Jesteś gotowa, by zachwycić swojego partnera kulinarnymi umiejętnościami? Może do tej pory nie wiedziałaś, że je posiadasz? Najwyższa pora się o tym przekonać. Niezależnie od tego, czy w kuchni jesteś nowicjuszką, czy mistrzynią patelni, wypróbuj na następnej randce jeden z naszych przepisów.
Twój chłopak z pewnością nie zapomni tego wieczoru. Pamiętaj, że najłatwiej trafić do serca mężczyzny właśnie przez żołądek!
Kotleciki wieprzowe z miodem i orzechami pecan.
Składniki:
50 dag schabu bez kości
3 łyżki masła
¼ szklanki miodu
¼ szklanki siekanych orzechów pecan
½ szklanki mąki
Sól i pieprz
Przygotowanie: Podziel mięsko na kotlety, obtocz każdy z nich w mące strząsając nadmiar, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Smaż na nim kotlety z obu stron, łącznie przez 5-6 minut. Ogrzej resztę masła do temperatury pokojowej, połącz z miodem i orzechami. Wylej mieszankę na patelnię i delikatnie zamieszaj. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 7-8 minut. Każdy kotlet serwuj polany łyżką sosu z patelni.
Pieczone udka z rozmarynem i cytryną
Składniki:
4 duże kurze udka ze skórą i kością
3 łyżki oliwy z oliwek
Łyżka suszonego rozmarynu
Cytryna pokrojona w plastry
Łyżeczka soli
Pieprz
Przygotowanie: Umieść udka w naczyniu i dokładnie połącz z oliwą, plastrami cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem. Zakryj i pozostaw na pół godziny w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, podsmaż kurczaka z obu stron razem z plastrami cytryny przez 4-5 minut. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut.
Halibut z salsą z mango i awokado
Składniki:
2 porcje filetów z halibuta
3 łyżki oliwy z oliwek
Salsa:
1 duże (lub dwa małe) mango pokrojone w centymetrową kostkę
1 awokado pokrojone w centymetrową kostkę
¼ szklanki posiekanej czerwonej cebulk
i¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżeczki posiekanej świeżej ostrej papryczki (bez nasion)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta mielonego kminu
Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 230 stopni. W misce połącz składniki salsy i delikatnie zamieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Rozgrzej oliwę na żaroodpornej patelni, smaż halibuta dociskając go do niej łopatką co minutę łącznie przez 4-5 minut. Następnie wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut. Odczekaj chwilę po upieczeniu, przełóż na talerze, dopraw solą. Podawaj z salsą.
Filety z tilapii ze szparagami
Składniki:
100 gram szparagów, podzielonych na dwucentymetrowe kawałki
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki rozgniecionego czosnku
½ łyżeczki soli
50 dag filetów z tilapii
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie: Gotuj szparagi na parze wodnej przez 4 minuty. Połącz paprykę, czosnek i ¼ łyżeczki soli na talerzu. Delikatnie obtaczaj filety w przygotowanej mieszance przypraw. Smaż na patelni z 2 łyżkami oliwy na średnim ogniu do 7 minut. Po zdjęciu ryby z patelni szybko dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i szparagi. Podgrzewaj do momentu, kiedy szparagi będą ciepłe.
Dwie pyszne i proste pizze
Znasz kogoś kto nie kocha pizzy? My też nie ;)
Składniki:
Ciasto:
2 ¼ łyżeczki suszonych drożdży instant
szklanka ciepłej wody
Łyżeczka cukru
Łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ½ szklanki mąki (przesianej przez sito)
-Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki. Zagniataj energicznie ciasto energicznie przez 4 minuty od momentu połączenia się składników. Pozostaw ciasto by odpoczęło na 5 minut.
Sos:
½ szklanki posiekanej cebuli
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki soli½ łyżeczki rozgniecionego czosnku
¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
-Połącz ze sobą wszystkie składniki
Dodatki:
100 gram peperoni w plastrach
2 kule sera mozarella podzielone na małe kawałki.
Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni, podziel ciasto na pół. Obie części umieść w podstawkach okrągłych form do ciasta. Dociśnij palcami, by ciasto równomiernie przylegało do formy. Na obu przygotowanych spodach rozprowadź sos, posyp mozarellą i poukładaj peperoni. Piecz około 20 minut.