Warto jeść łososia. Jego mięso jest bardzo bogate w białko oraz w zdrowe tłuszcze – łosoś dostarcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Odznacza się ponadto niską zawartością cholesterolu – w łososiu jest go aż pięciokrotnie mniej niż w żółtku jajka. Łosoś to także ryba bogata w witaminy, zwłaszcza w te z grupy B, D i A. To nie wszystko – w mięsie ryb znajdują się praktycznie wszystkie istotne składniki mineralne niezbędne w naszej diecie. Mięso łososia jest szczególnie bogate w fosfor, jod i selen.
Łosoś to bardzo wdzięczna ryba, jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – w tym drugim przypadku kapitalny jest wędzony. Możemy zaskoczyć rodzinę i wielkanocnego łososia przygotować w nietypowy sposób, np. w postaci zupy czy pierogów. Oto nasze podpowiedzi.
Jajka faszerowane z łososiem
Składniki: 5 jajek, 5 dag łososia, sok z cytryny, łyżka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku Dodatkowo: 3 liście zielonej sałaty, kiszony ogórek, połówka czerwonej papryki, koperek
Wykonanie: jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na połówki. Żółtka wyjąć i pokruszyć. Łososia pokroić w małą kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.Do miseczki przełożyć żółtko i łososia. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać. Liście sałaty opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Gotowym farszem napełnić połówki jajek i ułożyć na liściach sałaty. Gotowe jajka posypać słodką papryką w proszku. Kiszony ogórek i paprykę pokroić w paski. Talerz z jajkami udekorować kiszonym ogórkiem, papryką i gałązkami świeżego koperku. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Łosoś duszony
Składniki: 60 dag filetów z łososia, 4 dag mąki, tłuszcz, 15 dag cebuli, 25 dag pomidorów, szklanka mleka kokosowego, 5 dag orzechów włoskich, 3-4 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, mielona papryka
Wykonanie: filety umyć, pokroić na porcje, posypać przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić z obu stron. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i usmażyć. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, połączyć z rybą, cebulą, mlekiem kokosowym, sparzonymi, obranymi ze skórki orzechami oraz sokiem z cytryny. Dusić przez kilka minut, doprawić. Podawać z ryżem i sałatą.
Fot. ashleybrouwer.tumblr.com
Zupa z łososia
Składniki: 1,5 l wywaru z warzyw, 50 dag oczyszczonego łososia, 10 dag cebuli dymki, masło, 4-5 suszonych prawdziwków, 8 dag cytryn, 2 dag mąki, pół szklanki śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz i szafran do smaku
Wykonanie: rybę umyć, pokroić w kostkę, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, usmażyć. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć i pokroić w paseczki. Cytrynę sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć, nie rumieniąc, połączyć z rybą, cebulą, grzybami, cytryną i śmietaną oraz przyprawami. Chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!
EPN
Korzystałam z:
„Ilustrowana kuchnia polska”, Danuta i Henryk Dębscy, wyd. Muza, Warszawa 2010
Fot. ashleybrouwer.tumblr.com
Łosoś z migdałami
Składniki: 60 dag filetów z łososia, 5 dag masła, białe wino wytrawne, 2 żółtka, 5 dag migdałów, tłuszcz, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie: filety umyć, pokroić na porcje, dodać masło, wino i przyprawy, ugotować na małym ogniu pod przykryciem, wystudzić w wywarze. Potem wyjąć, osuszyć, posmarować rozmąconymi żółtkami, posypać sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi migdałami. Zrumienić z obu stron.
Fot. ashleybrouwer.tumblr.com
Pierogi z łososiem i kaparami
Składniki: farsz: 225 g filetu z łososia, ziarenka smaku (Winiary), 50 g startego żółtego sera, 2 łyżki kaparów, łyżeczka posiekanej cebuli, pieprz. Ciasto: 150 g mąki, żółtko, łyżka oleju. Sos koperkowy: 100 ml śmietanki 30 proc., 2 łyżki koperku, sok z cytryny
Wykonanie: przygotować farsz. Filet z łososia pokroić w kostkę i zmiksować lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać ser, cebulę i kapary. Doprawić ziarenkami i pieprzem. Zrobić ciasto: z podanych składników i wody przygotować ciasto pierogowe. Rozwałkować, wykrawać krążki szklanką, nakładać porcje farszu, dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej wody, gotować przez trzy minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z sosem koperkowym: śmietankę zagotować, dodać koperek, doprawić ziarenkami smaku i sokiem z cytryny.
Fot. ashleybrouwer.tumblr.com
Łosoś w galarecie
Składniki: 80 dag oczyszczonej ryby, wywar z warzyw, pół szklanki białego wytrawnego wina, 2 białka, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 dag żelatyny, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku, majonez, pomidor, cytryna, natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie: rybę umyć, pokroić w dzwonka, zalać wywarem i winem, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Potem wyjąć, ułożyć na półmisku, wystudzić i dekorować. Wywar połączyć z białkami i koncentratem pomidorowym, zakwasić, zagotować, mieszając. Następnie dodać namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, rozpuścić, doprawić i przecedzić przez lnianą ściereczkę. Tężejącą galaretą zalać rybę i odstawić do zastygnięcia.
Fot. ashleybrouwer.tumblr.com
Łosoś z sałatką jarzynową
Składniki: 20 dag wędzonego łososia, pół szklanki kremówki, 2 łyżki tartego chrzanu, 20 dag sałatki jarzynowej, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 dag rodzynków, sól, cukier i sok z cytryny do smaku
Wykonanie: śmietankę schłodzić i ubić, wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku. Sałatkę podzielić na porcje, owinąć w plastry łososia, położyć połówki jajek, udekorować przygotowaną śmietaną i posypać opłukanymi rodzynkami.