Wielkanoc: Pyszne przepisy z łososiem w roli głównej

17 Kwietnia 2014

Na wielkanocnym stole jest miejsce dla łososia. To ryba smaczna i zdrowa, którą można przygotować na wiele sposobów.

dania z łososia

Warto jeść łososia. Jego mięso jest bardzo bogate w białko oraz w zdrowe tłuszcze łosoś dostarcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Odznacza się ponadto niską zawartością cholesterolu – w łososiu jest go aż pięciokrotnie mniej niż w żółtku jajka. Łosoś to także ryba bogata w witaminy, zwłaszcza w te z grupy B, D i A. To nie wszystko – w mięsie ryb znajdują się praktycznie wszystkie istotne składniki mineralne niezbędne w naszej diecie. Mięso łososia jest szczególnie bogate w fosfor, jod i selen.

Łosoś to bardzo wdzięczna ryba, jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – w tym drugim przypadku kapitalny jest wędzony. Możemy zaskoczyć rodzinę i wielkanocnego łososia przygotować w nietypowy sposób, np. w postaci zupy czy pierogów. Oto nasze podpowiedzi.

Jajka faszerowane z łososiem

Składniki: 5 jajek, 5 dag łososia, sok z cytryny, łyżka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku Dodatkowo: 3 liście zielonej sałaty, kiszony ogórek, połówka czerwonej papryki, koperek

Wykonanie: jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na połówki. Żółtka wyjąć i pokruszyć. Łososia pokroić w małą kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.Do miseczki przełożyć żółtko i łososia. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać. Liście sałaty opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Gotowym farszem napełnić połówki jajek i ułożyć na liściach sałaty. Gotowe jajka posypać słodką papryką w proszku. Kiszony ogórek i paprykę pokroić w paski. Talerz z jajkami udekorować kiszonym ogórkiem, papryką i gałązkami świeżego koperku. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

Łosoś duszony

Składniki: 60 dag filetów z łososia, 4 dag mąki, tłuszcz, 15 dag cebuli, 25 dag pomidorów, szklanka mleka kokosowego, 5 dag orzechów włoskich, 3-4 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, mielona papryka

Wykonanie: filety umyć, pokroić na porcje, posypać przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić z obu stron. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i usmażyć. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, połączyć z rybą, cebulą, mlekiem kokosowym, sparzonymi, obranymi ze skórki orzechami oraz sokiem z cytryny. Dusić przez kilka minut, doprawić. Podawać z ryżem i sałatą.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz