Białe święta z czerwonym winem: START bożonarodzeniowych przygotowań!

16 Listopada 2011

Ciemnoczerwone, wytrawne wino doda splendoru świątecznemu menu.

wino

Jak wyglądają udane święta Bożego Narodzenia? Za oknem – biało, w domach – nastrojowo, na stołach – suto, w sercach – gorąco... Na to pierwsze nie mamy niestety wpływu, ale wszystko inne da się załatwić. A jeśli podgrzejemy atmosferę świątecznym winnym toastem, będzie naprawdę pięknie...

Nadchodzą  najbardziej wyczekiwane święta w roku. Ci, którzy nie dali się zwariować i nie zaliczyli przedświątecznej gonitwy, raczej nie będą mieli problemu z wyczarowaniem odpowiedniej atmosfery. Gorzej z drugą grupą - tymi, którzy utracili energię i zapał do celebrowania grudniowej fety już na etapie przygotowań, i nie cieszy ich ani choinka, ani pierwsza gwiazdka, ani Mikołaj... Co wtedy? Spokojnie, istnieje sposób, by wywołać słońce zza chmur, nawet kiedy niebo spowiły czarne chmury. Wystarczy, by w szale przedświątecznych zakupów nie zapomnieć o butelce dobrego wina. Bo aksamitny smak szlachetnego trunku wytworzy prawdziwy gwiazdkowy klimat.

Na bożonarodzeniowe uczty najchętniej wybieramy wina czerwone, coraz częściej wytrawne. Świetnie wpisują się w świąteczną estetykę i idealnie współgrają z tradycyjnym menu. Ale takich trunków na sklepowych półkach mamy tysiące – które wybrać, by tegoroczna gwiazdka zapisała się w pamięci jako niezapomniana?

W tej roli świetnie sprawdzi się chilijskie Viňa Maipo Cabernet Sauvignon – nie dość, że znakomite, to przy tym niedrogie, co jest istotnym argumentem  w sytuacji, gdy po skompletowaniu prezentów dla rodziny i produktów na trzydniowe biesiadowanie portfel świeci pustkami, a karta kredytowa odmawia przekroczenia limitu...

Ciemnoczerwone wytrawne Viňa Maipo Cabernet Sauvignon powstaje co prawda w słonecznym regionie Chile, jednak pięknie odnajduje się w polskich klimatach. Zwłaszcza kulinarnych. Dla dań z czerwonego mięsa, które wiodą prym na naszych stołach, nie ma lepszego winnego kompana! Dobrze wyczuwalny aromat czarnej porzeczki i śliwek, doprawiony nutą pieprzu, ziół i chleba, świetnie komponuje się z wszelkimi pieczeniami – na przykład ze świąteczną szynką w cieście, nawet w  wersji naszpikowanej goździkami, z mięsnymi roladami czy klopsami.

Kiedy na stół wjadą dania z dziczyzny, dobrze zbalansowany smak Viňa Maipo Cabernet Sauvignon doda im finezji; gdy królową menu będzie jagnięcina – z kieliszkiem tego trunku zyska na delikatności.

Jest taki słodki gwiazdkowy zwyczaj, by zostawiać świętemu Mikołajowi ciasteczka i ciepłe mleko – w podziękowaniu za jego trud. Gdy poczęstunek zniknie, dostajemy sygnał, że Mikołajowi smakowało, i na pewno za rok nie omieszka powtórzyć miłej wizyty, i odwdzięczyć się sowicie. Spróbujcie Państwo, zamiast szklanki mleka, podarować staruszkowi kieliszek czerwonego wina. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że już nigdy nie zapomni Waszego adresu, no i odwzajemni hojność, jak na Lapończyka przystało.

Wesołych Świąt!

Strony

Komentarze (24)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-08 15:22:59

moze zacznijmy juz gotowac bigos na wielkanoc???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-02 12:27:04

wakacje a banda idiotów o świętach gada.. boże ten świat schodzi na psy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-21 14:05:43

amelia w medycynie to wada płodu, brak kończyn

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-10 20:58:23

BOZE NARODZENIE KOMUS SIE IMPREZY POMYLILY ATEISTA CZY CO ?WIELKANOC TERAZ ZMARTWYCHWSTANIE A NIE NARODZINY!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-27 19:22:42

zobaczcie sobie, ze to z zeszlego roku przed Sw. artykul w 2011 r. zanim cos napiszecie pomyslcie hehe

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-30 07:41:27

It's always a reelif when someone with obvious expertise answers. Thanks!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-20 09:53:44

A kto pije w wigilie ? jest napisane ze w Boże Narodzenie!!!! czytać a nie pisać bez sensu@

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-13 00:56:59

najlepsza wódka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-26 10:00:12

winko jest pyszne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-29 12:33:00

platon czy inny jabolek.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-21 13:30:22

czyli wg narzekajacych na zolkniecie zebow lepsza czysta? haha,powodzenia ;) na szczescie inne alkohole wcale innych szkod nie robia ;] a zeby wrecz pielegnuja ;]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-18 18:55:15

nie pijcie przede wszystkim czerwonego wina bo faktycznie mozecie pozniej narzekac na przebarwienia na zebach a potem to juz tylko wybielanie pomoze

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-18 19:52:16

Na tej samej zasadzie darujmy sobie kawę i herbatę, które pije się zdecydowanie częściej niż wino. Wszystko z umiarem i będzie dobrze.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz