Jak urządzić kuchnię, by wyglądała stylowo, modnie, a zarazem przytulnie? Najważniejszy jest porządek! Nie pozwól sobie na wstyd bądź skrępowanie, wywołane niespodziewaną wizytą koleżanek lub ukochanego! Oto kilka zasad, które pomogą ci perfekcyjnie urządzić kuchnię i zapomnieć o wiecznym bałaganie! Przestrzegając odpowiednich reguł, drobne porządki kuchenne staną się prawdziwą przyjemnością!
Urządzanie kuchni
Jak okiełznać kuchenny chaos? W każdym domu to właśnie kuchnia (nawet ta najmniejsza) jest najchętniej odwiedzanym przez domowników pomieszczeniem. To tu rozpoczynamy dzień poranną kawą i tu podjadamy przed snem! Nic więc dziwnego, że w naszych kuchniach aż roi się od wszelkich przedmiotów codziennego użytku, jakie tylko można sobie wyobrazić. Korki po winie, stare gazety, gumki, kwiatki, pokarm dla zwierząt, ubrania i śmieci! Jak sobie z tym poradzić? Oto twój plan:
1. Zastanów się, co w kuchni jest ci niezbędne. Wyrzucaj wszystko to, co nie jest wartościowe i czego nie używałaś już od dawna. Jeśli pod ręką trzymasz stare, zapomniane i zakurzone książki kucharskie – pozbądź się ich! W razie potrzeby wszystko znajdziesz w Internecie!
2. W małych szufladach umieść sztućce, drobne przybory kuchenne i wyjątkowo przydatne przedmioty, tj. taśma klejąca, gumki recepturki i nożyczki. Nie potrzebujesz niczego więcej!
3. Oczyść stół z natłoku niepotrzebnych przedmiotów – to mebel na którym zawsze powinno być pusto! Inaczej możesz zapomnieć o gościnnym klimacie i możliwości relaksu przy filiżance kawy.
4. Wszystkie przyrządy potrzebne do gotowania, a więc garnki, patelnie, łyżki, przyprawy i przydatne składniki, zgromadź blisko kuchenki.
5. Pozostałe przedmioty (jedynie te przydatne!) przechowuj w pobliżu miejsc, w których będziesz ich używać. Pamiętaj, by ciężkie lub łatwo tłukące się rzeczy znajdowały się w dolnych szafkach.
Sprzątanie kuchni
Choć kuchnia zwykle jest dość sterylnym pomieszczeniem, wyposażonym w materiały odporne na wilgoć i brud, uporządkowanie wypełnionych po brzegi szafkek i szuflad, których zwykle nie mamy ochoty nawet otwierać, nie jest łatwe. Do tego zmywanie, wycieranie i czyszczenie zaschniętego brudu… Jeśli bałagan w kuchni cię przytłacza, nie martw się – nie należysz do wyjątków!
Skorzystaj z pomocnych reguł:
1. Blat jest miejscem, które podobnie jak kuchenny stół, musi charakteryzować się czystością i ładem. Co z małymi urządzeniami, które zwykle „zdobią” polskie kuchnie? Zwróć uwagę na to, których z nich używasz codziennie! Jeśli opiekacz do kanapek lub chlebak zwykle stoją puste, muszą zniknąć z horyzontu! W czystej, niezagraconej kuchni chce się pracować! Zadbaj, więc o to, by nieużywane zwykle przedmioty, schować do szafek lub po prostu je wyrzucić.
2. Brak miejsca w kuchni to kolejna zmora każdej gospodyni. Jeśli trzymasz w niej również te przyrządy, z których korzystasz raz w roku… Trudno się dziwić! Jeśli posiadasz garnki, bądź przedmioty wyciągane z szafek jedynie na święta, znajdź dla nich inne miejsce. Może nim być szafa w innym pomieszczeniu lub piwnica. Nie martw się o higienę – garnkom i talerzom zawiniętym w gazetę i umieszczonym w plastikowej siatce lub pudełku, nie stanie się nic złego!
3. Zaoszczędź miejsca wyrzucając wszystkie przeterminowane produkty spożywcze – na pewno znajdziesz je w domowej spiżarni bądź lodówce! Produkty sypkie, takie jak mąka, cukier, płatki śniadaniowe i makaron przesyp do odpowiednich szklanych pojemników – oryginalne opakowania zwykle są nieporęczne i zbyt duże!
4. Dbaj o higienę w kuchni. Nie chodzi jedynie o brzydki wygląd zakurzonych, oblepionych tłuszczem domowych sprzętów, ale i nieprzyjemny zapach. Szczególną uwagę należy zwrócić na sprzęty AGD, mające tendencje do brudzenia się trudnymi do oczyszczenia okruchami. Problemem jest też kosz na śmieci i zmywaki, którymi czyścimy naczynia. Twoją bronią w walce z tymi problemami musi być systematyczność! Sprzęty takie jak kuchenka i mikrofalówka myj po każdym użytkowaniu, co tydzień wymieniaj gąbki i szmatki do mycia naczyń na nowe, koszt na śmieci myj odkażającymi detergentami co 3 dni!
5. Pamiętaj, by podczas kuchennych porządków nie rzucać się z motyką na słońce! Wyjęcie zawartości wszystkich szafek naraz, chęć umycia wszystkich kuchennych sprzętów jednego dnia, bądź samodzielne pozbycie się kłopotliwych drobnostek w ciągu godziny to gwarancja porażki i kolejnego zawodu, procentującego jeszcze większym bałaganem. Do chaosu w kuchni podchodź z rozsądkiem, codziennie dążąc do swojego celu małymi krokami. Pomocna będzie lista zadań, powieszona w widocznym miejscu. Skreślaj kolejne wypełnione obowiązki! To działa!
Oliwka Mostowska
Wasza Kuchnia: Błyskawiczne ciasto czekoladowe z mikrofalówki
Ekspresowy przepis, słodki efekt. Dowiedz się, jak zrobić pyszne ciasto czekoladowe i zaskocz nim swoich najbliższych!Jak skutecznie ograniczyć jedzenie słodyczy?
Wasza Kuchnia: Chrupiący kurczak z ziemniaczkami
Prosty sposób na pożywny obiad dla całej rodziny! Monika zdradziła nam sekrety swojej kuchni i opisała przepis na chrupiące paseczki z piersi kurczaka. Do dzieła!