Koktajle, poncze & sorbety na SYLWESTRA (Będą gwarancją udanej zabawy!)

Pomysły na sylwestrowe drinki oraz garść ciekawostek dotyczących alkoholu.
Koktajle, poncze & sorbety na SYLWESTRA (Będą gwarancją udanej zabawy!)
31.12.2013

Z witaniem Nowego Roku kojarzy nam się przede wszystkim szampan. Nie każdy jednak wie, że nie jest to prawdziwy szampan, a wino musujące. Nazwa „szampan” zarezerwowana jest wyłącznie dla win produkowanych w Szampanii. Sam trunek powstał w XVII wieku, a jego pomysłodawcą był zakonnik z francuskiego klasztoru w Hautvilles i zarządca piwnic, Dom Perignon. Sto lat później szampańską recepturę udoskonaliła pani Clicquot, wdowa po producencie win. Tak zapoczątkowano we Francji masową produkcję szampana. Otrzymuje się go metodą klasyczną (butelkową) oraz w zbiornikach (produkcja masowa).

Jeśli postanowisz podać szampana na Sylwestra, pamiętaj, że powinien być schłodzony do temperatury 6-12 stopni. Najlepiej trzymać go w kubełku z lodem. Szampan jest doskonałym dodatkiem do kawioru, wędzonego łososia czy owoców (truskawek, winogron).

Pomysły na koktajle

Sylwester to jednak nie tylko szampan. Doskonałą propozycją na całonocną imprezę będą również koktajle. Oto nasze podpowiedzi:

Koktajl kasztelański

Składniki: pół szklanki miodu pitnego Kasztelańskiego, ćwierć szklanki wódki Wyborowej, 2-3 łyżki soku z grejpfruta

Wykonanie: do shakera wlać wszystkie składniki, wymieszać z rozdrobnionym lodem. Rozlać do kieliszków koktajlowych, podawać ze słomką.

Koktajl singielki

Składniki: 1/3 szklanki koniaku, ćwierć szklanki Cherry Brandy, ćwierć szklanki naparu z kawy naturalnej, 2 dag cukru

Wykonanie: koniak, brandy, napar kawowy i cukier wymieszać w shakerze z rozdrobionym lodem. Rozlać do kieliszków koktajlowych.

 

alkohol

Koktajl noworoczny

Składniki: 2 suszone morele, pół szklanki wina wytrawnego, 1/5 szklanki wiśniówki, ćwierć szklanki wody sodowej (lub mineralnej wody gazowanej)

Wykonanie: morele umyć, zalać winem i odstawić na kilka godzin. Następnie przecedzić do kieliszków koktajlowych, dopełnić wódką i wodą sodową, zamieszać, włożyć kostki lodu i zaraz podawać ze słomką.

Koktajl szampańskiej nocy

Składniki: pół szklanki słodkiego szampana, ćwierć szklanki winiaku (brandy), 2-3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka soku malinowego, 4 wiśnie

Wykonanie: w pucharze wymieszać szampana, winiak i soki z rozdrobnionym lodem. Rozlać do kieliszków, włożyć wypestkowane wiśnie i zaraz podawać ze słomką oraz łyżeczką.

Poncze i sorbety

Stanowią oddzielną sylwestrową propozycję. Będą świetnym pomysłem na powitanie nowego roku. Poncz pochodzi z Indii. W oryginalnej wersji przygotowywano go z pięciu składników: herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina. Dziś najczęściej sporządza się go z herbaty, cukru, przypraw, owoców, soków owocowych oraz alkoholu (rumu lub wódki), a czasem z samego rumu i soku. Poncze mają rzesze miłośników we Francji, Hiszpanii i Włoszech.

 

alkohol

Sorbet polski

Składniki: 20 dag lodów cytrynowych, 1/3 szklanki miodu pitnego, 1/4 szklanki soku jagodowego (ew. porzeczkowego), 1/4 szklanki soku wiśniowego

Wykonanie: lody niezbyt zamrożone wymieszać z miodem pitnym, sokiem jagodowym i wiśniowym. Rozlać do szklanek z uszkiem i podawać zaraz ze słomką.

Sorbet truskawkowy

Składniki: 20 dag lodów truskawkowych, 1/4 szklanka przecieru truskawkowego, 1/4 słodkiej śmietanki, 1/4 szampana

Wykonanie: lody niezbyt zamrożone wymieszać z przecierem, śmietanką i szampanem. Rozlać do szklanek z uszkiem i podawać zaraz ze słomką.

 

alkohol

Poncz imbirowy

Składniki: 2 szklanki wody, 2 dag imbiru, 25 dag cukru, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1/3 szklanki rumu, 2 białka, cukier puder

Wykonanie: wodę zagotować, połączyć ze startym imbirem i cukrem, wystudzić, wlać sok z cytryny i rum, przelać do maszynki do kręcenia lodów, lekko zamrozić (ewentualnie w zamrażalniku). Następnie przełożyć do wysokich szklanek, udekorować ubitą na sztywno pianą z białek z cukrem i zaraz podawać z łyżeczką.

Poncz z żółtkami

Składniki: 2/3 szklanki wody, skórka cytrynowa i pomarańczowa do smaku, 4 żółtka, 15 dag cukru pudru, 1 i 2/3 szklanki białego wina wytrawnego, 2/3 szklanki araku

Wykonanie: wodę zagotować ze startymi skórkami, przecedzić, lekko przestudzić, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, winem i arakiem. Rozlać do wysokich szklanek i zaraz podawać.

 

drinki

Rzecz o kulturze picia

Zdzisław T. Nowicki, autor książki o domowych nalewkach podkreśla, jak istotną rolę pełni kultura picia. – Jedną z ważniejszych zasad podczas picia alkoholu jest przede wszystkim zachowanie umiaru i rozsądku – podkreśla Nowicki. Należy stworzyć odpowiednie warunki i atmosferę w pomieszczeniach przeznaczonych do spożywania napojów alkoholowych. Ponadto, musimy umiejętnie dostosowywać napoje do okoliczności, pór roku i podawanych potraw. Pamiętajmy o prawidłowym dopasowaniu kieliszków do trunków. – Trzeba także unikać prowadzenia drażliwych rozmów i namawiania do spożywania alkoholu. Pijący kulturalnie i epizodycznie są społecznie akceptowani, a ci, którzy nie znają umiaru, gwałcąc wszelkie reguły dobrych obyczajów, są na całym świecie zawsze oceniani negatywnie – podsumowuje Zdzisław T. Nowicki w swojej książce.

Szampańskiej zabawy!

Ewa Podsiadły-Natorska

 

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 31.12.2013 11:48
spoko, a ja spędzam sylwestra w domu, bo mojemu facetowi całe życie nic nie pasuje i siedziałby tylko w domu przed kompem lub telewizorem.
zobacz odpowiedzi (1)
he (Ocena: 5) 31.12.2013 11:47
Pić czystą wódkę, przynajmniej kaca takiego dużego nie będzie, no chyba że wódkę Absolwent... Udanego sylwestra!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie