Mieszkańcy Chin kojarzą się reszcie świata głównie z dwoma rzeczami: zamiłowaniem do tworzenia dziwacznych wynalazków technicznych, a także ze słabością do nietypowych i szokujących dań. Niedawno donosiliśmy wam m.in. o zupie na wywarze z ludzkiego płodu, która cieszy się w tym kraju ogromną popularnością. Dziś pora na równie mocny wstrząs.
Jak donosi serwis Niewiarygodne.pl, mieszkańcy miasta Dongyang we wschodnich Chinach delektują się jajkami gotowanymi w… moczu 10-letnich chłopców. - Ich przygotowanie zajmuje niemal cały dzień. Aby jajka uzyskały właściwy smak, najpierw umieszcza się je w naczyniu wypełnionym uryną, potem gotuje się je na twardo, a na końcu obiera ze skorupki i powtórnie wkłada do zasobnika z moczem, dalej trzymając je we wrzątku – czytamy w serwisie.
Ten kulinarny rarytas podobno zapobiega przegrzaniu się organizmu, poprawia krążenie i niweluje ból stawów. Zwolennicy „urynowych” jaj twierdzą także, że danie ma cudowny smak i zapach. Z tą ostatnią kwestią nie zgadzają się turyści. – Na targach oferujących takie jajka niewyobrażalnie cuchnie. Smród jest nie do wytrzymania – mówią.
Co o tym myślicie? Odważyłybyście się skosztować tak nietypowej potrawy?
Maja Zielińska
Zobacz także:
Tatuażowy szał w Filadelfii: Malunki na ciele nadal NA TOPIE! (inspirujące fotki - HOT)
Uczestnicy imprezy to szaleni entuzjaści ozdabiania własnego ciała.
1 mln zł, staż w korporacji & pokaźne stypendium - PRZYNĘTA na studenta (GDZIE?)
Specjaliści przestrzegają przyszłych studentów przed takimi promocjami.