BON TON: Jak prawidłowo używać sztućców?

Od tej pory nie będziesz miała wątpliwości, kiedy po jakie sztućce sięgnąć!
BON TON: Jak prawidłowo używać sztućców?
09.05.2011

Pewnie przypominasz sobie ze swojego życia taką sytuację – siedzisz przy zastawionym stole, a wokół twojego talerza pełno jest łyżek, noży i widelców. Trudno wtedy nie stracić głowy i sięgnąć po odpowiednie sztućce. To, jak się je układa, zależy od zasad savoir vivre’u. Warto je poznać, żeby nie czuć się niekomfortowo podczas przyjęcia czy na obiedzie w restauracji. A przy okazji sprawdź, co to są dobre maniery przy stole.

Ryby

Nóż do ryb jest tępo zakończony; przypomina łopatkę do smarowania chleba masłem. Oddziela się nim ości, grzbiet lub płetwy. Widelec – przekąskowy (z czterema ząbkami). Ryb nigdy nie je się dwoma widelcami. Wyjątek stanowi śledź: można go zjeść, wspomagając się widelcem do mięsa oraz ostrym nożem.

Sery

Przeznaczony jest do nich nóż zakończony dwoma ząbkami. W ten sposób możemy unieść kawałek sera i przenieść go na talerz.

Danie główne

Sztućce do dania głównego to tradycyjny duży nóż i widelec. Zawsze leżą najbliżej talerzyka. Nóż do przystawek jest podobny, ale mniejszy i leży najdalej od talerza, za łyżką do zupy. Jeśli pałaszujesz wątróbki gęsie, przyda ci się zwykły nóż i widelec przekąskowy.

Frutti di mare

Mięso z rozciętego homara wybiera się dwuzębnym widelcem. Może się okazać, że kleszcze nie są rozłupane: wtedy przydadzą się specjalne szczypce. Do jedzenia małży i krabów również podaje się szczypce. Mięso w obu przypadkach wydobywa się widelczykiem, zwykle dwuzębnym. W przypadku krabów są ludzie, którzy lubią zjadać mięso znajdujące się nawet w skorupie.

Spaghetti

Kłopotliwy makaron jemy zawsze przy użyciu widelca i łyżki (nigdy noża). Łyżka powinna być duża, szeroka, a widelec z trzema ząbkami.

sztućce

Jeszcze więcej sztućców

Z pewnością jest więcej sztućców, które nieraz zwróciły twoją uwagę. Jeśli spotkałaś widelec przypominający widełki z trzeba długimi, ostrymi zębami, podawany zwykle z ostrym nożem – to komplet do krojenia i serwowania pieczeni. Szczypce przypominające dwie połączone ze sobą łyżki służą do nakładania plastrów mięsa albo pasztecików. Z kolei wąskie widelczyki dwuzębne przydadzą się, gdy będziesz chciała przenieść wędliny z półmiska na swój talerz.

Do zapamiętania

Ślimaki podawane na gorąco serwuje się na specjalnej patelni. Do ich zjedzenia potrzebny będzie szpikulec z dwoma ząbkami.

Raz podniesionych ze stołu sztućców, zgodnie z zasadami savoir vivre’u, nie powinno się z powrotem odkładać. Należy trzymać je w dłoniach, a po skończonym posiłku oddać wraz z talerzykiem.

Widelce i łyżki zawsze kładzie się grzbietami w dół.

Jeśli przerwiesz jedzenie zupy, zostaw łyżkę w naczyniu.

Sztućce powinny znajdować się centymetr od dużego talerza oraz dalej w odległości centymetra od siebie.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Kuchenne akcesoria ze Studia Indygo

Gadżety, które pokocha każda gospodyni domowa.

Słoneczne akcesoria kuchenne Tchibo

Dzięki nim wyczarujesz wspaniałe muffinki i babeczki.

sztućce

Słodkości

Lody zjada się długą i wąską łyżką, z kolei do ciasta służy nieduży widelczyk z trzema ząbkami. Przyda się również nożyk do owoców – leży nad talerzem, między widelcem do ciasta i łyżeczką do herbaty.

Sosy, przyprawy

Łyżki do sosów są z reguły duże – kształtem mogą przypominać płytką łyżkę cedzakową albo muszlę. Do chrzanu, musztardy lub innych przypraw stosuje się okrągłe łyżeczki, zwykle dość płytkie.

Ułożenie na stole

Kiedy zaczynasz jeść, zawsze sięgaj po kolejne sztućce znajdujące się jak najdalej talerza. Widelce układaj po lewej stronie, łyżki i noże do dania głównego po prawej (z ostrzem w lewą stronę). Łyżeczka, widelczyk do ciasta i mały nożyk leżą nad talerzem. Uwaga: widelczyk z ząbkami w prawą stronę, a łyżeczka i nóż – w lewą. Chodzi o to, żeby trzonki znajdowały się w zasięgu rąk, gdy będziesz sięgać po sztućce. Sztućce do ryb powinny leżeć z boku, na północny-zachód od talerza. Warto pamiętać również o talerzach – mniejsze kładziemy zawsze na większych. Po lewej stronie, u góry talerza głównego, powinien znajdować się nieduży talerzyk nie pieczywo. Kieliszki i szklanki stawiamy po prawej stronie, również u góry.

Na spodku czy obok?

Czasem od pewnych zasad można zrobić ustępstwo. Na przykład, jeśli podajemy tylko spaghetti, duża łyżka powinna leżeć po lewej stronie talerza, a widelec po prawej. Po zakończonym posiłku, sztućce kładziemy równolegle do siebie w kierunku południowego-wschodu. Co innego, jeśli na chwilę przerywamy posiłek – wtedy krzyżujemy sztućce na talerzu (upewnij się, że nóż ma ostrze zwrócone w lewo). Uważaj na małą łyżeczkę do herbaty – nie można zostawić jej w filiżance albo oprzeć o spodek. Łyżeczka powinna leżeć na spodku.

Polecane wideo

Komentarze (33)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 14.05.2011 13:34
absolutnie bzdurny artykuł ! w żadnej restauracji we włoszech nie podadzą Ci papilotku łyżki do spaghetti lub innego makaronu, bo łyżką wspomagał się plebs włoski kiedy to makaron był towarem deficytowym i nie wiedziano jak się posłużyć przy jego jedzeniu. Makaron je się widelcem. Każdy Qłoch śmieje się z łyżki do spaghetti, taka prawda. Koniec kropka.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.05.2011 14:01
wiesz byciu kelnerka to wazne nie jest takie proste wiedziec np w jakie kieliszki jakie wino wlac i ile albo w jakiej kolejnosci podac dane potrawy
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.05.2011 21:16
Zalosne ze konczy sie szkoly by nauczyc sie takich rzeczy. Wydaje sie pieniadze na "szkoly" by ukladac ladnie sztucce i chusteczki na stolach. Gratulacje.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.05.2011 21:13
Bezsens,by kończyć szkoly,by umieć ukladać sztućce i chusteczki na stolikach. Strata czasu pieniędzy- rodzice muszą być dumni,że pieniądze na szkolę zostaly wydane na coś takiego ;) No,ale w naszym kraju jest tak,że każdy może mieć wyksztalcenie wyższe. Jesli nie umie nic, jego mozg jest malo pojemny to wybiera sie do tego typu szkol lub na kosmetologię itd, itp. A potem zdaje "olbrzymie" egzaminy z sztućców na stole. Żal.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.05.2011 16:45
SilentWhisper : Zgadzam się !
odpowiedz

Polecane dla Ciebie