Locavore, czyli dlaczego warto kupować lokalne produkty?

04 Sierpnia 2015

Zamiast zachwycać się produktami importowanymi, sięgaj po przysmaki od lokalnych dostawców.

jabłka

Egzotyczne owoce, śródziemnomorskie oleje, soczyste warzywa – na nasze stoły często trafiają importowane produkty. Wiele z nich jest naprawdę smacznych. Nic nie przebije jednak – zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych – produktów lokalnych. W ten sposób robisz świadome, odpowiedzialne zakupy.

Wybieranie regionalnej żywności nazywa się locavore. Chodzi o to, by kupować żywność, która nie musi być transportowana na duże odległości. Słowo „locavore” wymyśliła Jessica Prentice – po raz pierwszy użyto go podczas Dni Ochrony Środowiska w 2005 roku w San Francisco. To właśnie wtedy Jessica i jej dwie koleżanki – Dede Sampson i Sage Van Wing – zwróciły uwagę na fakt, że najrozsądniej kupować produkty lokalne. Dwa lata później „locavore” zostało uznane za słowo roku przez amerykański słownik wydawnictwa Oxford University Press.

Locavore wypływa z potrzeby działania na rzecz rozpowszechniania zrównoważonego rozwoju oraz świadomości ekologicznej. Ruch zakłada, że kupujemy żywność, która jest uprawiana (wytwarzana) w promieniu maksymalnie 100 km (w Stanach Zjednoczonych 100 mil).

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (5)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2015-08-04 23:44:14

re: Locavore, czyli dlaczego warto kupować lokalne produkty?

Pierdu, pierdu, polska produkcja jest najdroższa na półkach. Aż tak "patryjotyczna" nie jestem, by przepłacać.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-08-04 11:01:09

re: Locavore, czyli dlaczego warto kupować lokalne produkty?

Zawsze staram się kupować lokalne produkty. Niestety w dużych sklepach (Carrefour ect) nie ma takiej możliwości. Sieciowki podpisują umowy tylko z dużymi producentami stąd nawet latem często sprzedają warzywa i owoce (brzoskwinie) z importu (hiszpani). Zachęcam wszystkich do zakupów na rynkach i w małych lokalnych sklepikach. Zdziwicie się wcale nie jest tak drogo. A jakoś nieporównywalna! Sezonowe produkty czy też miód często kupuje w sklepikach z organiczna żywnością. Jestem tylko studentka I jakoś stać mnie. Wychodzę z założenia że lepiej zjeść mniej a dobrej jakości. Nie jestem jedyna. Moja sąsiadka robi tak od lat i żyje już 94 lata. Jest w świetnej kondycji jak na ten wiek. Nigdy nie miała nowotworów ani problemów z krążeniem. Jest sprawna I ma cały czas dobra pamięć.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-08-04 10:08:25

re: Locavore, czyli dlaczego warto kupować lokalne produkty?

A gdzie jabłka grójeckie? P.S Te zielone jabłuszka z obrazka nie są polskie :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-08-04 01:26:24

re: Locavore, czyli dlaczego warto kupować lokalne produkty?

Brakuje mi opisu produktów regionalnych ze wszystkich regionów Polski. Mieszkam w Ustroniu Śląsk. Do wyżej wymienionych specjałów dodałabym: kołocz cieszyński, Wielkanocny Murzin, kwaśnicę, tak zwane placki z blachy smażone bez tłuszczu za to polane śmietaną lub sosem z wyrzoskami ( szpyrkami), rolady wołowe lub wieprzowe z ogórkiem kiszonym, boczkiem, musztardą podawane z kluskami śląskim ( z dziurką) i czerwoną kapustą, znane nie tylko u nas oscypki i Cieszyńskie kanapki śledziowe PSS Społem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-08-04 01:30:13

Placki z blachy ziemniaczane.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1