Świąteczne DIY: Drobne upominki, które możesz zrobić sama

21 Grudnia 2013

Święta za pasem, a ty wciąż nie wiesz, co podarować bliskim? A może zależy ci na jakimś symbolicznym drobiazgu? Najlepiej zrób go sama.

prezenty

W tym roku przeciętna polska rodzina na przygotowanie świąt wyda ok. 1126 zł. Blisko 500 zł z tej kwoty przeznaczymy na prezenty – wynika z raportu Deloitte. To mniej niż w ubiegłym roku, ale i tak sporo. Z prezentami często mamy jednak niemały kłopot – brakuje nam ciekawych pomysłów albo czasu na ich realizację. Bywa również tak, że zależy nam na jakimś oryginalnym dodatku, którzy bliscy mogliby znaleźć pod choinką. Oto kilka pomysłów na drobne upominki, które zrobisz sama.

Kolorowa zakładka do książki

Przyda się miłośnikowi czytania. Do wykonania barwnego cuda potrzebny będzie kolorowy karton, dowolne ozdoby, mazaki, nożyczki, klej, wstążki. Mnóstwo inspiracji znajdziesz w internecie. Może być to klasyczna prostokątna zakładka, ozdobiona np. kolorowymi tasiemkami albo zakładana na stronę (wsuwana od góry) np. w kształcie sowy albo potwora. Niektórzy do zrobienia zakładki wykorzystują też grubą wstążkę – do obu jej końców przyczepiają zabawny filcowy ornament (może być to nawet łatka na ubranie) – i gotowe.

Ciasteczka w celofanie

Domowe wypieki ucieszą każdego. Najlepiej upiec ciasteczka albo pierniczki, które można dowolnie ozdobić. Zapakuj je w celofan (przezroczystą folię), zwiąż kolorową tasiemką i tyle! Taki drobny upominek na pewno spodoba się wszystkim domownikom i z pewnością im zasmakuje.

Przykładowy przepis na pierniczki

Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 20 dag płynnego miodu, 20 dag cukru pudru, 15 dag masła lub margaryny, 1 jajko, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka przyprawy do piernika, szczypta soli.

Wykonanie: mąkę przesiać z sodą i solą. Wysypać na stolnicę. Zrobić dołek i we wgłębienie wlać miód. Dodać pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wyciąć pierniczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach – aż będą złote. Gdy przestygną, można je polukrować: najprostszy lukier zrobisz, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny i ciepłą wodą. Pierniczki są od razu gotowe do spożycia, można je też przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze przez kilka miesięcy.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (5)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-22 10:47:38

re: Świąteczne DIY: Drobne upominki, które możesz zrobić sama

bombki robione techniką decoupage też świetnie wychodzą ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Sanchez
(Ocena: 5)
2013-12-21 09:54:32

re: Świąteczne DIY: Drobne upominki, które możesz zrobić sama

Notesik- na pewno wykożystam :) A w tym roku wszystkie kobietki w mojej rodzinie dostaną wykonane przeze mnie piękne szklane bransoletki :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-21 10:58:22

Mam nadzieję, że ty dostaniesz słownik ortograficzny. Wesołych!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-21 13:41:16

A ja mam nadzieję, że Ty dostaniesz na święta trochę sympatii do ludzi ;) Napisała ż zamiast rz, straszne. Czasami warto przymknąć oko na takie pierdoły, zwłaszcza, że święta się zbliżają :) Wesołych!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-21 21:30:48

Have my like Anonim2013-12-21 13:41:16. Wesołych!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1