Zgadnij, co jest w kiełbasie z grilla!

11 Maja 2010

Tłuszcz, woda, zmielone chrząstki, kości i oczy oraz skrobia - oto cała, brutalna prawda o tym, czym zajadamy się robiąc grilla na majówce.

Zgadnij, co jest w kiełbasie z grilla!
> Wyniki kontroli, którą przeprowadziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przyprawiają o zawrót głowy.  Specjaliści, którzy przebadali sześć ton kiełbas grillowych z 53 polskich zakładów, wykryli, że prawie co dziesiąta kiełbasa nie trzyma normy.

Pół tony przebadanych kiełbas (czyli ponad 8 proc.) miało zaniżoną zawartość białka, a zawyżoną wody i tłuszczu – ujawnia nam szef Inspekcji Stanisław Kowalczyk.

– W niektórych partiach kiełbas grillowych było nawet 93 proc. wody albo 45 proc. tłuszczu. Właściwa kiełbasa powinna mieć przynajmniej 10 proc. białka, a wody nie więcej niż 73 procent – wyjaśnia.

W kiełbasach grillowych można też znaleźć skrobię, która jest produktem roślinnym. Dzięki niej kiełbasa się nie rozpada, ale dobre wędliny nie powinny jej w ogóle zawierać. Producenci faszerują kiełbasy także tzw. MOM-em, czyli mięsem odkostnionym mechanicznie. Tu, poza kawałkami mięsa, są także zmielone chrząstki, oczy i ścięgna. 

Duża zawartość MOM-u to niska jakość kiełbasy – tłumaczy Stanisław Kowalczyk. Jak więc kupić prawdziwy przysmak i uniknąć sensacji żołądkowych? – Wystrzegajmy się kiełbas w folii czy obsypanych przyprawami. Ryzyko jest takie, że pod ziołami ukrywa się nieświeży produkt radzi Kowalczyk. – Kupujmy kiełbasę nie w dużych sieciach, ale w małych, sprawdzonych sklepikach, które bardziej starają się o stałego klienta – dodaje.

Na Fakt.pl przeczytaj również: Zatrute mięso mogło ich zabić!

Zobacz także:

Przeterminowane kebaby to norma w polskich barach!

Śledzie zamiast anchois i przeterminowane o tydzień mięso…

Ile jest mięsa w mięsie?

 Co naprawdę jemy i jak się chronić przed żywieniowymi oszustami?

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (71)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-26 17:01:56

i tak cie zjem

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-14 00:31:37

dobrze bo ja tez nie jem mięsa ;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-11 21:58:23

dziękuuujee....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-06-13 23:29:34

jak fajnie że nie jem mięsa..:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-17 19:22:44

to jest jedna wielka glupota! jak kielbasa moze miec 94 proc. wody? meduza ma 98 i jest PRZEZROCZYSTA idiota napisal ten artykul!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-27 17:03:07

64% palancie/tko.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-15 18:25:52

dobrze ze tego nie jem:D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-14 20:46:15

zajebiste ;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-12 19:14:58

nie rozumiem jednego po co ludzie zamiszczaja takie artykuly w internecie? jesli ktos lubi kielbase to i tak ja bedzie jadl jezeli lubi parowki to tak samo noi co z tego ze sa tam oczy czy pazury czy nie wiadomo co jeszcze zauwazcie ze w dzisiejszych czasach nie ma nic zdrowego wszystko jest faszerowane chemia ile sie da zeby tylko wygldalo dorodnie niedlugo dojdzie do tego ze ludzie wogole przestana jesc bo beda sie brzydzilili wszystkiego

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-12 15:48:14

a mięso??

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-12 15:12:41

GO WEGE!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz