Kilka dni temu prezentowałyśmy galerię najdroższych rzeczy na świecie. Dziś z kolei chcemy Wam pokazać dania, które są warte fortunę.
Listę najdroższych produktów spożywczych świata przygotował Business Insider. Oto one!
Arbuz Densuke – 20 tys. zł/ 1 sztuka
Ziemniaki La Bonnotte – 10 tys. zł/kg
Uprawiane są jedynie na wyspie Île de Noirmoutier na Atlantyku. Podobno mają lekko słony smak.
Grzyby Matsutake – 13 tys. zł/kg
Rosną jedynie pod czerwoną sosną japońską. Występują w Japonii, Korei i Chinach.
Herbata Tieguanyin – 45 tys. zł/kg
Według legend jej wyjątkowy smak to dar mitycznej bogini Guan Yin.
Kawior Bieługi – 81 tys. zł/ 1 sztuka
Serwowany jest w Rosji w… złotych puszkach.
Tuńczyk błękitnopłetwy – 18 tys. zł/kg
Szafran – 18 tys. zł/kg
Przyprawę tę tworzy się z krokusów. – Cena jest tak wysoka, ponieważ aby otrzymać 1 kg szafranu potrzeba aż 200 kwiatów – tłumaczy Sfora.pl.
Białe trufle – 24 tys. zł/kg
Podobno ich zapach wprost zachwyca.
Wołowina Kobe – 800 zł/kg.
Wytwarza się ją z hodowanych w Japonii krów Wagyu.
Królewskie Melony Yubari – 84 tys. zł/ 1 para
Hodowane są na japońskiej wyspie Hokkaido. Mają idealnie kulisty kształt.
Maja Zielińska
Zobacz także:
Oszustwo na maturze z matematyki: Jeden z uczniów chciał zdać maturę przy pomocy...
Winowajcy grozi teraz unieważnienie egzaminu.
Krwawa hrabina, zbrodniarka wojenna, handlarka dziećmi… Oto najgorsze kobiety, jakie kiedykolwiek zapisały się na kartach historii.