Restauracje od kuchni - niewiarygodne praktyki kucharzy i kelnerów

27 Grudnia 2010

Niestety w większości przypadków klienci są bez szans. Obrzydliwe plotki i żarty na temat składu niektórych dań wcale nie są przesadzone!

Restauracje od kuchni - niewiarygodne praktyki kucharzy i kelnerów

Dania wielokrotnego użytku

Jeśli lubisz często chodzić do restauracji, mamy dla ciebie złe wiadomości. Okazuje się bowiem, że plotki o nagannym zachowaniu kucharzy i kelnerów wcale nie są przesadzone.

Jak donosi „Dziennik Łódzki” ulubiona zabawa wielu młodych kucharzy to doprawianie sosu czosnkowego. - Choć to niewiarygodne, można w nim znaleźć spermę. To zabawa, która sprawia im wielką frajdę - opowiada Tomasz, łodzianin, który przez trzy miesiące był menedżerem restauracji w Gdańsku.

Lokale hołdują też zasadzie, że nic nie może się zmarnować. Dlatego mięso nieświeże lub takie, którego nie dojedli klienci, restauratorzy potrafią przerobić na kotlety mielone. Częstą praktyką jest także mieszanie mięsa starego ze świeżym i robienie z tego gulaszu, a także zlewanie resztek z talerzy do jednego garnka zupy. Zrobienie pomidorowej ze starego rosołu i równie nieświeżej jarzynowej to podobno dla kucharzy żadna sztuka.

Podobnie jest z pyzami i kopytkami – często się zdarza, że są one robione z niezjedzonych wcześniej przez klientów ziemniaków. Także warzywne przybrania dają się łatwo przerobić. Wystarczy przetrzeć je trochę ręką, gdy są ubrudzone innymi potrawami, następnie pokroić je na mniejsze części, polać sosem i gotowe.

Strony

Komentarze (64)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-29 23:06:49

ja pracowałam w McDonaldzie i tam dbała się o zasady higieny nieziemsko, stojąc wyłącznie na kasie nie można było podrapać się po buzi ( bo zarazki), co jakiś czas ręce trzeba było odkrzacz i często jedzenie ( dobre, tylko, że bułka była np. w binie 30 min) było wyrzucane, dla mnie to głupota tyle dobrego jedzenia, niezepsutego się wyrzuca zamiast biednym dać. A te bułki z binu były w porządku mendzerki je zjadały często bo szkoda im było wyrzyucac :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-28 23:20:05

pracowałam przez jakiś czas w restauracji i teraz wiem,że to wcale nie jest taka łatwa i miła praca. Zdarzają się różni ludzie, ale niestety jest dużo chamskich, niewychowanych ludzi;/ jak ma się obsłużyć 300 osób to zrozumcie to,że nie dostaniecie szybko jedzenia po pierwsze,a po drugie to nie jest nasza wina ,że jedzenie jest czasami zimne (bo często i to i to jest winą kuchni) niestety za wszystko się dostaję kelnerką.. i jest taka prawda,że zarabiałam więcej niż nie jeden gość (nie mówi się klient tylko gość) który zachowywał się jak Bóg i traktował kelnerki gorzej od siebie. Jeśli chodzi o jedzenie to zawsze było świeże i precyzyjnie przyrządzone bez żadnych "niespodzianek" itd. Chodź wcale nie wątpię w to,że w niektórych "restauracjach" jest. Pewna jestem tego,że w żadnej dobrej restauracji takiego czegoś niema. Dziękuje Dobranoc

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-28 21:40:14

U mnie w mieście kiedyś była afera,bo w shake'u z Mcdonald's znaleziono aż 7 rodzaji spermy. Ale w Mcdonald's to podobno normalka.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-28 20:20:09

pracuję w restauracji i nigdy się z czymś takim nie spotkałam. To raczej klienci powinni się nauczyć odpowiedniego zachowania. Większość polaków skąpi 2zł na napiwek.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-28 14:14:30

A ja się nie zgadzam z poniższymi wpisami.Jestem w szkole gastronomicznej i nie jedną praktykę w restauracjach już przeszłam, także wiele widziałam i ludzie na prawdę potrafią być wredni w stosunku do niemiłych gości. Przykro, że się tak dzieje ale taka prawda tak samo jest ze starym jedzeniem. Dla restauratorów liczy się zysk i robią wszystko po najniższych kosztach jak tylko sie da

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-28 15:27:47

Jezeli restauratorom zalezy na zyskach, to zalezy im takze na tym, by klienci do nich wracali. Oczywiste jest to, ze jesli klient dostanie nieswieze jedzenie, lub nie bedzie zadowolony z obslugi to nie wroci w to miejsce. Co wiecej restauracje poddawane sa takim kontrolom, ze szkoda im pieniedzy na grzywne, by robic cos takiego.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-27 22:43:28

to jest streszczony odcinek programu 'Zawody' na tvn style. Naprawdę nie potraficie napisać nic same tylko przekształcacie artykuły z Cosmo lub Hantera, a teraz to i nawet streszczacie programy z tv?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-28 15:38:41

wyobraz sobie ze spora czesc osob robi cos innego w zyciu niz ogladanie tv do tego stopnia zeby znac tresc kazdego emitowanego progamu albo czytanie tysiaca gazet i przegladanie dziesiatkow portali... :/ sa osoby ktore artykul na taki temat czytaja po raz pierwszy. troche wyobrazni

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-27 21:18:23

bzdury zbyt długo pracowalam na kuchni i jako kelnerka w niejednej restauracji zeby wierzyc w takie brednie. jak kelnerowi zalezy na napiwku to zawsze poleci cos dobrego bo klient zadowolony to klient hojny, i mozna sie zawsze spodziewac ze jeszcze tu wroci i to nazywa sie dbanie o wizerunek firmy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-27 20:39:43

Restauratorom za bardzo zalezy na klientach, a kucharzom i kelnerom na robocie, zeby robili cos takiego. Artykul jest smieszny.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-27 19:56:21

dokładnie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-27 19:58:23

Chyba o zakopiańskich restauracjach pisaliscie! Tam zamiast grzanców podaja podgrzane doprawione gozdzikami jabole! a do gofrów dodaja zepsutą kwasna śmietane i wciskają ze kwasny smak gofrów jest zamierzony....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-27 19:54:42

Za stosunkowo bezpieczne potrawy uchodzą też kotlety schabowe, ponieważ dość trudno przy nich „majstrować”, I tu się nie zgodze bo czesto podaja nam schab który jest innym miesem np karkówką lub innym tanszym dobrze rozbitym miesem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz