Nasi rodacy coraz chętniej jadają poza domem i nie żałują sobie pieniędzy na stołowanie się w barach szybkiej obsługi. Jednym z ich ulubionych miejsc są restauracje McDonald’s.
Jak alarmuje Gazeta Wyborcza, amerykańska sieć oduczyła Polaków gotowania. Dr hab. Kazimierz Krzysztofek, socjolog ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie, jest zdania, że jeśli nasze nawyki się nie zmienią, już wkrótce może się okazać, że rodziny gotujące w domu staną się mniejszością.
Początków procesu żywienia się „na mieście” specjalista upatruje w narodzinach fastfoodu. Dla zabieganych, zapracowanych i oszczędnych Polaków to był prawdziwy przełom – całe rodziny mogły zjeść tanio i szybko.
Zyski McDonald’s cały czas szybują w górę i nie zanosi się na zmiany, choćby dlatego że aż 94 % Polaków poleciłoby tę restaurację znajomym…
Natasza Lasky