Kawowy savoir vivre (Który rodzaj kawy wybrać, jak i w czym ją podawać?)

20 Września 2011

Stosując się do etykiety podawania i picia kawy, można uczynić z jej spożywania prawdziwy ceremoniał!

kawa

O sposobach przygotowania kawy napisano niejedną książkę. Ten kojarzony ze słoneczną Italią napój ma swoich zwolenników na całym świecie. Dzięki temu włoska „mała czarna” doczekała się wielu odmian. Jednak jedna rzecz pozostaje niezmienna - zasady jej podawania.

Statystyczny Polak zaparza rocznie ponad 3 kg kawy, głównie mielonej i ziarnistej. Dla porównania - Finowie spożywają jej ponad 12 kg, a uważani za największych specjalistów od „małej czarnej” Włosi - niecałe 5 kg rocznie. Co sprawia, że napój ten cieszy się tak dużą popularnością? Jedni twierdzą, że jest to charakterystyczny smak i aromat, który pobudza zmysły. Według innych, przyczyną tego sukcesu jest kofeina, która „stawia na nogi”, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność umysłu. Jedno jest pewne – niezależnie gdzie, z kim i jaką kawę pijemy, ważny jest sposób jej przygotowania, który ma znaczący wpływ na końcowy efekt, czyli smak. O kawowym Savoir Vivre i kulturze picia tego napoju opowiada Joanna Szpak z firmy Segafredo Zanetti Poland.

Z ciastkiem czy bez?

Jednym z podstawowych i niezgodnych z zasadami serwowania kawy błędów, jest zwyczaj podawania do niej ciastek, głównie tych z kremem. Ich słodki smak nie pasuje do kawowej goryczki! Według opinii wielu kawoszy ciastka uniemożliwiają rozkoszowania się gorącym napojem, bo zamiast na nim, skupiamy się na jak najszybszym zjedzeniu podanych słodyczy. Poza tym wciąż spotykanym zjawiskiem jest „maczanie” ciastka w kawie. Kawa najlepiej komponuje się z małą gorzką czekoladką, herbatnikiem korzennym lub migdałkiem oprószonym kakao. 

W czym podawać kawę?

Espresso – filiżanka z porcelany o grubych ściankach, o pojemności 50 ml

Cappuccino – espresso z dodatkiem spienionego mleka podawane w filiżance o objętości 150-180 ml

Café frappé – kawa mrożona podawana w wysokiej szklance i ze słomką

Latte Macchiato – warstwowe latte, które serwuje się w szklance o pojemności 220-250 ml

Latte – pojedyncze espresso z dużą ilością spienionego mleka, które możemy podawać zarówno w filiżance, jak i w kubku objętości 220-250 ml; we Francji podawana jest w miseczkach

Irish coffee – do tej kawy z nutą whisky idealne będą ceramiczne, wysokie i wąskie kubki lub szklanki z uszkiem

Strony

Komentarze (22)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 21:51:09

polecam wszystkim coffee shop company, przepyszne kawy, tancze niz starbucks i coffee heaven

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 19:14:16

Uwielbiam kawę, a w szczególności tą latte. Kocham ten mleczny, delikatny smak. A najlepiej smakuje, gdy przyrządzi się ją samemu, domowymi sposobami. Może wtedy nie wygląda tak pięknie jak ta w kawiarniach, ale satysfakcja jest dużo większa, a co za tym idzie również smak takiej własnej latte :) Carlaila (www.beautyandfashion-carlaila.blogspot.com)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 16:48:32

do anonima 2011-09-20 13:19:45,ale z ciebie kurecina:DD latte akurat podaje sie w duzej filizance,w malenkiej jest espresso.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 15:23:25

Mam pytanie do tych Was, które mieszkają we Francji. Ostatnio byłam w Paryżu i nigdzie nie było latte. Czy to nazywa się inaczej czy w ogóle nie mają w zwyczaju pić latte?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 17:50:26

Nazywa się to tam caffe au lait.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 20:57:02

eh...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 21:09:48

po pierwsze: café au lait, po drugie zrozumcie w końcu, że latte to mleko po włosku... niestety Anglicy i Amerykanie i może jakieś inne niedouki nazwali tak latte macchiato, a znowu latte macchiato to nie café au lait.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 13:55:53

Przydatny artykuł, bo mało która dziewczyna wie jak się zachować :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 13:27:16

najlepsze jest cappuccino z Coffee Heaven i kropka!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 13:19:45

a w restauracjach maja w nosie jak sie podaje różne rodzaje kaw - i tak dostaje sie w filiżance+zimne mleko, tylko latte jest w maleńkiej jak nalezy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 12:05:02

blagam ludzie pilnujcie zeby mowic espresso (czytac jak sie pisze) a nie zadne eKspresso!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 23:52:23

haha! racja ! i jeszcze latte "macziato" hehe

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 12:02:15

napiszecie jeszcze zeby tej lyzeczki publicznie nie oblizywac ^^

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-20 09:40:20

to poniżej to dekalog picia kawy. z tą grappą to własnie troszkę źle podaliście. Włosi popijają espresso "setką" a nie mieszają kawe z alkoholem w jednej filiżance.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz