Herbaciany savoir-vivre, czyli jak stylowo celebrować angielskie five o`clock?

21 Lipca 2011

Garść praktycznych porad, które pomogą ci zachować klasę przy stole.

herbata

Herbaciane rytuały, choć kojarzą się głównie z tradycją japońską, także w europejskiej kulturze cieszą długą historią. Z pewnością warto znać zasady prawidłowego podawania herbaty: tak, by w pełni wydobyć jej smak i aromat, a także nadać jej godną, pełną elegancji oprawę.

Po pierwsze – odpowiednie naczynie

Choć obecnie do parzenia herbaty najczęściej używamy kubków, jedynym odpowiednim dla niej naczyniem jest filiżanka – charakterystyczna dla angielskich przyjęć. – Naczynie to niezwykle ważny element herbacianego rytuału. Idealna filiżanka do herbaty powinna być zrobiona z cienkiej i delikatnej porcelany oraz mieć kształt lekko pękaty, rozszerzający się ku górze – tłumaczy Andrzej Kuc znawca herbat z firmy Posti, który już od 40 lat zgłębia herbaciane tajemnice.

Po drugie – właściwe podanie

Herbatę najlepiej podawać w czajniczku z podgrzewaczem, by nie narazić jej na utratę temperatury. Dzbanuszek powinien być zaopatrzony w sitko, które uniemożliwi fusom dostanie się do napoju. Z kolei filiżanki zawsze powinny stać na spodeczku. - Nalewając herbatę z dzbanka do filiżanek, trzeba zawsze pamiętać o tym, by podchodzić do siedzących przy stole osób z prawej strony – tam bowiem zwykle stoi filiżanka. Poza tym, jeśli gość będzie chciał ją lekko unieść, by ułatwić nalewanie, nie narazimy go na potrącenie innych części stołowej zastawy wyjaśnia ekspert. Herbatę można również zaparzyć bezpośrednio w filiżankach, w których mamy zamiar ją podać.

Po trzecie – eleganckie popijanie

Herbatę popijamy z filiżanki, trzymając ją za uszko – nie obejmujemy jej dłonią, a jedynie podtrzymujemy. Nie odginamy także małego palca, bo wbrew powszechnemu przekonaniu nie świadczy to o wytworności degustatora. Nie wypada również pić herbaty (ani żadnego innego napoju) z łyżeczką w środku – jest to nie tylko nieeleganckie, ale również niebezpieczne! Herbatę słodzimy korzystając z łyżeczki, najlepiej tej dodanej do cukiernicy, nigdy jednak nie zamaczamy jej w napoju. Mieszając herbatę robimy lekkie, koliste ruchy, nie uderzając przy tym o ścianki naczynia, a następnie odkładamy łyżeczkę na spodeczek tak, by znajdowała się na nim cała. Niewskazane jest jedynie opieranie łyżeczki o podstawkę filiżanki, bowiem mogą po niej ściekać krople napoju, tworząc na obrusie trudne do usunięcia plamy. Jeśli pijemy herbatę przy stole, unosimy jedynie filiżankę, jeśli natomiast pijemy ją przy ławie lub niskim stoliku, należy podnieść ją razem ze spodkiem.

Strony

Komentarze (19)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-09 11:52:35

bardzo ważny jest tez sposób samego parzenia herbaty - inaczej parzymy czarna, inaczej zieloną a inaczej białą. Złe parzenie radykalnie zmienia smak...ja np nie lubiłam herbaty zielonej, ale odkąd zaczęłam ją poprawnie parzyć (przestudzona woda, max 3 minuty) zmieniłam zdanie;) Zielona Dilmah Sencha jest teraz jednym z moich ulubionych produktów;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-04 10:25:31

Warto czasem celebrować picie herbaty :) Ja na przykład jeszcze jakiś czas temu nie przykładałem do tego aż tak wielkiej wagi. Jednak odkąd zacząłem czytać bloga klubu miłośników dobrej herbaty to trochę zmieniła się moja percepcja i podejście do herbaty.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-22 10:34:08

gdzie moj komentarz o tym zakichanym wymyslonym przez europejczykow five'o'clock????? czyzby papilot bal sie pokazac ludziom prawde;/ bo przeciez musz miec swietny artyklul. zenada

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-22 00:08:16

Śliczne zdjęcie...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-22 00:01:20

Macarony ladnie wygladaja a smakuja jak sam cukier...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-21 17:51:47

pier*olenie...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-21 20:31:10

hi

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-21 15:09:03

Według protokołu dyplomatycznego herbatę można podawać jedynie do deserów, a nie do wszystkich posiłków. Anglicy czy Austriacy podają herbatę do śniadania, ale jest to wyjątek.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-21 13:32:16

"Nie wypada również pić herbaty (ani żadnego innego napoju) z łyżeczką w środku – jest to nie tylko nieeleganckie, ale również niebezpieczne!" ach te legendy o wybitych oczach :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-21 14:44:00

;] Kiedyś nie wyjęłam łyżeczki i walnęłam się nią w oko. Możego nie wybiłam, ale do najprzyjemniejszych to zdrzenie nie należalo.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-21 11:50:37

mm makaroniki uwielbiam je :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-21 11:20:35

Wie ktoś może co to za ciastka czy coś leżące na talerzu po prawej? ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-21 11:36:49

to są tzw. makaroniki :) W sieci jest mnóstwo przepisów jak je przyrządzić. Pozdrawiam.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-21 11:47:19

Dziękuje bardzo. ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz