzisz sobie z nim bez trudu, nawet jeśli nie czujesz się w kuchni niczym ryba w wodzie.

Potrzebne składniki:

  • 200 g cukru
  • 275 g mąki
  • 110 g masła
  • 1 jajko
  • 170 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g Nutelli
  • truskawki
  • cukier puder do dekoracji

W pierwszej kolejności roztop masło. Kiedy ostygnie, wymieszaj je z ekstraktem z wanilii i cukrem, dodaj jajko. Przesiej mąkę i delikatnie wmieszaj ją do ciasta. Dolewaj stopniowo mleko, ciągle mieszając. Wyłóż ciasto do foremek na muffinki lub do innej formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 12-15 minut. Następnie udekoruj ciasto lub ciasteczka Nutellą (wykorzystaj do tego celu rękaw cukierniczy). Na Nutellę wyłóż pokrojone w plasterki lub w połówki truskawki. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem.

Muffinki z Nutellą i borówkami

Były jabłka, truskawki, teraz zatem czas na kolejne słodkie, smakowite owoce, jakimi są borówki. Przygotowanie smacznych babeczek z borówkami zajmie Ci około 45 minut.

Potrzebne składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 125 g mleka
  • 200 g mąki
  • 8 g drożdży
  • 80 g borówek
  • 100 g oliwy z oliwek
  • masło
  • 60 g Nutelli

Sparz jajko zanim je rozbijesz. Ubij całe jajko z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj mleko, mąkę z drożdżami, oliwę z oliwek (zachowaj tę kolejność). Kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, wysp borówki i delikatnie wymieszaj całość. Natłuść masłem i oprósz mąką foremki na muffinki, napełnij je ciastem (do ¾ ich wysokości). Piecz babeczki przez pół godziny w temperaturze 180 st. C. Kiedy ostygną, ponadziewaj każdą babeczkę Nutellą z pomocą szprycy.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie