BRUDNE TALERZE i PRZETERMINOWANE PRODUKTY: Polscy restauratorzy nie przestrzegają podstawowych zasad higieny!

12 Lutego 2011

Sprawdź, co sanepid odkrył w polskich pizzeriach i barach.

BRUDNE TALERZE i PRZETERMINOWANE PRODUKTY: Polscy restauratorzy nie przestrzegają podstawowych zasad higieny!

Inspektorzy lubelskiego sanepidu, sprawdzając tamtejsze puby, restauracje i pizzerie odkryli wiele zatrważających nieprawidłowości. Okazało się, że właściciele punktów gastronomicznych nie przestrzegają podstawowych zasad higieny!

Pracownicy wielu lokali serwują swoim gościom przeterminowane jedzenie, które wcześniej miesiącami zalega w chłodniach. Kontrola wykazała również, że restauratorzy podają klientom posiłki na niedomytych talerzach. Co więcej, w restauracyjnych kuchniach brakuje często bieżącej ciepłej wody, a posiłki gotowane są na brudnym, zużytym sprzęcie.

Zatrważający jest również fakt, że spora liczba pracowników punktów gastronomicznych, nie posiada aktualnych badań epidemiologicznych. Podając klientom posiłki bez odzieży ochronnej, narażają zdrowie swoich gości.

Jak donosi "Kurier Lubelskie", wszystkim kontrolowanym pizzeriom i restauracjom sanepid wystawił już odpowiednio wysokie mandaty. Niestety, nie podano jednak nazw tych lokali.

Okazuje się, że jedzenie w barach i restauracjach, mimo apetycznego wyglądu i dobrego smaku, nie zawsze musi być zdrowe. A po takich doniesieniach, czasami zupełnie odechciewa się jeść na mieście…

Karina Hefner

Zobacz także:

Statystyczna twarz kobiet z różnych rejonów świata – ZOBACZ ŚWIETNE ZDJĘCIA!

Ideały nie istnieją, ale statystyczne wzorce - owszem. Sprawdź, jak wyglądają typowe mieszkanki poszczególnych krajów świata!

Gigantyczny tort w kształcie Barbie: Ku czci NAJSŁYNNIEJSZEJ LALKI ŚWIATA!

Słodka podobizna Barbie powstała dwa lata temu, z okazji obchodów 50. urodzin laleczki.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (12)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-12 21:17:28

Kontrola he he... śmieszne! Pracowałam 4 lata w restauracji i o każdej kontroli wiedzieliśmy więc jak mogli to dobrze sprawdzić. Dzień przed było wielkie sprzątanie i wietrzenie magazynów :) A nawet jak coś było nie tak to ekipa kontrolująca wyjeżdżała najedzona z zapasem dla całej rodziny do domu i wszyscy byli zadowoleni. Więc czy to oby napewno wina restauratorów, że takie praktyki się stosuje?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-13 00:12:56

Dlatego każda inspekcja powinna byc kamerowana i z asysta policji- i tak nic nie maja do robty- a najwazniejsze inspekcje powinny byc NIEZAPOWIEDZIANE!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-12 20:00:55

dlatego najlepiej jadać tam, gdzie surowce są na bieżąco dokupowane. Niektóre restauracje świecą pustkami, czasem ktoś zawita wieczorem. Wiadomo - wtedy jedzenie zalega w chłodniach. Ja chodzę do zaufanych jadłodajni, nie jest droga i produkty są swieże.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-12 15:31:55

to przykre,że mało jest ludzi którzy chcą faajnie gotowac ;( większośc to syfiarze którzy plują do jedzenia i nie wiadomo co robią to straszneeeee

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-12 14:50:44

To tutaj we Włoszech powinni zamknąć z 98% lokali bo na samym wejściu aż dreszcze przechodzą taki syf jest wszędzie już nie mówiąc o łazienkach.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-12 12:02:58

nasz sanepid jest wyjątkowy: podczas wycieczki do Szwecji grupa z Polski odwiedziła gospodarstwo agroturystyczne, z którego masło kupują najlepsze hotele. Przedstawiciele sanepidu stwierdzili, że nie spełnia żadnych polskich przepisów i u nas by je zamknęli. Czy kelner musi mieć "ubranie ochronne", żeby podać kotleta? Nie wystarczą czyste ręce? Ja w domu nie dezynfekuję kuchni przed każdym posiłkiem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-12 11:16:43

go...wno prawda... zalezy od restauracji... bo w dobrej gdzie zalezy im na klientach napewno nie ma takich akcji... uzywaja tylko najlepszej jakosci produktow itp... jakies przeterminowane produkty to tylko w jakichs barach albo budach i to nie wszystkich zeby nikogo nie urazic....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-12 11:13:54

w Belgii istnieje zasada, ze w duzej kuchni musza byc karaluchy, bo tak jest. Takze nie podniecajcie sie polskim poziomem czystosci....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-12 10:52:23

Pracowałam w barze w czasie wakacji i cóż, taka jest prawda. Czasami właścicielom bardziej opłaca się zapłacic karę, bo w ogólnym rozliczeniu wyjdzie taniej. Co do przeterminowanych produktów: często kupuje się produkty, których termin ważności niedługo minie, a nie zawsze da się zużyc w odpowiednim czasie te produkty. Kompoty i zupy robione sa z "darowanych" przed hurtowników owoców/warzyw, które właściwie już do nicvzego innego się nie nadaja, bo są zgniłe. Jednak co jak co, ale w barze, gdzie pracowałam były zawsze czyste talerze :-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-12 01:53:19

Zapomnialam dodac,ze skoro nalozyli na te lokale wyskoie mandaty to wlasciciele beda chcieli teraz jeszcze bardziej oszczedzic i napewno odbije sie to ponownie na srodkach czystosci,odziezy ochronnej i mozna zapomniec zakupie nowych sprzetow!!!!Powinni odrazu zamknac te tz ,,restauracje''!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-12 01:11:10

ciekawe co na to sanepid :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-12 01:48:46

Dokladnie!!!Powinni zamkanc te lokale lub chociaz podac ich nazwe zeby klienci mogi tego uniknac.Nie mieszkam w Pl i nie jem w tamtejszych restauracjach,ale nie chciala bym zeby moja babcia,dziadek lub brat jedli gdzis z takich niedomytych talerzy:(((Bleee

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz