Z witaniem Nowego Roku kojarzy nam się przede wszystkim szampan. Nie każdy jednak wie, że nie jest to prawdziwy szampan, a wino musujące. Nazwa „szampan” zarezerwowana jest wyłącznie dla win produkowanych w Szampanii. Sam trunek powstał w XVII wieku, a jego pomysłodawcą był zakonnik z francuskiego klasztoru w Hautvilles i zarządca piwnic, Dom Perignon. Sto lat później szampańską recepturę udoskonaliła pani Clicquot, wdowa po producencie win. Tak zapoczątkowano we Francji masową produkcję szampana. Otrzymuje się go metodą klasyczną (butelkową) oraz w zbiornikach (produkcja masowa).
Jeśli postanowisz podać szampana na Sylwestra, pamiętaj, że powinien być schłodzony do temperatury 6-12 stopni. Najlepiej trzymać go w kubełku z lodem. Szampan jest doskonałym dodatkiem do kawioru, wędzonego łososia czy owoców (truskawek, winogron).
Pomysły na koktajle
Sylwester to jednak nie tylko szampan. Doskonałą propozycją na całonocną imprezę będą również koktajle. Oto nasze podpowiedzi:
Koktajl kasztelański
Składniki: pół szklanki miodu pitnego Kasztelańskiego, ćwierć szklanki wódki Wyborowej, 2-3 łyżki soku z grejpfruta
Wykonanie: do shakera wlać wszystkie składniki, wymieszać z rozdrobnionym lodem. Rozlać do kieliszków koktajlowych, podawać ze słomką.
Koktajl singielki
Składniki: 1/3 szklanki koniaku, ćwierć szklanki Cherry Brandy, ćwierć szklanki naparu z kawy naturalnej, 2 dag cukru
Wykonanie: koniak, brandy, napar kawowy i cukier wymieszać w shakerze z rozdrobionym lodem. Rozlać do kieliszków koktajlowych.
Koktajl noworoczny
Składniki: 2 suszone morele, pół szklanki wina wytrawnego, 1/5 szklanki wiśniówki, ćwierć szklanki wody sodowej (lub mineralnej wody gazowanej)
Wykonanie: morele umyć, zalać winem i odstawić na kilka godzin. Następnie przecedzić do kieliszków koktajlowych, dopełnić wódką i wodą sodową, zamieszać, włożyć kostki lodu i zaraz podawać ze słomką.
Koktajl szampańskiej nocy
Składniki: pół szklanki słodkiego szampana, ćwierć szklanki winiaku (brandy), 2-3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka soku malinowego, 4 wiśnie
Wykonanie: w pucharze wymieszać szampana, winiak i soki z rozdrobnionym lodem. Rozlać do kieliszków, włożyć wypestkowane wiśnie i zaraz podawać ze słomką oraz łyżeczką.
Poncze i sorbety
Stanowią oddzielną sylwestrową propozycję. Będą świetnym pomysłem na powitanie nowego roku. Poncz pochodzi z Indii. W oryginalnej wersji przygotowywano go z pięciu składników: herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina. Dziś najczęściej sporządza się go z herbaty, cukru, przypraw, owoców, soków owocowych oraz alkoholu (rumu lub wódki), a czasem z samego rumu i soku. Poncze mają rzesze miłośników we Francji, Hiszpanii i Włoszech.
Sorbet polski
Składniki: 20 dag lodów cytrynowych, 1/3 szklanki miodu pitnego, 1/4 szklanki soku jagodowego (ew. porzeczkowego), 1/4 szklanki soku wiśniowego
Wykonanie: lody niezbyt zamrożone wymieszać z miodem pitnym, sokiem jagodowym i wiśniowym. Rozlać do szklanek z uszkiem i podawać zaraz ze słomką.
Sorbet truskawkowy
Składniki: 20 dag lodów truskawkowych, 1/4 szklanka przecieru truskawkowego, 1/4 słodkiej śmietanki, 1/4 szampana
Wykonanie: lody niezbyt zamrożone wymieszać z przecierem, śmietanką i szampanem. Rozlać do szklanek z uszkiem i podawać zaraz ze słomką.
Poncz imbirowy
Składniki: 2 szklanki wody, 2 dag imbiru, 25 dag cukru, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1/3 szklanki rumu, 2 białka, cukier puder
Wykonanie: wodę zagotować, połączyć ze startym imbirem i cukrem, wystudzić, wlać sok z cytryny i rum, przelać do maszynki do kręcenia lodów, lekko zamrozić (ewentualnie w zamrażalniku). Następnie przełożyć do wysokich szklanek, udekorować ubitą na sztywno pianą z białek z cukrem i zaraz podawać z łyżeczką.
Poncz z żółtkami
Składniki: 2/3 szklanki wody, skórka cytrynowa i pomarańczowa do smaku, 4 żółtka, 15 dag cukru pudru, 1 i 2/3 szklanki białego wina wytrawnego, 2/3 szklanki araku
Wykonanie: wodę zagotować ze startymi skórkami, przecedzić, lekko przestudzić, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, winem i arakiem. Rozlać do wysokich szklanek i zaraz podawać.
Rzecz o kulturze picia
Zdzisław T. Nowicki, autor książki o domowych nalewkach podkreśla, jak istotną rolę pełni kultura picia. – Jedną z ważniejszych zasad podczas picia alkoholu jest przede wszystkim zachowanie umiaru i rozsądku – podkreśla Nowicki. Należy stworzyć odpowiednie warunki i atmosferę w pomieszczeniach przeznaczonych do spożywania napojów alkoholowych. Ponadto, musimy umiejętnie dostosowywać napoje do okoliczności, pór roku i podawanych potraw. Pamiętajmy o prawidłowym dopasowaniu kieliszków do trunków. – Trzeba także unikać prowadzenia drażliwych rozmów i namawiania do spożywania alkoholu. Pijący kulturalnie i epizodycznie są społecznie akceptowani, a ci, którzy nie znają umiaru, gwałcąc wszelkie reguły dobrych obyczajów, są na całym świecie zawsze oceniani negatywnie – podsumowuje Zdzisław T. Nowicki w swojej książce.
Szampańskiej zabawy!
Ewa Podsiadły-Natorska