Rozgrzewające witaminy – sposób na zdrowie od Hortex!

05 Sierpnia 2016

Pyszne i zdrowe. Spróbuj!

mrożonki Hortex

Już niedługo słońce przestanie nas rozpieszczać i nadejdą chłody. Co zrobić, aby nie dać się chorobom i wspomóc swój organizm przez cały okres jesienno-zimowy? W tym roku postawmy na dietę! Pyszne, aromatyczne i rozgrzewające potrawy z dużą ilością witamin zapewnią nam siły witalne do walki z wirusami.


Rozgrzewająca dieta w zimnej części roku to nie tylko najlepszy sojusznik we wzmacnianiu odporności, ale również naturalne lekarstwo, które błyskawicznie postawi nas na nogi, kiedy dopadnie nas choroba. Zadbajmy, aby nasz jadłospis był bogaty w naturalne antybiotyki i warzywa zawierające witaminę C. A przede wszystkim wybierajmy potrawy, które rozgrzewają i dodają sił na cały dzień, takie jak zupy, kasze z warzywami czy pęczotto.


Risotto – kulinarne kolory jesieni


Niektórzy twierdzą, że risotto pochodzi z Chin, inni – że już w XI wieku ryż z dodatkami był popularny na Bliskim Wschodzie. Jedno jest pewne: kiedy potrawa ta dotarła do Europy, zrobiła w niej niebywałą furorę. Na północy Włoch risotto jest tak samo popularne jak makaron na południu. Włosi prześcigają się w wymyślaniu kolejnych wersji tego zdrowego i rozgrzewającego dania, które jest tak pyszne, że nigdy się nie nudzi. A pomysły mistrzów kuchni trafiają na nasze stoły.


Pęczotto z groszkiem


Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas całkowity: 30 minut


Składniki:
• 100 g kaszy pęczak
• 500 ml bulionu warzywnego
• 3 łyżki masła
• sok z 1/2 limonki
• 3-4 łyżki groszku Hortex
• 1 łodyga selera naciowego
• 1/2 papryczki chili i 1/2 pora
• duża garść świeżej melisy
• 1 łyżka śmietany 18%
• sól i pieprz


Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna kaszy i smażymy ok 3-4 min. Do kaszy wlewamy po chochli ciepłego bulionu, nie mieszamy. Kiedy płyn się odparuje dolewamy stopniowo pozostały płyn. Następnie dodajemy sok z limonki, pokrojony w plasterki seler, cieniutko pokrojony por, zielony groszek Hortex i drobno posiekane chili. Na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany aby pcyotto było aksamitne. Wszystko delikatnie mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem oraz świeżą melisą.

Strony

Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz