Cygara od lat uważane są za symbol luksusu, prestiżu i elegancji. Ostatnio coraz częściej sięgają po nie kobiety. To dość niezwykłe, biorąc pod uwagę fakt, że w latach 80. kobiety kupowały tylko 0,5% cygar, dziesięć lat później – 5%, a dzisiaj aż 10%. Mężczyźni twierdzą, że z cygarem w ustach wyglądamy seksownie, niezależnie i samodzielnie. Taki widok wiąże się ze zmysłowymi skojarzeniami, tym bardziej, że pali je wiele znanych i pięknych kobiet ze świata show-biznesu, a wśród nich są prawdziwe koneserki cygarowego szaleństwa - Madonna, Sharon Stone, Demi Moore, Whoopi Goldberg czy Dita von Teese.
Oczywiście, moda na palenie cygar wzbudza wiele kontrowersji, gdyż wiąże się z podobnymi konsekwencjami zdrowotnymi jak papierosowy nałóg. My nie namawiamy na eksperymenty z cygarami (wybór należy do was), ale zawsze warto zgłębić wiedzę na ten temat, choćby po to, by móc nią zaimponować…
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów cygar – jaśniejsze są łagodniejsze dla podniebienia i podaje się je po lekkim posiłku. Ciemniejsze, ze względu na silny aromat, pali się po obiedzie. Co ciekawe, cygara różnią się nie tylko kolorem, ale również pochodzeniem, zapachem, kształtem i wielkością. I tak, te z Dominikany pachną kwiatami, a hawajskie – miodem. Te o prostych ściankach nazywane są pajeros, a te w nieregularnym kształcie - figurados. Z kolei grubsze cygara są lżejsze i wolniej się żarzą, a dłuższe i węższe – dłużej się palą i mają ostrzejszy smak.
Rytuał palenia cygara rozpoczyna się od odcięcia kapturka. W tym celu można użyć scyzoryka lub niewielkiej gilotynki. Do jego rozżarzenia najlepiej wykorzystać gazową zapalniczkę albo bezsiarkowe zapałki. Trzymając cygaro w dłoni, należy obkręcać je w odległości centymetra od płomienia, tak długo, aż zacznie się równomiernie palić.
Warto pamiętać, że cygaro palimy powoli, nie zaciągając się, a jedynie zatrzymując dym w ustach tak długo, aż poczujemy aromatyczny bukiet. Bardzo nieeleganckie jest strzepywanie popiołu i gaszenie cygara. Znawcy zalecają, aby wypalić ¾ jego długości, a końcówkę po prostu wrzucić do popielniczki.
Bardzo ważny jest odpowiedni sposób przechowywania i podawania cygar. Najlepiej trzymać je w profesjonalnej skrzynce wykonanej z drzewa cedrowego, dzięki czemu zapewnimy im prawidłowy stopień wilgotności (65 - 72%) i temperatury (18 - 20 stopni C). Powinno się je łączyć z wytrawnymi przystawkami (serami, orzechami, winogronem), ale nigdy z deserami! Koneserzy twierdzą jednak, że nic tak świetnie nie komponuje się z cygarem, jak koniak czy whisky.
Ciekawe jesteśmy, co wy sądzicie o paleniu cygar przez kobiety? Czy ta chwilowa moda ma szansę zagościć na stałe? Naszym zdaniem, palenie nie jest trendy, ale podane przy bardzo specjalnej okazji cygaro może okazać się przyjemnym, wykwintnym rarytasem…
Nadia Tyszkiewicz